Az egészséges táplálkozás és a mentális egészség

Az egészséges táplálkozás jelentősége egyre inkább ismertté válik világszerte,

egyre fontosabb a Föld lakosságának. A minőségi ételek fogyasztása a szervezet működésére jótékony hatással van, hiszen segít az ideális testsúly megőrzésében, a krónikus betegségek elkerülésében, sőt hatással lehet a mentális egészségre is.

A táplálkozás hatása az agyra

Az emberi agy működése állandó és folyamatos. Minden pillanatban gondoskodik a légzésről, a gondolatokról, a szívverésről, érzékelésről. Mivel állandó munkában van, nagyon fontos, hogy mennyi és milyen tápanyagot kap a működéséhez, vagyis az, hogy milyen ételeket fogyasztunk el nap mint nap. Az ételek minősége tehát hatással van az agy, a szervezet működésére és a hangulatra, a mentális egészségre is. A vitamindús, magas ásványi anyag és antioxidáns tartalmú élelmiszerek táplálják az agyat, megvédik az oxidatív stressztől és az azok által okozott megbetegedésektől.

Ha valaki gyakran rossz minőségű, alacsony tápanyag, magas szénhidrát tartalmú ételeket fogyaszt, akkor az negatív hatással lesz az agy működésére is. A sok finomított cukor elfogyasztása miatt a szervezet inzulin szabályozása romlik, ennek következtében pedig gyulladások alakulhatnak ki, károsodik az agyműködés, ami negatív hatással lesz a hangulatra, kialakulhat depresszió vagy szorongás.

A mentális betegségek és az étkezés összefüggéseinek kutatása

A mentális egészséggel összefüggő problémák sokkal gyakoribbak, mint azt gondolnánk. A mentális problémák, a szorongás és a depresszió nagyban befolyásolják az emberek jólétét, ezért is rendkívül fontos azok kezelése. Az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a táplálkozás és a mentális egészség közötti összefüggések tanulmányozására. Az egészséges táplálkozás, a mediterrán étrend és japán étrend követői között mintegy 25-30%-kal kisebb a depresszió kockázata, mint a nyugati, hagyományos étrendben. A kutatásokból kiderül, hogy a nyugati étrendnek velejárói, a gyorsételek, finomított élelmiszerek, cukrok, és a vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása a mentális egészségre negatívan hatnak.

Az összefüggést bonyolítja az is, hogy a mentális jólét is befolyásolja az étrend kialakítását, hiszen amikor valaki szomorú, elkeseredett, dühös, akkor sokkal hamarabb nyúl a csokihoz, vagy valamilyen magas szénhidrát tartalmú ételhez, mint a salátához. A régóta fennálló mentális problémák is nehezítik az egészséges táplálkozásra való áttérést, illetve az anyagi és környezeti korlátok is befolyásoló tényezők lehetnek.

A szénhidrát hatása a hangulatra

A magas szénhidrát tartalmú, finomított élelmiszerek fogyasztása miatt nő az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezek az élelmiszerek magas glikémiás indexűek, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és az inzulin szintet.

Amikor ezek magas és alacsony értéke ismételten változik, - hirtelen felmegy és leesik - káros hatással van az agyra és a hangulatra, növeli a cukorbetegség kockázatát, ami depressziós tünetekkel járhat. Ennek elkerülése érdekében érdemes kiemelten figyelni arra, hogy az alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrásokat fogyassza, ami nem okozza a vércukor és inzulinszint gyors emelkedését. Ilyen szénhidrát források lehetnek a teljes kiőrlésű gabonák és az abból készült pékáruk, a zöldségek (uborka, sóska, saláta, édesburgonya, sárgarépa, zöldborsó), finomított cukor helyett pedig édesítőszerek.

Néhány tipp a mentális egészség megőrzése érdekében

- tervezze meg étrendjét és egyen mindig ugyanabban az időben, napi 3-5 alkalommal, hiszen az előre megtervezett, rendszeres étrend segít a vércukorszint szabályozásában, így jókedvű és fitt maradhat
- hidratálja szervezetét: a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás segít a koncentrációs képesség javításában, elkerülheti a kiszáradást és a hangulata is jobb lesz
- egyen jó minőségű zsírokat: az agy megfelelő működéséhez jó minőségű zsírok fogyasztására van szükség, mint az olívaolaj, repceolaj, magvak, diófélék, omega3 zsírsavak, tej, tojás
- fogyasszon teljes kiőrlésű gabonákat, a finomított lisztet próbálja elhagyni
- egyen sok zöldséget és gyümölcsöt
- egyen megfelelő mennyiségű fehérjét, mivel olyan aminosavakat tartalmaznak, amelyek képesek a hangulat szabályozására
- mozogjon eleget, sportoljon, túrázzon, töltsön időt a természetben
- kerülje a cigarettát, az alkoholt és egyéb szereket
- aludjon eleget

Összefoglalva elmondható, hogy bár a tanulmányok folyamatosak,

a megfigyelések alapján van összefüggés az elfogyasztott élelmiszerek és a mentális egészség között. A WHO szerint a mentális problémákkal küzdők száma egyre nő, így évtizedeken belül ez lehet az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat, amivel az emberiség küzd. Ezért fontos, hogy aki tapasztalja magán a szorongás vagy a depresszió tüneteit, mindenképpen keressen fel szakembert a szakszerű és komplex ellátás érdekében.

EGCG Forte Zöld Tea kivonat

A zöld tea értékes antioxidánsokat tartalmaz, így szervezetünkre pozitív hatással lehet, csökkentheti a szorongást, javíthatja a memóriát és hangulatot. A Tenmag EGCG Forte Zöld Tea kivonat alkalmazásával kiegészítheti étrendjét, és nem csak hangulata javulhat, hanem számos jótékony hatását is tapasztalhatja.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/