DHM-kapszula: a macskajaj-tünetek természetes enyhítője

Egy-egy átmulatott éjszaka után a másnaposság tüneteivel vívódva a legkevésbé sem szeretnénk összetalálkozni az: "Aki éjjel legény, legyen nappal is az!" s eszerint teljesítsen is úgy felszólalásokkal. Meglehet, hogy egy kifacsart citromhoz hasonlatos állapotban, a gyötrelmes fejfájás, a koncentrációs zavarok, valamint a hányinger triójának karddöféseit tűrve: megfogadjuk, hogy többé alkoholt ebben az életben látni sem akarunk.

De mit tehetünk az aktuálisan bennünket sanyargató macskajaj ellen?

A hidratáld magad és a pihenj sokat macskajajenyhítő-lépések mellett, érdemes mozgósítanunk a természet egyik leghatékonyabbnak bizonyuló növényének a kivonatát, a DHM-et.

DHM, azaz dihidromiricetin: a természet ideális acetalhid-lebontó vegyülete


A világszerte egyre nagyobb népszerűségre szert tevő DHM (dihidromiricetin) nem más, mint egy ázsiai növényből kivont flavonoid (gyógynövényekben megtalálható, azokból izolálható, jótékony hatású vegyület), melyről a modernkor tudósainak sokasága bebizonyította, hogy hasznos ellenszere lehet a másnaposságnak. A kutatók megfigyelték, hogy a DHM képes befolyásolni az úgynevezett GABAA receptorokat, így akár ötven százalékkal is lecsökkenthetővé válhatnak a másnaposság jellegzetes tünetei.

Gyógynövényerő, adaptogének, egészségtudatosság

A gyógynövények ismerete, azok spirituális és gyógyászati célokra való felhasználása szinte egyidős az emberiséggel. A legrégebbre visszavezethető gyógynövényhasználatról szóló írásos emlék: egy ötezer éves agyagtábla, melyen több mint kétszáz gyógyfűből készíthető recept van feltüntetve. A törzsi kultúrákban számos gyógynövényt szentként tiszteltek, avagy isteni ajándékként tekintettek rájuk, és meg voltak győződve arról, hogy ezek a füvek szakrális (természetfeletti) erővel bírnak, melyekkel a pszichés és fizikai kilengések, betegségek egész garmadáját hatékonyan lehet kezelni.

A XXI. századi egészségtudatos ember egyik alapelvárása abban mutatkozik meg, hogy számára tudományos tényekkel támasszák alá, illetve erősítsék meg (netalántán sztornózzák) az elődök gyógynövények hatékonyságába vetett szilárd hitét. Ma már teljesen szokványos reakciónak tekintjük, ha a nagytöbbség vastag választóvonalat feszít a népi gyógyászat különféle praktikái és a laboratóriumi körülmények között zajló gyógykészítmények előállítása közé. Mindez természetesen az előbb vázoltnál jóval árnyaltabb képet fest magáról, azonban tény, hogy a korszerű farmakoterápia temérdek olyan növényi eredetű készítményt alkalmaz, melyeket már az archaikus civilizációk etnogyógyászatában is ismertek és a gyakorlatban tudatosan hasznosították is e gyógytulajdonságokat.

Létezik azonban egy jelenség, melytől egyetlen kor embere sem szabadulhatott meg maradéktalanul, ezért erőteljesen törekedett arra, hogy mindennek útjába masszív gátat gördíthessen, ez pedig nem más, mint: a betegség.

A DHM adaptogén tulajdonságai

Az adaptogén, azaz a tökéletesen alkalmazkodó, átalakító tulajdonságokkal felvértezett gyógynövények minden bizonnyal e masszív határvonalon helyezkednek el, hiszen mind a fizikai, mind pedig az emocionális stressz kúrálására alkalmasak. Ezeket az immunrendszer-harmonizáló, a testre és lélekre ugyancsak erőteljes hatást gyakorló adaptogén növényeket a legősibb gyógyászatokban is ismerték és tonik, főzet, por, kivonat formájában használták. Ezek közé a gyógynövények közé sorolható a dihidromiricetin, röviden DHM-ként ismertté vált, egyéb nevén: ampelopszin nevű kivonat, melyet az Ampelopsis grossedantata (moyeam) nevű, a szőlőfélék (Vitaceae) botanikai rokonságához sorolható, leginkább Kínában (ős)honos növényfajból izolálnak.

DHM-ben fellelhető természetes hatóelemek és gyógyhatásaik

A növény (moyeam) szárából és leveléből a kínaiak egy régmúlt időbe visszanyújtózkodó, nagy népszerűségnek örvendő főzetet is készítenek. E kellemes ízvilágú szőlő-, avagy moyeam teakészítmény – természetes hatóelemekben, nyomelemekben, vitaminokban, flavonoidokban és aminosavakban gazdag mibenlétének köszönhetően – a kínaiak körében gyógyászati értékkel bír. Tartósság szempontjából is rendkívül figyelemre méltónak bizonyul a moyeam teaital, ugyanis összevetve egyéb kevésbé tartós, azonnali fogyasztást igénylő teákkal, az ebből a növényből készített főzet akár egy hétig is eltart. Mindez annak köszönhető, hogy a moyeanban fellelhető flavonoidok erős baktériumölő hatással rendelkeznek.

