Mit érdemes tudni a glikémiás indexről?

A glikémiás index annak a mutatója,

hogy az élelmiszerek mennyire befolyásolják a szervezet vércukorszabályozását, mennyire vannak hatással a szervezet vércukorszintjének hirtelen változásaira. A GI-ről nap mint nap hallhatunk a diétás étrendek, cukorbetegség, inzulinrezisztencia kapcsán. Az emberi szervezet számára a legjobb, ha a vércukorszint mindig a normál tartományban van, ezért az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása javasolt, kiemelten a cukorbetegségben szenvedők számára. De mit kell tudni pontosan a glikémiás indexről?

Mi a glikémiás index

A glikémiás index, rövidítve GI, a szénhidrát vércukorszint emelő hatását mutatja meg ugyanannyi szőlőcukorhoz képest. A GI értékét 1 és 100 között adják meg, annak megfelelően, hogy milyen gyorsan és milyen sokáig emeli meg a vércukorszintet. Az elfogyasztott szénhidrát a szervezetben lebomlik, a lebontott glükóz pedig a vérkeringés által eljut a sejtjeibe. Minél alacsonyabb egy élelmiszer GI-je, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet és minél magasabb, annál nagyobb inzulinreakciót vált ki. Az élelmiszerek GI értéke alapján mindenki meg tudja állapítani, hogy azt elfogyasztva miként fog hatni a szervezetére, így segíthet kiválasztani a megfelelő táplálékot, ami által stabilizálható a vércukorszint és a szervezet energiaellátottsága.

Miért fontos a GI a cukorbetegeknek

A magas glikémiás indexű ételek hirtelen és nagyon megdobják a vércukorszintet, ami nagyobb inzulintermelést okoz, majd az inzulintermelés után hirtelen vissza is esik a vércukorszint. Ez a visszaesés hamar bekövetkező éhséget okoz, az étkezést követően pedig a folyamat újra indul. A cukorbetegek, inzulinrezisztenciások esetében nagyon fontos a vércukorszint stabilizációja, szinten tartása, ezért az ő esetükben az alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások bevitele ajánlott.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassú felszívódásúak és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. Ezek az élelmiszerek nem emelik meg nagyon és gyorsan a vércukorszintet, így a reggeli magas vércukorszint kockázata is elkerülhető vele, ami által a hasnyálmirigy is megkönnyebbül, hiszen nincs szükség annyi inzulintermelésre. Ezáltal a szervezet kevesebb zsírt raktároz el, az illető veszíthet súlyából, fizikailag és szellemileg is aktívabb lehet. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszernek értéke nem haladja meg az 55-öt az 1-től 100-ig terjedő skálán. Akiknek gondjuk van a vércukorszintjükkel, érdemes a 40, vagy annál alacsonyabb GI-vel rendelkező élelmiszereket fogyasztani.

A GI jelentősége az egészséges táplálkozásban

A glikémiás index nem csak a cukorbetegeknek fontos, hanem az egészségtudatos életmódban is nagy szerepet játszik. A tudatos életmód egyik alapelve, hogy a táplálkozás alapját jó minőségű, összetett szénhidrátok alkossák. Ezért fontos, hogy a finomított liszt helyett fogyasszon teljes kiőrlésű lisztet és az abból készült pékárukat. Ha pékárut vásárol, akkor annak legalább 60%-a legyen teljes kiőrlésű gabona, de ezen kívül nézze meg a GI feltüntetett értékét is, mivel számos olyan élelmiszer rendelkezik magas GI-vel, amiről sosem gondolta volna.

A teljes kiőrlésű gabonán kívül érdemes az étkezésbe bevezetni más gabonaféléket és rostokat is, mint a quinoa, köles, hajdina, búzakorpa, zabkorpa, útifűmaghéj.

Érdemes tehát ismerni az elfogyasztott ételek glikémiás indexét és azok hatását a vércukorszintre. Ez alapján mindenki meg tudja határozni, hogy mikor és mennyit fogyaszt el egy adott ételből. Ezzel a tudatossággal kordában tartható a koleszterinszint is, amivel számos betegség kialakulásának csökken a kockázata, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, daganatos megbetegedések. Lassíthatja az emésztést és a felszívódást az is, ha a magas GI-vel rendelkező élelmiszereket más típusú ételekkel fogyasztja egyszerre, mint például a fehérjék, zsírok, rostok.

A finomított élelmiszerek glikémiás indexe

Az alacsony és magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek megismerésére az interneten számos táblázat található. Elmondható azonban, hogy minél inkább finomított egy élelmiszer, annál magasabb a GI-je. Ez nem csak a lisztre vonatkozik, hanem a háztartásban feldolgozott élelmiszerekre is. Például a nyers, vagy párolt zöldségek GI-je jóval alacsonyabb, mint a levesben megfőtt zöldségeké, vagy az elrágott gyümölcsök is kevésbé emelik a vércukorszintet, mint gyümölcsturmixok.

A magas GI is jól jöhet

Fontos tudni, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztása is lehet egészséges és fontos. Ilyen például a magas fizikai aktivitást követő étkezések, amikor a szervezet energiaszintjének helyreállításához a gyors felszívódású szénhidrátforrásokra van szükség.  Összességében elmondható, hogy mindenkinek fontos tudni, hogy mi a glikémiás index, és hogy mikor, milyen felszívódású élelmiszereket érdemes fogyasztani. Ezáltal biztosítható a jó közérzet, a vércukorszint stabilitása és számos megbetegedés elkerülhető.

Tipp

Ha magas glikémiás indexű ételt fogyasztott, az étkezést követően 20-30 perccel érdemes egy rövid sétát tenni. A séta közben végzett izommunka segíti a szervezet sejtjeinek glükóz felvételét, így csökkenti a vércukorszint túlzott megemelkedésének kockázatát. Ha ezt rendszeresen megteszi a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/