Az EGCG élettani hatásai

Az elhízás világszerte egyre több embert érint, az elmúlt 40 évben megháromszorozódott a túlsúllyal küzdők száma. A túlsúly kialakulásának fő oka a bevitt és a felhasznált kalória kiegyensúlyozatlansága, vagyis az elfogyasztott kalóriák száma több, mint amit a szervezet eléget. A túlsúly csökkentésére számos lehetőség áll rendelkezésre, nagyon fontos a tápanyag minősége, a megfelelő étrend kialakítása, illetve a rendszeres testmozgás is. Ezen kívül számos étrend kiegészítő készítmény áll rendelkezésre, ami segítségünkre lehet.

Az EGCG egy olyan zsírégető vegyület, ami segít a fogyásban és emellett több más egészségmegőrző hatással is rendelkezik.

A zöld teáról 

A zöld teát évezredek óta fogyasztják jótékony hatásai miatt, amiknek nagy részét már kutatások is bizonyították. Mivel az elmúlt időszakban a fitokemikáliák, vagyis a növényekben természetesen előforduló vegyületek igen népszerűvé váltak, így a zöld tea fogyásra gyakorolt hatásai miatt vált kiváltképp a tanulmányok központi témájává. A zöld tea egyik legfontosabb vegyülete a epigallokatechin-3-gallát (EGCG), egy katekin ami bőségesen jelen van a növényben.

A zöld teából készült EGCG kivonatnak jelentős szerepet tulajdonítanak a fogyásban, azonban antioxidáns hatása miatt nagyon fontos kiemelni egészségmegőrző szerepét is.

 

 

Az EGCG szerepe a fogyásban  

Az elhízás világszerte okoz problémákat az embereknek. Azon kívül, hogy a külső megjelenést is befolyásolja, az egészségre is káros hatással vannak a plusz kilók. Ebből kifolyólag rengetegen keresnek olyan kiegészítő készítményt, ami hozzájárul a felesleges kilókkal folytatott küzdelemben. Az EGCG több fronton is segít a túlsúly leadásában. A megfelelő étrend és elegendő testmozgás mellett az EGCG bevétele után több órára csökkenthetjük az éhséget. Emellett segít a szervezetnek a zsírégetésben, hozzájárul a zsigeri zsírok csökkentéséhez, ezzel segít a szervezet egészségét visszaállítani és fenntartani.

Az EGCG egy katekin, növényi alapú vegyület, ami a polifenolok csoportjában tartozik. Súlycsökkentő hatásának köszönhetően a világon az egyik legelterjedtebb étrend-kiegészítő, gátolja a zsírok felszívódását a bélrendszeren keresztünk, illetve a szervezetet zsírégetésre sarkallja. Jótékony hatással van az anyagcserére, javítja a szénhidrát-anyagcserét, késlelteti a gyomor kiürülését, ezzel pedig befolyásolja az étvágyat.

Hogyan hat az EGCG 

Az EGCG egy olyan vegyület ami segíti a zsírégetés folyamatát, mivel fokozza egyes zsírégető hormonok hatását. Segít gátolni egy enzim működését, amely lebontja a noradrenalin hormont. Ha ez a hormon gátolva van akkor a noradrenalin mennyisége növekszik, így segíti elő a zsír lebontását. Ezáltal a szervezet több zsírt bont le, bekerül a véráramba és az izomsejtek energiaként használják fel. Egy tanulmány szerint az EGCG kivonat fogyasztásával több zsírt égethetünk el edzés közben is.

Zsírégető hatásai közé tartozik az is, hogy felgyorsítja az anyagcserét, amivel növeli az elégetett kalóriák mennyiségét. Ezen kívül nagyon fontos hatása, hogy alkalmazásával csökken az étvágy, tehát nagyobb erőfeszítés nélkül lehet csökkenteni a bevitt kalóriamennyiséget. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a zsírok is különböznek egymástól. A szervezetben jelentős mennyiségű zsigeri zsír és hasi zsír is lerakódhat, ami gyulladásokhoz és inzulinrezisztenciához, hosszabb távon pedig 2-es típusú cukorbetegséghez, illetve szívbetegséghez is vezethet.

Az EGCG fogyasztásával csökkenthetjük a zsigeri zsír és hasi zsírok mennyiségét, ezáltal csökkenthetjük ezeknek a betegségeknek a kockázatát is.

Az EGCG egyéb jótékony hatásai 

Bár az EGCG rendkívül népszerű a súlycsökkentésben betöltött szerepe miatt, nem szabad figyelmen kívül hagyni egyéb jótékony hatásait sem. Ez a katekin erős antioxidánsként hat, ami nagyban hozzájárul a szabadgyökök által okozott sejtkárosodások elleni küzdelemben. A szabad gyökök a szervezetben képződő részecskék, amelyek károsítják a szerveket és ezáltal gyulladásokat okoznak a szervezetben. Az elhúzódó gyulladások olyan krónikus betegségek kialakulásában segédkeznek, mint a diabétesz, szív és érrendszeri megbetegedések, vagy egyes daganatos elváltozások. Antioxidáns tartalmának köszönhetően szerepet játszik a sejtek védelmében, így segít a szervezet egészségének megőrzésében.

-  segít a szív egészségének megőrzésében, mivel csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a plakk felhalmozódást az erekben

-  az EGCG segít a degeneratív agyi betegségek megelőzésében, mivel hozzájárul a neurológiai sejtek működésének javításához, ezzel lassítva az időskori agyi leépülést és csökkentve az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát

-  segít az inzulinrezisztencia kezelésében - mivel ilyenkor a sejtek hibásan működnek és nem ismerik fel az inzulint, az EGCG javítja a sejtek receptorainak inzulinérzékenységét

-  hatásos a fényöregedés ellen, ezért használják több öregedésgátló készítményben, amik csökkenti a fényöregedés tüneteit

A Tenmag EGCG Forte Kivonat kapszula hozzájárul az egészség megőrzéséhez, segít a fogyásban, rugalmasabbá teszi a bőrt és csökkenti a narancsbőrt. Alkalmazásával fogyhat, egészségesebb lehet és sokkal jobban érezheti magát, mint korábban. Nincs más dolga, mint megrendelni és kipróbálni - ebben a termékben garantáltan nem fog csalódni.