Ezért fontos a vércukorszint egyensúlya

A testi-lelki egyensúly fenntartása
egy nehéz, de fontos feladat a mindennapok során. 

A vércukorszint kiegyensúlyozottsága is rendkívül fontos része ennek a megvalósulásához. Amikor vércukorszintről beszélünk, akkor az a vérben található glükóz mennyiséget jelenti. Ha valaki cukorbeteg, akkor a vérben lévő glükóz szint rendellenesen ingadozik, aminek oka, hogy a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem képes azt megfelelő módon felhasználni.

Az egyensúlyért küzdő inzulin

A vérben található cukor folyamatos változásban van. A szervezet számára fontos, hogy a vérben mindig legyen bizonyos mennyiségű glükóz, mivel ez energiaforrást jelent, különösen a mellékvesének, a vörös vérsejteknek és az agynak. Tehát az állandó és kiegyensúlyozott vércukorszint elengedhetetlen a szervezet megfelelő működése érdekében. Az optimális vércukorszint fenntartásáért felelős inzulin a hasnyálmirigyben termelődik az úgynevezett Langerhans-szigetek sejtcsoportjában. Éhgyomorra a vércukor mennyisége 60-100 mg/dl, étkezés után pedig akár a 200 mg/dl felett is lehet. Minél jobban megemelkedik étkezés után a vércukorszint, annál több inzulin termelődik, így késztetve a szervezet sejtjeit, hogy felvegyék a szőlőcukrot, csökkentve a vér glükóz tartalmát. Az inzulin mellett a vércukorszint egyensúlyáért a glukagon harcol a szervezetünkben.

A glukagon megakadályozza a vércukorszint leesését, nem engedi, hogy 60 mg/dl alá essen. Miután a glukagon segített helyreállítani a vércukorszintet, biológiailag lebomlik. Ha ebben a bonyolult rendszerben zavar keletkezik, vagy a rendszer felborul, akkor alakul ki az inzulinérzékenység vagy a cukorbetegség.

Miért fontos az egyensúly?

Ahogy az eddigiekből is kiderült, a vércukorszint túl alacsony és túl magas értéke sem jelent jót, mindkét esetben kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Amikor a szervezetnek nincs szüksége annyi glükózra, akkor az inzulin a májba szállítja a felesleges cukrot, ami glikogénként tárolja. Amikor a máj telítődik akkor a zsírsavak bejutnak a szövetekbe és ott tárolódnak tovább. 

Az ingadozó vércukorszintnek különböző kellemetlen tünetei vannak. Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) esetén remegés, verejtékezés, szédülés, ingerültség jelentkezhet.  A magas vércukorszint, vagyis hiperglikémia esetében leginkább a hosszú távú következmények veszélyeztetik az egészséget. Cukorbetegség esetén, főleg kezeletlenség esetén, a hosszabb távú magas glükózszint miatt jelentkezhet látásromlás, nagyobb étvágy vagy szomjúság, gyakori vizeletürítés, száraz és viszkető bőr, fáradékonyság, lassú sebgyógyulás. A cukorbetegség egészségre gyakorolt káros hatásai és kellemetlen tüneteinek elkerülése és a betegség elkerülése érdekében fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás.

Rendszeres étkezés

A kiegyensúlyozott vércukorszint eléréséhez fontos a rendszeres étkezés, illetve a minőségi, egészséges ételek fogyasztása. Az egészségtudatossággal foglalkozó szakemberek és dietetikusok a rendszeres, napi 3-5-szöri étkezést ajánlják. Nem szabad túl sok finomított vagy magas cukortartalmú élelmiszert fogyasztani, és nem szabad éhezni sem. Fontos, hogy mindenki személyre szabottan alakítsa ki táplálkozási szokásait a szerint, hogy mennyi az ébrenléti ideje és milyen a napi rutinja.

Általánosan a legjobb, ha 3-5 óránként étkezünk, ezzel jól kordában tartható a vércukorszint. 

Fontos a GI

A rendszerességen kívül fontos az elfogyasztott ételek minősége, illetve glikémiás indexe. A glikémiás index jelentőségét már korábban is kifejtettük. Azok az ételek, melyeknek magas glikémiás indexe, hirtelen megemelik a vércukorszintet, aminek hatására a hasnyálmirigy fokozott inzulin termelésbe kezd, hogy eltüntesse a glükózt, majd amikor ez megtörtént akkor hirtelen csökkenés tapasztalható, vagyis átmeneti hipoglikémia alakul ki. Viszont az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek, összetett szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, és nem okoznak hirtelen vércukorszint ingadozást, hanem csak kismértékű emelkedést, nem terhelik túl a szervezetet. Ha mégis olyan ételt fogyaszt, aminek a GI-je magasabb, akkor érdemes mellé olyan tápanyag forrást választani, amivel befolyásolható a vércukorszint emelő hatás, például ilyen a reggeli mellé a sok zöldség fogyasztása.

Egészségeseknek és cukor problémákkal küzdőknek is érdemes a lassú felszívódású,

teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztani, mivel ezek nem okoznak ingadozást. Az étkezéseknél figyelembe kell venni, hogy fogyasszunk elegendő fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, jó minőségű zsiradékot.

Sport, alvás, stressz?

A vércukorszint egyensúlyáért nem csak az egészséges táplálkozással tehetünk, hanem a rendszeres testmozgással is. A testmozgás javíthatja az inzulinérzékenységet és a cukorszintet is, legyen az magas vagy alacsonyabb intenzitású. Ezen kívül érdemes odafigyelni a minőségi alvásra és a stresszkezelésre is. Mivel a vércukorszint ingadozása olyan kellemetlen tünetekkel járhat, melyek kihatnak a jó közérzetre és a mindennapokra, érdemes olyan életmódot kialakítani, amely komplexen hat és elkerülhetőek vele a jövőbeni komolyabb egészségügyi problémák. 

Ha szeretne még többet tenni a vércukorszint optimalizálásáért, válassza a Tenmag Zöld kardamom magas minőségű étrend-kiegészítőjét, amely csökkenti a cukorbetegség kockázatát.  

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/