A zöld kardamom jótékony hatásai a cukorbetegségnél

A kardamommag egy rendkívül érdekes és izgalmas fűszer. Három változata van, számos felhasználási lehetősége a gasztronómiában, valamint egészségünkre is csupa pozitív hatást gyakorol. Nézzük meg, miért és hogyan használják a cukorbetegség megelőzése és kezelése érdekében!

Mi a kardamom? 

A kardamom egy különleges indiai fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik, melyet szokás a fűszerek királynőjének is nevezni. Három változatban kapható, melyeket a színükről különböztetünk meg: zöld, fehér és fekete.

 
 

Mire használhatod a zöld kardamom fűszernövényt?

 Az egzotikus ázsiai gyökerekkel rendelkező különlegesség évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Míg a zöld kardamom leginkább az édességek, desszertek, sütemények hozzávalója, a fehér mártásokban, habokban és krémekben jelenik meg, addig a fekete kardamom kissé karizmatikusabb jellege a húsok ízesítését szolgálja.

A kardamom igazán gazdag mangánban, mely csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ezen túlmenően vizsgálatok igazolják, hogy segíthet a vércukorszint csökkentésében is, és szabályozza is azt.

 

Kardamom a konyhában

A világ egyik legdrágább fűszernövénye, a képzeletbeli dobogón a vanília és a sáfrány mellett szerepel. Használhatjuk egészben és porrá összezúzva is, ez természetesen a felhasználásától függ. Különböző tájakon más és más ételek ízesítésére használják fel, akad, ahol kávéba és teába teszik, de elterjedt a különböző édességekben való alkalmazása is. Továbbá húsok, zöldségek és gyümölcsök hozzáadásával készült ételekhez is használják például az arab konyhában.

 

 

 

 

Így óvja az egészséged a kardamom!

Kellemes íze mellett a gyógyításban és egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Segíti az emésztést, kiválóan alkalmas kellemetlen szájíz ellen, megelőzi a felfúvódást. Csökkenti az emésztési zavarokat, a gyomorégést és kifejezetten javasolt az alkalmazása, amikor valamilyen fertőzés támadta meg a gyomrunkat. Mindezek mellett fokozza a vérkeringést, csökkenti a gyulladásokat és a fejfájást is enyhítheti.

A zöld kardamom hozzájárul a testi-lelki egyensúlyhoz. Érzelmi jólétünk támogatója. Nyugtatja az idegrendszert. Indiában úgy tartják, hogy serkenti az elmét, szívet, “világosságot” és örömöt ad a Zöldkardamom fogyasztása. A növény ezen tulajdonságainak köszönhetően természetes antidepresszánsként használják, mivel oldja a szorongást és ellazít.

Természetesen a szervezetre való jótékony hatása nyersen fogyasztva, vagyis hőkezelés (főzés) nélkül teljesedik ki. Ezért praktikusan kapszulában érdemes fogyasztani.

 

Támogatja a szervezetet cukorbetegség esetén is

A Zöldkardamom javítja a szív saját vérellátását, fokozza energetizáltságát, növeli a terhelhetőségét. A szervezet, az agy jobb vérellátást kap, ezáltal a szervek tökéletesebben működnek. Javul az emésztés, az anyagcsere. Fogyókúrázóknak ez igen hasznos, mivel ezen alapszik zsírégető képessége. Tapasztalatok szerint a Kardamom főleg a hasi zsírral szemben könyörtelen. A hasi zsír a cukorbetegség egyik fő kiváltó oka.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a vérben lévő vérlemezkék száma, illetve a glükózzal szembeni toleranciája is megemelkedik a Zöldkardamom hatására. A kutatások továbbra is folynak a kardamom cukorbetegség megelőzése és szabályozásának pozitív hatásainak vizsgálata érdekében.