Fejtsük meg a Noni titkát

Fejtsük meg a Noni titkát

Biztosan mindannyian hallottunk már valahol, valamilyen formában a Noni gyümölcsről. Rendszeresen kikiáltották csodaszernek, mindenféle mágikus pozitív hatást tulajdonítva neki. A természet számtalan csodálatos szerrel ajándékoz meg minket, viszont nem árt tudni, hogy melyiküknek mi a pontos hatásmechanizmusa, illetve mire és hogyan használjuk, ha valós eredményt szeretnénk elérni. Különösen igaz ez akkor, ha egy témával kapcsolatban ilyen sok információval találkozhatunk, mint a Noni esetében.


A Morinda citrifolia a Noni növény tudományos neve. A Morinda citrifolia Nonu és Nono néven is ismert a Csendes-óceán déli részének több szigetén. Ennek a Délkelet-Ázsiában őshonos fának a kérgét, gyökérkérgét és éretlen gyümölcsét már évszázadok óta használják különböző egészségügyi célokra.  A tradicionális orvoslásban a növény összes részét felhasználták: az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték; az érett gyümölcsöt pedig tapaszként horzsolásokra és fekélyekre használták. Leveleit pedig belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek kezelésénél és köszvény esetén alkalmazták.


 

Szerteágazó hatásaival lenyűgözte a kutatókat, így a gyümölcs leve egyre több ember napi étrendjébe kerül bele egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként. A noni fogyasztásának számos javulást tulajdonítanak rákos megbetegedésekben, szív-és érrendszeri problémákban, valamint cukorbetegség, és az immunrendszer működésének rendellenességei esetén. A polinéz növényről úgy gondolják, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt érkezett Hawaiira és más csendes-óceáni nemzetekhez Indiából. Örökzöld növény, amely a part menti régiókban és az erdős területeken is megtalálható. A noni növénynek apró, fehér virágai vannak, amelyekből kis dudoros gyümölcs fejlődik. Éréskor a gyümölcs sárgás színt kap. 

Az őshonos Perui gyógyítók a Nonit tartották mind közül a legszentebb gyógynövénynek, és minden, a szervezetben keletkezhető egyensúlyhiány gyógyítójának. Évszázadokon át volt még a hawaii kultúra központi része is, de mára gyakorlatilag az egész világot meghódította. Malajziában a noni Mengkudu néven ismert, melyet vizelési problémák, köhögés és fájdalmas menstruáció esetén alkalmaznak. A Karib-térségben az emberek a nonit például fájdalomcsillapító faként ismerik. A növénnyel kapcsolatos kutatások folyamatosak, biztosan kell még pár év, mire az összes összetevőjét elemzik és megvizsgálják. Azonban csak az elmúlt néhány évben rengeteg különböző fitokemikáliát, vitamint, ásványi anyagot és aminosavat azonosítottak a gyümölcsben, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.

Hogy működik?

A Noni legfontosabb alkotóeleme a proxeronin, mely egy buzogány alakú óriásmolekula. Fogyasztáskor ez az anyag végigmegy az emésztőrendszeren és végül a májba jut, ahol xeronin lesz belőle, ami nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez. A proxeronin xeroninná alakulásához egy proxeroninase nevű enzim szükséges, amit a proxeronin átölel, így összekapcsolódik a buzogány két vége, majd szerotoninnal egyesül. A xeronin a proteinekhez kapcsolódik, amelyek így ebben a szimbiózisban a lehető legoptimálisabban működnek, mely elengedhetetlen a csontok, bőr és a haj anyagcseréjéhez, e mellett a sejtmembránon keresztül zajló anyagcsere folyamatok nagyon fontos faktora, sőt szabályozza a hormonok egyensúlyát is, valamint optimalizálja az immunrendszer működését is.

A Nonit fogyasztók azért éreznek változást egészségükben, mert a proxeroninból sok kell és ők ezt a pluszt beviszik a gyümölcs kivonatának fogyasztásával. Egészségünk megszenvedi az alacsony ásványi anyag szintet a termőföldben (műtrágyázás, termőföld kifáradása), a rossz táplálkozást, a különböző betegségeket, a sok stresszt és a szervezet öregedési folyamatát, mely fokozódó proteinszükséglettel jár. A Noni fogyasztásával visszaállíthatjuk a proteinátalakítás egyensúlyát.

Bizonyos növények tartósítómolekulákkal képesek a xeronin raktározására, hiszen ez szükséges a növekedésükhöz fontos nitrogén tárolására. Ugyanígy egyes alkaloidok képesek összekapcsolódni a proteinekkel, s ezáltal - kevésbé hatékonyan - aktivizálni őket, mint a xeronin. Ilyen káros alkaloida lehet a nikotin, koffein, kokain, heroin, morfin.

Ezek rendszeres használatával idővel átalakul a proteinek szerkezete és a káros anyaghoz illeszkedik, tehát azt fogja követelni a szervezet. Ezen káros szerek használatának felfüggesztésével a proteinek képesek idővel visszastruktúrálódni az egészséges szintre. A rövid távon akár eufórikus érzést biztosító szerek tehát hosszabb távon sokkal több kárt okoznak, hiszen ilyen esetekben a protein „agyondolgozza” magát. Utánozzák ugyan a xeronint, de működés közben átalakítják, vagy korlátozzák a protein funkcióit.

