Blog

A prevenció jelentősége az egészségmegőrzésben

A prevenció, vagyis megelőzés egyre fontosabb a modern ember számára. Rendkívül fontos szerepe van a betegségek korai felismerésében és azok gyógyításában. A modern társadalomban az egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb és ennek szerves része a prevenció is, aminek része az egészségtudatos magatartás, a megelőzés, szűrővizsgálatokra járás.

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket

Az immunrendszer egy összetett, bonyolult rendszer, mely sejtekből, szövetekből, szervekből áll. Arra hivatott, hogy megvédje szervezetünket a fertőzésektől, kórokozóktól, és betegségektől, ezért feladatunk, hogy vigyázzunk rá, erősítsük. Ebben az összetett rendszerben az alkotó elemek képesek kommunikálni egymással, így dolgozva azon, hogy egészségesek maradjunk.

Mit érdemes tudni a glikémiás indexről?

A glikémiás index annak a mutatója, hogy az élelmiszerek mennyire befolyásolják a szervezet vércukorszabályozását, mennyire vannak hatással a szervezet vércukorszintjének hirtelen változásaira A GI-ről nap, mint nap hallhatunk a diétás étrendek, cukorbetegség, inzulinrezisztencia kapcsán. Az emberi szervezet számára a legjobb, ha a vércukorszint mindig a normál tartományban van, ezért az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása javasolt, kiemelten a cukorbetegségben szenvedők számára. De mit kell tudni pontosan a glikémiás indexről?

Miért éri meg leszokni a dohányzásról

A dohányzás egy káros szenvedély, amiről nehéz leszokni. A dohányzók tisztában vannak azzal, hogy milyen egészségkárosító hatásai vannak ennek a rossz szokásnak, ez viszont sokszor kevés ahhoz, hogy letegyék a cigarettát. Ennek egyik oka, hogy a hosszú távú következmények, betegségek nem azonnal jelentkeznek, hanem évekkel vagy évtizedekkel később, a másik oka pedig, hogy nagyon nehéz leszokni róla, sokaknak csak több próbálkozás után sikerül.

A bőrápolás jelentősége

Az egészségtudatos életmód része a tudatos bőrápolás is. Mivel a bőr az emberi test legnagyobb szerve, nagyon fontos, hogy ápoljuk és mindent megtegyünk, hogy hidratált és egészséges maradjon. Fontos azonban, hogy senki ne keverje össze a száraz bőrt a dehidratálttal. A száraz bőr egy bőrtípus, aminek oka egy genetikai rendellenesség, míg a dehidratált bőrt vízhiány okozza, amit könnyen helyre lehet hozni vízfogyasztással és hidratáló krémek használatával.

Az egészséges táplálkozás és a mentális egészség

Az egészséges táplálkozás jelentősége egyre inkább ismertté válik világszerte, egyre fontosabb a Föld lakosságának. A minőségi ételek fogyasztása a szervezet működésére jótékony hatással van, hiszen segít az ideális testsúly megőrzésében, a krónikus betegségek elkerülésében, sőt hatással lehet a mentális egészségre is.

Az evészavarok fajtái és jellemzői

A társadalmi elvárások hatására sokak elérhetetlen célokat tűznek ki maguk elé, túlzásba viszik a sportot és a diétát, majd a fogyás és a szép test elérése érdekében küzdött harc közepette nem ismerik fel a vészjósló jeleket, amik az evészavar kialakulására utalnak. Az evészavarok fizikailag és mentálisan is megterhelik a szervezetet, mindegyiknek megvannak a maga tulajdonságai.

Az alkoholfogyasztás rövid és hosszútávú hatásai

Az alkohol egy depresszáns, ami ugyanolyan káros lehet, mint a kábítószer. A túlzott alkoholfogyasztás és a függőség negatív hatással van az egészségre, illetve a társadalmi kapcsolatokra. Az alkoholnak rövid és hosszú távú hatásait is érezheti, aki fogyasztja, és kis mennyiségben is egészségügyi következményekkel járhat.

A táplálkozás jelentősége, az evészavarok kialakulásának okai

A modern kor változásai hoztak magukkal pozitív és negatív következményeket is. Igaz ez a munkára, szociális jólétre, életminőségre, táplálkozásra, mozgásra stb. Az egyik negatív hozománya a testképzavarok kialakulása, melyek kezdetben leginkább a nőkre volt jellemző, viszont később ugyanúgy a férfiak körében is elhatalmasodott. Ennek következtében olyan táplálkozási zavarok alakultak ki, amelyek mentálisan és fizikailag is megterhelik a szervezetet.

Gyulladások a szervezetben, mit tehet ellenük?

A gyulladások időről időre megjelennek a szervezetben, amikor egy természetes immunválasz alakul ki valamilyen kórokozóval szemben. A szervezet védőmechanizmusa bekapcsol, így gyulladáscsökkentő anyagok és ellenanyagok termelődnek, amik célja a veszélyt jelentő kórokozók elpusztítása. A gyulladásos folyamat igen sokrétű, az immunsejtek más-más feladatot látnak el, mint a kórokozó elhárítása, az elhalt sejtek eltávolítása, vagy az antitestek létrehozása.

A tudatosság választás kérdése. Néhány tipp a kiegyensúlyozottságért

Az egészségtudatos életmód olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet fontosságára. Az egészség megőrzésének alapja az egészséges életmód, a modern társadalomban pedig minden apró lépés, egészséges szokás kialakítása nagyon fontos.

Ételallergia, vagy intolerancia? Van különbség

A Föld lakosságának egyre nagyobb hányada küzd valamilyen étel allergiával vagy intoleranciával. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a különbség a két fogalom között, hogy mivel kell megküzdenie a betegségben szenvedőknek. Lássuk, mi is a különbség?

123456789