Eurycoma longifolia Jack - Tongkat Alival a férfi csontritkulás ellen

A gyógynövények évszázadok óta a kulturális örökség részét képezik. Világszerte több mint 35 000 féle növényfajt használtak különböző emberi kultúrákban gyógyászati célokra. Annak ellenére, hogy a modern orvostudományban az elmúlt évtizedekben nagy előrelépés történt, a növények továbbra is jelentős mértékben hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.


Ilyen az egyik híres maláj gyógynövény az Eurycoma longifolia Jack vagy kereskedelmi nevén a Tongkat Ali, ami szó szerint azt jelenti: az „ember botja”, és az „Ali”, amely az afrodiziákum tulajdonságára utal.


 

Az Tongkat Ali alternatív kezelésként használható a férfi csontritkulás megelőzésére és kezelésére, olyan hatásokat fejt ki, amelyek fokozzák a tesztoszteronszintet, valamint stimulálják a csontképző sejt szaporodását és a csontfaló sejt elhalását. Ez fenntartja a csontszövet átalakulási aktivitását és csökkenti a csontvesztést. A Tongkat Ali fitokémiai összetevői és antioxidáns tulajdonsága révén megelőzheti a csontritkulást.

A Tongkat Ali híres afrodiziákum hatásáról, amely annak köszönhető, hogy képes stimulálni az androgén hormonok, különösen a tesztoszteron termelését vagy hatását. Ezért a tesztoszteronpótló terápia alternatívájaként alkalmazható az androgénhiány miatti csontritkulás kezelésében.

Az Tongkat Ali hatásmechanizmusa az osteoporosis (csontritkulás) megelőzésében

A Tongkat Ali farmakológiai tulajdonságait széles körben tanulmányozták, ezek az értékelések azt mutatták, hogy alkalmazható a csontritkulás, pontosabban a férfi csontritkulás megelőzésére és kezelésére. A proandrogén tulajdonságain kívül magas nitrogén-monoxidot tartalmaz, amely hatással van a csontokra, és egyéb összetevői, például az alkaloidok és a triterpének, antioxidánsként működhetnek, amelyek csökkenthetik a csontvesztést és fenntarthatják a csontképződés sebességét.Fő mechanizmusa a tesztoszteron fokozó hatása révén az androgénhiányos csontritkulás megelőzésére és kezelésére szolgál.

Az idős férfiak csontritkulása egyre több figyelmet kap. Az androgénhiány (az androgén minden olyan természetes vagy szintetikus szteroid hormon, amely androgén receptorokhoz kötődve szabályozzák a gerincesek hímjellemzőinek fejlődését és fenntartását) a férfiak osteoporosisának egyik fő tényezője, ami tesztoszteronpótló terápiával kezelhető.


A csontritkulásnak két fajtája van. Elsődleges és másodlagos csontritkulás

Az elsődleges csontritkulást az öregedés és a hormonális zavarok okozhatják. A másodlagos csontritkulást kívülről származó tényezők okozzák. Ide tartoznak a csontanyagcserét befolyásoló betegségek vagy az olyan gyógyszerek, mint a szteroidok, a barbiturátok, a tiroxin, a heparin, valamint a cukorbetegség elleni gyógyszerek is károsíthatják a csontanyagcserét, ami csontvesztéshez vezet.

A csontszövet nagyon fontos összetevőjét a csontsejtek képezik – oszteoblasztok, oszteoklasztok, oszteociták és nyugvósejtek -, melyek a csontszövet építését és a szövet táplálását biztosítják. A csont szerves állományának nagyrészét a kollagén teszi ki, de ezenkívül megtalálhatóak az erek és az idegek is. A szervetlen állomány döntően hidroxiapatitból áll. Az oszteoblasztok feladata a csont felépítésének, növekedésének, átépítésének a biztosítása, az oszteoklasztok által végzett csontfelszívódási aktivitást mindig az osteoblasztok által végzett csontképződés követi egy állandó ciklusban. A csontritkulás akkor fordul elő, ha a csontképződés és a csontfelszívódási ciklus károsodott. Minden olyan tényező, amely növeli a csontszövet átalakulásának ütemét, például a hormonhiány, a csonttömeg elvesztését eredményezi.

A nemi hormonok az androgén és az ösztrogén fontos szerepet játszanak a csontok egészségének szabályozásában. A tesztoszteron a fő androgén és uralkodó nemi szteroid a férfiaknál.

A hipogonadizmus, amely a keringő androgénszint csökkenése vagy más néven androgénhiány, az egyik fő oka a csontritkulásnak a legtöbb férfi számára világszerte. A tesztoszteron 40 év után fokozatosan 0,4-2,6 %-kal csökken, egy 80 éves férfi tesztoszteronszintje kb 50 %-a a 20 évesnek. Az androgénhiány nem csak a tesztoszteron funkcióját rontja a csonton, hanem közvetett módon rontja az ösztrogén aktivitását is. Az androgénhiányos csontritkulást régóta tesztoszteronpótló terápiával kezelik.

A Tongkat Ali egészségügyi előnyeiről szóló szakirodalmak alapján fontos megőrizni ezt az értékes gyógynövényt a jövő nemzedéke érdekében.

A csontritkulás jelenleg rendelkezésre álló kezelései mellett alternatív megoldás lehet a Tongkat Ali a férfiak csontritkulásával szemben.