Ebből jól látható, hogy a xeronin mennyivel hasznosabb a szervezet számára, mint bármely más helyettesítő anyag. A függőségek kezelése kapcsán is sok tanulmány született, hiszen a proxeronin segíti a szervezet visszaálllását a hosszú távú egészséget biztosító xeroninra. Akutabb függőségben szenvedők szerint három napos, kétóránként 2db Noni kapszula fogyasztása jelentősen segítette a leszokást a káros anyagokról. A xeronin ráadásul pozitívan befolyásolja a jó közérzethez szükséges endorfin-működést, valamint fájdalomcsillapító és a pihentető, mélyebb alvást elősegítő hatással is rendelkezik. A máj mellett bőrünk is a proxeronin tárolója, tehát a bőr, haj és fejbőr egészségéhez is hozzájárulhatunk fogyasztásával. A külső jegyek mellett az egyik legfontosabb hatás, melyről a rendszeres fogyasztók beszámolnak, az immunvédelem erősödése, a betegségekkel szembeni ellenállás növekedése.

Milyen típusú problémák esetén segíthet a Noni?

Noni számos egészségi állapotban segített de meg kell értenünk, hogy a noni nem közvetlenül felelős a test fejlesztéséért. Noni segíti az immunrendszer jobb működését. Mivel immunológiai rendszere nagyon intelligens, a szükséges eszközök segítségével meggyógyítja önmagát. A Hawaii Egyetem kutatásai során találtak egy olyan poliszacharid- vegyületet (6-D-glükopiranóz-pentaacetátot), amely növelte az immunrendszer védekező képességét. A fehérvérsejteknek a rákos sejteken kívül sok mindent meg kell ölniük. A teljes szervezetet védelmezniük kell vírusokkal, baktériumokkal, élesztővel, amebákkal, parazitákkal és minden egyéb típusú betolakodóval szemben. A Noni segíti a fehérvérsejtek hatékony működését, mely azt jelzi, hogy a Noni egy általános immunerősítő anyag, amely biztosíthatja azt a kis többletet, amely előnyt jelent, ha valamely betolakodó megtámadja a testünket. A fitokemikáliáknak (vagyis növényekből származó alkotóelemeknek) a jó egészség elősegítésében és a rák kezelésében rejlő ereje annyira lenyűgöző, hogy az Illinoisi Egyetem egy teljesen új tanszéket hozott létre 63 tudós és professzor részvételével a fitokémiai kutatásokra szakosodva.

1. Fájdalomcsillapító

A noni fa más néven "fájdalomcsillapító fa", mivel a noni segít csökkenteni a fájdalmat és a fejfájást. A Noni előnyös hát- és nyakfájdalmak, izom- és idegfájdalmak, migrén és feszültséges fejfájások esetén. A franciaországi Meets Egyetem Farmakognózis Laboratóriumában végzett 1990-es tanulmány szerint a noninak központi fájdalomcsillapító hatása van. Megállapították, hogy a noni a morfin toxikus mellékhatásai nélkül 75% -osan hatékony a fájdalom enyhítésében, a morfin-szulfáthoz képest. A morfiumtól eltérően azonban a noni nem okoz függőséget.

2. Antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes szer

Aktív komponensek, például antrakinonok, szkopoletin és terpének (pl. Betakarotin és ursolsav) jelenlétében a noni hatékony baktériumok és gombák ellen is. A Fülöp-szigeteki kutatók arról számoltak be, hogy a noni levelek koncentrációja elpusztította a Mycobacterium tuberculosis, a tuberkulózist okozó baktériumok 89% -át. A kutatók a noni növény aktív vegyületeit növényi szteroidoknak vagy fitoszterineknek nevezték.

3. Antioxidáns

A Morinda, Inc. laboratóriuma standard vizsgálati módszerrel tesztelte a Noni kapszula antioxidáns aktivitását. Ugyanezen módszerrel tesztelték a szőlőmag kivonat, a piknogenol és a C-vitamin mintáit is. A szőlőmag kivonat és a piknogenol népszerű antioxidáns étrend- kiegészítők. A C-vitamin antioxidánsként is ismert, különösen a tudományos színtéren. Az eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy a Noni kapszula jobb antioxidáns aktivitást mutatott, mint a többiek.

4. Gyulladáscsökkentő

A vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), mint például az aszpirin és az ibuprofen, a ciklooxigenázok (COX) nevű enzimek egy csoportjának elnyomásával fejtik ki hatásukat. A COX két csoportja a COX-I és a COX- II. A COX-I egy konstitutív enzim, ami azt jelenti, hogy folyamatosan működik, míg a COX-II egy indukált enzim, vagyis a megfelelő jel megadásakor kapcsol be A Noni kapszulát is tesztelték, hogy vajon képes-e elnyomni a COX rendszert. Az eredmények szerint a Noni kapszula szelektíven jobban gátolta a COX-II-t, mint a COX-I.

A növényvilágban tehát igazi titkos csodafegyverekre bukkanhatunk. A Tenmag Perui Noniban található több mint 160 féle ásványi anyag és nyomelem, melyek támogatják a szervezetünkben végbemenő szinte összes élettani folyamatot. Ez az egyik legösszetettebb immunerősítő szer, mely elérhető a piacon. Regenerálja a sérült sejteket, egészen molekuláris szinten hat. A Noni az endorfin-termelés fokozásával folyamatos jókedvet, jó hangulatot vált ki. A perui gyógyítók már 2000 éve használják, ha nekik ennyi ideig bevált, érdemes kipróbálni!