Ezért fontos a vércukorszint egyensúlya

A testi-lelki egyensúly fenntartása
egy nehéz, de fontos feladat a mindennapok során. 

A vércukorszint kiegyensúlyozottsága is rendkívül fontos része ennek a megvalósulásához. Amikor vércukorszintről beszélünk, akkor az a vérben található glükóz mennyiséget jelenti. Ha valaki cukorbeteg, akkor a vérben lévő glükóz szint rendellenesen ingadozik, aminek oka, hogy a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem képes azt megfelelő módon felhasználni.

Az egyensúlyért küzdő inzulin

A vérben található cukor folyamatos változásban van. A szervezet számára fontos, hogy a vérben mindig legyen bizonyos mennyiségű glükóz, mivel ez energiaforrást jelent, különösen a mellékvesének, a vörös vérsejteknek és az agynak. Tehát az állandó és kiegyensúlyozott vércukorszint elengedhetetlen a szervezet megfelelő működése érdekében. Az optimális vércukorszint fenntartásáért felelős inzulin a hasnyálmirigyben termelődik az úgynevezett Langerhans-szigetek sejtcsoportjában. Éhgyomorra a vércukor mennyisége 60-100 mg/dl, étkezés után pedig akár a 200 mg/dl felett is lehet. Minél jobban megemelkedik étkezés után a vércukorszint, annál több inzulin termelődik, így késztetve a szervezet sejtjeit, hogy felvegyék a szőlőcukrot, csökkentve a vér glükóz tartalmát. Az inzulin mellett a vércukorszint egyensúlyáért a glukagon harcol a szervezetünkben.

A glukagon megakadályozza a vércukorszint leesését, nem engedi, hogy 60 mg/dl alá essen. Miután a glukagon segített helyreállítani a vércukorszintet, biológiailag lebomlik. Ha ebben a bonyolult rendszerben zavar keletkezik, vagy a rendszer felborul, akkor alakul ki az inzulinérzékenység vagy a cukorbetegség.

Miért fontos az egyensúly?

Ahogy az eddigiekből is kiderült, a vércukorszint túl alacsony és túl magas értéke sem jelent jót, mindkét esetben kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Amikor a szervezetnek nincs szüksége annyi glükózra, akkor az inzulin a májba szállítja a felesleges cukrot, ami glikogénként tárolja. Amikor a máj telítődik akkor a zsírsavak bejutnak a szövetekbe és ott tárolódnak tovább. 

Az ingadozó vércukorszintnek különböző kellemetlen tünetei vannak. Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) esetén remegés, verejtékezés, szédülés, ingerültség jelentkezhet.  A magas vércukorszint, vagyis hiperglikémia esetében leginkább a hosszú távú következmények veszélyeztetik az egészséget. Cukorbetegség esetén, főleg kezeletlenség esetén, a hosszabb távú magas glükózszint miatt jelentkezhet látásromlás, nagyobb étvágy vagy szomjúság, gyakori vizeletürítés, száraz és viszkető bőr, fáradékonyság, lassú sebgyógyulás. A cukorbetegség egészségre gyakorolt káros hatásai és kellemetlen tüneteinek elkerülése és a betegség elkerülése érdekében fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás.

Rendszeres étkezés

A kiegyensúlyozott vércukorszint eléréséhez fontos a rendszeres étkezés, illetve a minőségi, egészséges ételek fogyasztása. Az egészségtudatossággal foglalkozó szakemberek és dietetikusok a rendszeres, napi 3-5-szöri étkezést ajánlják. Nem szabad túl sok finomított vagy magas cukortartalmú élelmiszert fogyasztani, és nem szabad éhezni sem. Fontos, hogy mindenki személyre szabottan alakítsa ki táplálkozási szokásait a szerint, hogy mennyi az ébrenléti ideje és milyen a napi rutinja.

Általánosan a legjobb, ha 3-5 óránként étkezünk, ezzel jól kordában tartható a vércukorszint. 

Fontos a GI

A rendszerességen kívül fontos az elfogyasztott ételek minősége, illetve glikémiás indexe. A glikémiás index jelentőségét már korábban is kifejtettük. Azok az ételek, melyeknek magas glikémiás indexe, hirtelen megemelik a vércukorszintet, aminek hatására a hasnyálmirigy fokozott inzulin termelésbe kezd, hogy eltüntesse a glükózt, majd amikor ez megtörtént akkor hirtelen csökkenés tapasztalható, vagyis átmeneti hipoglikémia alakul ki. Viszont az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek, összetett szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, és nem okoznak hirtelen vércukorszint ingadozást, hanem csak kismértékű emelkedést, nem terhelik túl a szervezetet. Ha mégis olyan ételt fogyaszt, aminek a GI-je magasabb, akkor érdemes mellé olyan tápanyag forrást választani, amivel befolyásolható a vércukorszint emelő hatás, például ilyen a reggeli mellé a sok zöldség fogyasztása.

Egészségeseknek és cukor problémákkal küzdőknek is érdemes a lassú felszívódású,

teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztani, mivel ezek nem okoznak ingadozást. Az étkezéseknél figyelembe kell venni, hogy fogyasszunk elegendő fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, jó minőségű zsiradékot.

Sport, alvás, stressz?

A vércukorszint egyensúlyáért nem csak az egészséges táplálkozással tehetünk, hanem a rendszeres testmozgással is. A testmozgás javíthatja az inzulinérzékenységet és a cukorszintet is, legyen az magas vagy alacsonyabb intenzitású. Ezen kívül érdemes odafigyelni a minőségi alvásra és a stresszkezelésre is. Mivel a vércukorszint ingadozása olyan kellemetlen tünetekkel járhat, melyek kihatnak a jó közérzetre és a mindennapokra, érdemes olyan életmódot kialakítani, amely komplexen hat és elkerülhetőek vele a jövőbeni komolyabb egészségügyi problémák. 

Ha szeretne még többet tenni a vércukorszint optimalizálásáért, válassza a Tenmag Zöld kardamom magas minőségű étrend-kiegészítőjét, amely csökkenti a cukorbetegség kockázatát.