Fejtsük meg a Noni titkát

Fejtsük meg a Noni titkát

Biztosan mindannyian hallottunk már valahol, valamilyen formában a Noni gyümölcsről. Rendszeresen kikiáltották csodaszernek, mindenféle mágikus pozitív hatást tulajdonítva neki. A természet számtalan csodálatos szerrel ajándékoz meg minket, viszont nem árt tudni, hogy melyiküknek mi a pontos hatásmechanizmusa, illetve mire és hogyan használjuk, ha valós eredményt szeretnénk elérni. Különösen igaz ez akkor, ha egy témával kapcsolatban ilyen sok információval találkozhatunk, mint a Noni esetében.


A Morinda citrifolia a Noni növény tudományos neve. A Morinda citrifolia Nonu és Nono néven is ismert a Csendes-óceán déli részének több szigetén. Ennek a Délkelet-Ázsiában őshonos fának a kérgét, gyökérkérgét és éretlen gyümölcsét már évszázadok óta használják különböző egészségügyi célokra.  A tradicionális orvoslásban a növény összes részét felhasználták: az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték; az érett gyümölcsöt pedig tapaszként horzsolásokra és fekélyekre használták. Leveleit pedig belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek kezelésénél és köszvény esetén alkalmazták.


 

Szerteágazó hatásaival lenyűgözte a kutatókat, így a gyümölcs leve egyre több ember napi étrendjébe kerül bele egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként. A noni fogyasztásának számos javulást tulajdonítanak rákos megbetegedésekben, szív-és érrendszeri problémákban, valamint cukorbetegség, és az immunrendszer működésének rendellenességei esetén. A polinéz növényről úgy gondolják, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt érkezett Hawaiira és más csendes-óceáni nemzetekhez Indiából. Örökzöld növény, amely a part menti régiókban és az erdős területeken is megtalálható. A noni növénynek apró, fehér virágai vannak, amelyekből kis dudoros gyümölcs fejlődik. Éréskor a gyümölcs sárgás színt kap. 

Az őshonos Perui gyógyítók a Nonit tartották mind közül a legszentebb gyógynövénynek, és minden, a szervezetben keletkezhető egyensúlyhiány gyógyítójának. Évszázadokon át volt még a hawaii kultúra központi része is, de mára gyakorlatilag az egész világot meghódította. Malajziában a noni Mengkudu néven ismert, melyet vizelési problémák, köhögés és fájdalmas menstruáció esetén alkalmaznak. A Karib-térségben az emberek a nonit például fájdalomcsillapító faként ismerik. A növénnyel kapcsolatos kutatások folyamatosak, biztosan kell még pár év, mire az összes összetevőjét elemzik és megvizsgálják. Azonban csak az elmúlt néhány évben rengeteg különböző fitokemikáliát, vitamint, ásványi anyagot és aminosavat azonosítottak a gyümölcsben, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.

Hogy működik?

A Noni legfontosabb alkotóeleme a proxeronin, mely egy buzogány alakú óriásmolekula. Fogyasztáskor ez az anyag végigmegy az emésztőrendszeren és végül a májba jut, ahol xeronin lesz belőle, ami nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez. A proxeronin xeroninná alakulásához egy proxeroninase nevű enzim szükséges, amit a proxeronin átölel, így összekapcsolódik a buzogány két vége, majd szerotoninnal egyesül. A xeronin a proteinekhez kapcsolódik, amelyek így ebben a szimbiózisban a lehető legoptimálisabban működnek, mely elengedhetetlen a csontok, bőr és a haj anyagcseréjéhez, e mellett a sejtmembránon keresztül zajló anyagcsere folyamatok nagyon fontos faktora, sőt szabályozza a hormonok egyensúlyát is, valamint optimalizálja az immunrendszer működését is.

A Nonit fogyasztók azért éreznek változást egészségükben, mert a proxeroninból sok kell és ők ezt a pluszt beviszik a gyümölcs kivonatának fogyasztásával. Egészségünk megszenvedi az alacsony ásványi anyag szintet a termőföldben (műtrágyázás, termőföld kifáradása), a rossz táplálkozást, a különböző betegségeket, a sok stresszt és a szervezet öregedési folyamatát, mely fokozódó proteinszükséglettel jár. A Noni fogyasztásával visszaállíthatjuk a proteinátalakítás egyensúlyát.

Bizonyos növények tartósítómolekulákkal képesek a xeronin raktározására, hiszen ez szükséges a növekedésükhöz fontos nitrogén tárolására. Ugyanígy egyes alkaloidok képesek összekapcsolódni a proteinekkel, s ezáltal - kevésbé hatékonyan - aktivizálni őket, mint a xeronin. Ilyen káros alkaloida lehet a nikotin, koffein, kokain, heroin, morfin.

Ezek rendszeres használatával idővel átalakul a proteinek szerkezete és a káros anyaghoz illeszkedik, tehát azt fogja követelni a szervezet. Ezen káros szerek használatának felfüggesztésével a proteinek képesek idővel visszastruktúrálódni az egészséges szintre. A rövid távon akár eufórikus érzést biztosító szerek tehát hosszabb távon sokkal több kárt okoznak, hiszen ilyen esetekben a protein „agyondolgozza” magát. Utánozzák ugyan a xeronint, de működés közben átalakítják, vagy korlátozzák a protein funkcióit.

