Kurkumin - az élet aranyló fűszere


„Az élet aranyló fűszere” – nem véletlenül nevezik így a kurkumát, hiszen a világ egyik leghasznosabb táplálékkiegészítője, számos gyógyhatással. A fűszer- és gyógynövény aktív hatóanyaga a kurkumin, ami a természet egyik leghatékonyabb fegyvere a gyulladások ellen.


 


A kurkumin a kurkuma hatóanyaga, ami egy természetes és nagyon hatékony gyulladáscsökkentő. A kurkumát hagyományosan a kínai gyógyításban és az indiai ajurvédikus orvoslásban az ízületi gyulladások kezelésére használták. A kurkumin molekuláris szinten hat, több lépésben célozza a gyulladást, mellékhatás nélkül!


A kurkumin hatása a gyulladásokra

A kurkumin az egyik legjobb természetes megoldás a gyulladásos problémák szinte teljes spektrumára. Egyszerűen gátolja azon fehérjék termelődését, melyek a gyulladásokat és a fájdalmat okozzák. A kurkuminnak tulajdonítható a legtöbb jótékony élettani hatás, melyet számos kutatási eredmény is alátámaszt. Az ’Arizona Center for Integrative Medicine” orvos igazgatója, Dr. Randy J. Horowitz úgy véli, a kurkumin az egyik leghatásosabb természetes gyulladásgátló.

1 kurkumin kapszulában annyi kurkumin van, mint 36 kurkuma kapszulában. A kurkuma mindössze 3% kurkumint tartalmaz, míg a Tenmag Kurkumin kapszula 95%-ot.

A gyömbér olyan mértékben fokozza a kurkumin felszívódását, hogy az könnyedén el tud jutni a szívtől távol eső perifériás helyekre az ízületekhez.

 

A kurkuminról nem lehet eleget lelkendezni.

Az orvostudományi kutatások is egyre komolyabban veszik. A kurkumin olyan sok támadáspontú szer, melynek nincs mellékhatása, és hatásos számos betegség megelőzésében és kezelésében.

A kurkumin alkalmazásával kezelt csoportokban szignifikánsan mérséklődtek a gyulladás tünetei, bármely más terápiát alkalmazó kontrolcsoporthoz képest. Kétséget kizáróan csökkent a gyulladás (a vérkép ezen mérőszámai alaposan javultak), az ízületi porc destruktivitása (rombolása) is leredukálódott, sokszor teljesen megszűnt. A kurkumin képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek a gyulladást, fájdalmat okozzák. Már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkumin képes jó irányba befolyásolni azokat, s ezzel gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásának.

Mindezek mellett az Indiai Neurológiai Akadémia kutatása szerint a kurkumin az Alzheimer-kórral járó demenciát is képes lassítani. Ez azt jelenti, hogy tulajdonságai valóban serkentik az emlékezőképességet és képesek lassítani az agyban található idegsejtek megsemmisülését.

Felhasználási javaslat

A kurkumin nehezen szívódik fel, de ez gyömbér kapszula egyidejű bevételével megoldható. Ajánlott napi mennyiség: 1 X 1 kapszula (terápiás esetben: 2 X 1 vagy 2 X 2)
A kurkumin és a gyömbér természetes vérhigító, ezért vérhigító, véralvadásgátló gyógyszerrel együtt szedni nem ajánlatos. Mivel a kurkumin segít leküzdeni a már hosszú ideje fennálló gyulladásokat is, kiemelt fontosságú lehet a megelőzésben is.