Pygeum Forte (Afrikai szilvafa)

A Pygeum africanum (Afrikai szilvafa) kéreg enyhe vagy mérsékelt jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén hatékony segítséget nyújthat és akár tünetmentességet is elérhetünk vele

 
Az afrikai szilvafa a rózsafélék családjába tartozó örökzöld növény. Közép- és Délnyugat-Afrika hegységeiben honos 600-3000 méter magasságban. A Pygeum africanum gyümölcse vörös bogyó mely éretten a meggyre hasonlít. A kéreg lehet vörös, barna vagy szürke színű a népi gyógyászatban régóta ismerik, és Afrikában a vizelés közben jelentkező fájdalmak enyhítésére használják. A kérgéből kinyert kivonatokat a gyógyszeriparban a jóindulat prosztata megnagyobbodás (BPH) kezelésére használt készítmények tartalmazzák. A prosztata vagy más néven a dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy. Az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetes, bár ez optimális esetben nem okoz gondot. A jóindulatú prosztata megnagyobbodást a prosztata mirigy megnagyobbodása okozza, ez az 50 év körüli férfiak körülbelül felét és a 60 év feletti férfiak körülbelül 70 %-át érinti

Manapság a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteiként a húgyhólyag és izomzatának elégtelen működését emelik ki. A vizeléssel töltött percek száma emelkedik és jelentősen csökken a vizelet tartás ideje. Ennek kísérő tünetei lehetnek a késletetett vizeletindítás a lassú vizelet áramlás a vizelet elakadás és a csepegés. Leggyakoribb esetben az éjszakai vizelés jelentkezik, és ez a legkellemetlenebb is.

Mi okozza a BPH-t?

A prosztata a tesztoszteron hormon következtében folyamatosan növekszik. Növekedése különösen gyors az élet két szakaszában – amikor a fiúk a serdülőkorba lépnek, és jóval később (kb. 50-80 éves kor között). Tehát a tesztoszteron fontos szerepet játszik a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban.

A tesztoszteron átalakulása

Dr. John R. Lee kutatásai alapján a prosztatában (és a szőr/haj tüszőben) van egy enzim (5-alpha-reduktáz) amely a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakítja. Arra a megállapításra jutott, hogy a DHT erősen stimulálja a prosztata sejtek burjánzását, ezzel prosztata megnagyobbodást okozva.

Ez a megnagyobbodás sajnos azt is magával hozza, hogy szűkül a húgycső csatorna, mely vizelési zavarokhoz vezet. A dihidro-tesztoszteron elsősorban a prosztatában szintetizálódik egy úgynevezett 5-alpha-reduktáz enzim munkája során, amikor arról beszélünk, hogy a férfi tesztoszteronja dihidro-tesztoszteronná alakul át, az azt jelenti, hogy túl alacsony lesz a tesztoszteron szintje és helyette túl magas a DHT szintje, amely egy hormonális elváltozás a férfi szervezetében. A magas DHT szint okozhat kopaszodást, prosztata megnagyobbodást. Éppen ezért a megoldás abban rejlik, hogy meg kell akadályozni a tesztoszteron DHT-vá alakulását.

Milyen szerepe van az aromatáz enzimnek?

A megfelelő nemi működéshez és egészséghez nélkülözhetetlen mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén megfelelő koncentrációja, illetve az ideális ösztrogén : tesztoszteron arány fenntartása – nőkben és férfiakban egyaránt. A túlzott ösztrogén szint problémákat tud okozni. A túl magas ösztrogén szint elleni harc egyik módja, hogy elősegítjük az ösztrogén megfelelő lebontását. A másik fontos lépés, hogy meggátoljuk a tesztoszteron ösztrogénné alakulását a szervezetünkben.

Ezt az átalakítást egy aromatáz nevű enzim végzi. A férfiakban a magas ösztrogén szint elhízáshoz, gynecomastiahoz - a férfiak nem tipikus, rendszerint jóindulatú mellnagyobbodását jelenti – és prosztata problémákhoz vezet.

Hogyan tudjuk a tesztoszteron lebomlását megakadályozni?

A Pygeum africanum (Afrikai szilvafa) kivonata segíthet a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta vizelet tüneteinek enyhítésében. A növényi hatóanyagok használata kezd egyre gyakoribbá válni ezeknek a tüneteknek az enyhítésében. A Pygeum africanum az egyik a számos népszerű növényi gyógymódnak. A Tenmag Pygeum Forte blokkolja az 5-alpha-reduktáz enzimet, és ez a növényi kivonat aromatáz enzim gátló is egyben, így nyújt hatékony segítséget a jóindulatú prosztata megnagyobbodással szemben. A Tenmag Pygeum Forte hozzájárul a fent említett folyamatok pozitív befolyásolásához, hogy segítsen enyhíteni a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit.

 

A gyógynövény csökkentheti a vizelési inger gyakoriságát és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7032619

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3720175