Az ampelopsis grossedentata-nak nevezett szőlőfajta centrális komponense a dihidromiricetin, hatóanyagai pedig a fentebb is említett flavonoidok, melyeknek gyulladáscsökkentő, szabadgyök-megkötő, valamint antioxidáns hatásuk egyaránt ismert.

Az erős flavonoidként funkcionáló dihidromiricetin (DHM) szőlőtea-kivonat egy másik jelentős hatása a macskajajban szenvedők számára hozhat megnyugvást, hiszen felgyorsítja a szervezet acetalhid-lebontó képességét, ezzel mérsékelve az alkoholtoxicitást. Az, hogy a kínai kultúrában már több évszázados múlttal rendelkezik az ampelopsis növény másnaposság elleni használata: a nyugati orvostudomány érdeklődését is magára irányította. A tudományos vizsgálatok rámutattak a kivonat több képességére is, így vércukorszint-normalizáló, májkárosodás-csökkentő, anyagcsere-szabályozó, szorongás-enyhítő, valamint elvonási tüneteket minimalizáló ismérvére egyaránt.

Másnaposság-terápia a DHM étrendkiegészítővel

A természetben szinte minden nyavalyára, kórságra van gyógymód, csak meg kell lelni a kúrához leginkább alkalmasnak bizonyuló gyógynövényt. Eleinknek mindehhez megvoltak a módszerei, melyeknek köszönhetően tengernyi tudás hagyományozódott ránk, ezeket pedig a tudomány és a technológia segítségével egyrészt alátámaszthatjuk, másrészt pedig tovább-fejleszthetjük. A dihidromiricetinről, azaz a DHM-ről, jónéhány tudós bebizonyította, hogy e vegyület képes a szervezetben lendületbe hozni olyan mechanizmussorokat, melyek eltávolítják az alkoholt, megelőzve a májkárosodást.

A DHM alkoholmérgezés-csökkentő, acetalhid-lebontó, májkárosodás-megelőző képességei

Tudvalévő, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatással van a máj anyagcsereképességére, melynek következtében fölösleges lipidfelhalmozódás veheti kezdetét, előkészítve a talajt a legkülönfélébb májbetegségek kialakulásához. A tudósok laboratóriumi körülmények közötti vizsgálódásaik közepette felfigyeltek arra, hogy a DHM valósággal készteti a májat arra, hogy etanol-megszüntető, avagy azt eltávolító enzimeket termeljen – olyanokat, mint példaképpen az ADH (alkohol-dehidrogenáz).

2020 áprilisában a Science Daily néven ismert, a legfrissebb tudományos kutatásokról hírt adó folyóiratban a DHM alkoholkár-megelőző paramétereiről nyilatkozott. A ma már mindenki által, vény nélkül beszerezhető, táplálékkiegészítő formában is fellelhető DHM, avagy ampelopsinról a Dél-Kaliforniai Egyetem tudóscsapata bebizonyította, hogy egy sor mechanizmus fellendítése által előmozdítja a szervezet gyorsabb alkohol-eltávolító képességét.

Mindezzel a DHM akut alkoholproblémák során alkalmazhatóságára is rámutattak. A DHM kapszula használata tehát a túlzott mértékű alkoholfogyasztás okozta májkárosodás, krónikus májbetegségek, májzsugorodás – azaz májcirrózis – elkerülésében optimális megoldást kínálhat sokak számára.

DHM-kapszula a másnaposság ellen


A DHM segíti a májat az akut alkoholfogyasztás káros hatásainak csökkentésében. A DHM-kapszula bevétele, közvetlenül az alkoholfogyasztás után, jelentős mértékben minimalizálhatja a vérbe került alkohol mértékét, így a másnaposság tünetei is kevésbé lesznek észlelhetők. Noha a dihidromiricetin hatékony májtámogató, másnaposság-elűző, acetalhid-lebontó tulajdonságait nagy mennyiségű tudományos kimutatás igazolja, az adagolást illetően még nincsenek egységes adatok, hiszen mindez több tényezőtől is függővé válik, éspedig: milyen mennyiségű alkohol elfogyasztására került sor, milyen ütemben zajlik az alkoholfogyasztás, mennyi volt az elfogyasztott ital alkoholtartalma, sor került-e evésre az italozást megelőzően?

A DHM amellett, hogy segédkezet nyújt a szervezet számára, hogy az acetalhid-lebontó ténykedése közepette gyorsítsa a metabolizmusát, így a másnaposságot elviselhetőbbé formálja, a parazitafertőzések ellen, valamint a vércukorszint stabilizálása érdekében ugyancsak hasznosítható.

Másnaposság ellen pihenjen, fogyasszon sok vizet, ugyanakkor mindezek mellé pedig érdemes beszereznie a harminc darab kapszulát tartalmazó DHM Forte Kivonatot is!