Ebből jól látható, hogy a xeronin mennyivel hasznosabb a szervezet számára, mint bármely más helyettesítő anyag. A függőségek kezelése kapcsán is sok tanulmány született, hiszen a proxeronin segíti a szervezet visszaálllását a hosszú távú egészséget biztosító xeroninra. Akutabb függőségben szenvedők szerint három napos, kétóránként 2db Noni kapszula fogyasztása jelentősen segítette a leszokást a káros anyagokról. A xeronin ráadásul pozitívan befolyásolja a jó közérzethez szükséges endorfin-működést, valamint fájdalomcsillapító és a pihentető, mélyebb alvást elősegítő hatással is rendelkezik. A máj mellett bőrünk is a proxeronin tárolója, tehát a bőr, haj és fejbőr egészségéhez is hozzájárulhatunk fogyasztásával. A külső jegyek mellett az egyik legfontosabb hatás, melyről a rendszeres fogyasztók beszámolnak, az immunvédelem erősödése, a betegségekkel szembeni ellenállás növekedése.

Milyen típusú problémák esetén segíthet a Noni?

Noni számos egészségi állapotban segített de meg kell értenünk, hogy a noni nem közvetlenül felelős a test fejlesztéséért. Noni segíti az immunrendszer jobb működését. Mivel immunológiai rendszere nagyon intelligens, a szükséges eszközök segítségével meggyógyítja önmagát. A Hawaii Egyetem kutatásai során találtak egy olyan poliszacharid- vegyületet (6-D-glükopiranóz-pentaacetátot), amely növelte az immunrendszer védekező képességét. A fehérvérsejteknek a rákos sejteken kívül sok mindent meg kell ölniük. A teljes szervezetet védelmezniük kell vírusokkal, baktériumokkal, élesztővel, amebákkal, parazitákkal és minden egyéb típusú betolakodóval szemben. A Noni segíti a fehérvérsejtek hatékony működését, mely azt jelzi, hogy a Noni egy általános immunerősítő anyag, amely biztosíthatja azt a kis többletet, amely előnyt jelent, ha valamely betolakodó megtámadja a testünket. A fitokemikáliáknak (vagyis növényekből származó alkotóelemeknek) a jó egészség elősegítésében és a rák kezelésében rejlő ereje annyira lenyűgöző, hogy az Illinoisi Egyetem egy teljesen új tanszéket hozott létre 63 tudós és professzor részvételével a fitokémiai kutatásokra szakosodva.

1. Fájdalomcsillapító

A noni fa más néven "fájdalomcsillapító fa", mivel a noni segít csökkenteni a fájdalmat és a fejfájást. A Noni előnyös hát- és nyakfájdalmak, izom- és idegfájdalmak, migrén és feszültséges fejfájások esetén. A franciaországi Meets Egyetem Farmakognózis Laboratóriumában végzett 1990-es tanulmány szerint a noninak központi fájdalomcsillapító hatása van. Megállapították, hogy a noni a morfin toxikus mellékhatásai nélkül 75% -osan hatékony a fájdalom enyhítésében, a morfin-szulfáthoz képest. A morfiumtól eltérően azonban a noni nem okoz függőséget.

2. Antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes szer

Aktív komponensek, például antrakinonok, szkopoletin és terpének (pl. Betakarotin és ursolsav) jelenlétében a noni hatékony baktériumok és gombák ellen is. A Fülöp-szigeteki kutatók arról számoltak be, hogy a noni levelek koncentrációja elpusztította a Mycobacterium tuberculosis, a tuberkulózist okozó baktériumok 89% -át. A kutatók a noni növény aktív vegyületeit növényi szteroidoknak vagy fitoszterineknek nevezték.

3. Antioxidáns

A Morinda, Inc. laboratóriuma standard vizsgálati módszerrel tesztelte a Noni kapszula antioxidáns aktivitását. Ugyanezen módszerrel tesztelték a szőlőmag kivonat, a piknogenol és a C-vitamin mintáit is. A szőlőmag kivonat és a piknogenol népszerű antioxidáns étrend- kiegészítők. A C-vitamin antioxidánsként is ismert, különösen a tudományos színtéren. Az eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy a Noni kapszula jobb antioxidáns aktivitást mutatott, mint a többiek.

4. Gyulladáscsökkentő

A vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), mint például az aszpirin és az ibuprofen, a ciklooxigenázok (COX) nevű enzimek egy csoportjának elnyomásával fejtik ki hatásukat. A COX két csoportja a COX-I és a COX- II. A COX-I egy konstitutív enzim, ami azt jelenti, hogy folyamatosan működik, míg a COX-II egy indukált enzim, vagyis a megfelelő jel megadásakor kapcsol be A Noni kapszulát is tesztelték, hogy vajon képes-e elnyomni a COX rendszert. Az eredmények szerint a Noni kapszula szelektíven jobban gátolta a COX-II-t, mint a COX-I.

A növényvilágban tehát igazi titkos csodafegyverekre bukkanhatunk. A Tenmag Perui Noniban található több mint 160 féle ásványi anyag és nyomelem, melyek támogatják a szervezetünkben végbemenő szinte összes élettani folyamatot. Ez az egyik legösszetettebb immunerősítő szer, mely elérhető a piacon. Regenerálja a sérült sejteket, egészen molekuláris szinten hat. A Noni az endorfin-termelés fokozásával folyamatos jókedvet, jó hangulatot vált ki. A perui gyógyítók már 2000 éve használják, ha nekik ennyi ideig bevált, érdemes kipróbálni!

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/