A zöld kardamom hatásai a szervezetre

Világszerte megfigyelhető, hogy egyre több ember szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben, elhízás okozta egészségügyi problémákban, 2-es típusú
cukorbetegségben. A magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések általában az hiperglikémia és az oxidatív stressz okozta káros hatások miatt alakulnak ki. Ezért is fontos a megelőzés és az egészségügyi problémák azonnali kezelése.

Világszerte megfigyelhető, hogy egyre több ember szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben, elhízás okozta egészségügyi problémákban, 2-es típusú cukorbetegségben. A magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések általában az hiperglikémia és az oxidatív stressz okozta káros hatások miatt alakulnak ki. Ezért is fontos a megelőzés és az egészségügyi problémák azonnali kezelése.

A zöld kardamomról

A zöld kardamom vagyis Elettaria cardamomum Indiában őshonos növény, amit neveznek valódi kardamomnak is. Valójában a gyömbérfélék családjába tartozó, lágyszárú és évelő növény, ami fűszerként is rendkívül ismert, illetve az ayurvédikus gyógyászatban is
használják már évszázadok óta. Eredetileg Dél-Indiában őshonos, azonban a trópusi területeken számos helyen termesztik. A növény termése egy sárgászöld hüvely, ami kb. 15- 20 magot tartalmaz. Felhasználása előtt a maghüvelyt kiszárítják, a benne lévő magokat
méret szerint válogatják, majd használják egészben és őrölve is. Egyes kardamom magokat fehér kardamommá fehérítenek, mellyel nem csak színe változik, de íze is kevésbé lesz intenzív. A kardamomot a fűszerek királynőjének nevezik, a sáfrány és a vanília után a világ
legdrágább fűszere.

A kardamom legfontosabb összetevői a terpének, flavonoidok és propanoidok. Tartalmaz egyéb tápanyagokat, mint a vas, rostok, kálcium, kálium, magnézium, C-vitamin, A-vitamin, cink, mangán, stb.

A kardamom egészségre gyakorolt hatásai

A kardamom egészségre gyakorolt hatásai

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhető, hogy segíthet az izom és az ízületi fájdalmak csillapításában. Görcsoldó hatása van, mivel megakadályozhatja az izmok összehúzódását és ellazulását, amik a görcsökhöz vezethetnek. Ezzel is enyhítve az izom- és ízületi fájdalmakat.

Segíthet a cukorbetegség megelőzésében

Magas mangán tartalmának köszönhetően szabályozhatja a vércukorszintet, vagyis megnöveli a szervezet glükózzal szembeni toleranciáját, amivel csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Rendkívül hatékonyan veszi fel a harcot a hasi zsírral szemben, ami a cukorbetegség kialakulásának fő oka lehet.

A kardamom szerepe a fogyásban

Mindennapi alkalmazása segíthet a fogyásban, felgyorsítható a fogyás folyamata. Ennek oka, hogy vízhajtó, illetve emésztést serkentő hatással rendelkezik, felgyorsítja az anyagcserét és segíti a szervezetet a zsírégetésben. Rendkívül hatékony a hasi zsír lerakódásoktól való küzdelemben, aminek köszönhetően csökkenthető az anyagcsere zavarok kialakulása, vagy szív- és érrendszeri problémák kockázata. A zöld kardamom segíthet megszabadulni a méreganyagoktól, így segít az általános egészségi állapot javításában.

Idegrendszerre gyakorolt hatása

Azon felül, hogy a zöld kardamom rendkívüli hatással van a szervezetre, a lelki egyensúlyunkért is tehet. Nyugtató és szorongásgátló hatással bír, ezért is alkalmazzák úgy, mint természetes antidepresszánst.

Gyulladáscsökkentő hatása

A kardamomban található antioxidánsok megvédik az emberi szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól, így megvédi azt a gyulladások kialakulásától.

Segít a száj higiéniájának fenntartásában

A zöld kardamom alkalmazása segíthet a száj egészségének megőrzésében, azáltal, hogy elpusztítja a szájban lévő baktériumokat, illetve jó hatással van a rossz lehelet javításában, kezelésében.

Segíti a húgyutak egészségét

Vízhajtó hatása miatt a húgyúti problémákra is jótékony hatással lehet. Kitisztítja a húgyutakat, a húgyhólyagot és segít a felesleges víz eltávolításában. Érdemes alkalmazni a vesék méregtelenítése és a fertőzések elkerülése céljából is.

Pozitívan befolyásolhatja a magas vérnyomást

A magas vérnyomást mindenképp kezelni kell, hiszen komoly következményei lehetnek, megnövekedhet a szívbetegség kialakulásának kockázata is. A helyes táplálkozás és egészséges életmód rendkívül fontos és bizonyos élelmiszerek is jó hatással lehetnek a vérnyomásra. A zöld kardamom is egy ilyen fűszer, aminek mindennapos használatával fenntarthatjuk a megfelelő vérnyomás szintjét.

Antioxidáns tulajdonságainak és koleszterinszint javító képességének is köszönhető, hogy segíthet a szív egészségének megőrzésében. Vízhajtó tulajdonsága miatt a szervezet nagyobb mennyiségű nátrium- és káliumiont választ ki, ami pozitív hatással lehet az érfalak állapotára.

A kardamom Indiából származik, de ma már a világon szinte mindenhol elérhető. Alkalmazzák gyógyászati célból, valamint fűszerezéshez. A kardamom egészségre gyakorolt hatásai mit már évszázadok óta használatos a hagyományos orvoslásban, egészségvédő hatásai miatt ma is sokan alkalmazzák.

Zöld Kardamom 2 990.- Ft Megtekintem a terméket

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aliquid animi blanditiis debitis delectus dolore eaque eum fugit iure quia rerum. Ab ad adipisci alias asperiores, beatae corporis culpa delectus dolorem esse eum exercitationem facere facilis harum labore mollitia numquam perferendis quaerat, quam qui rerum similique suscipit temporibus velit veniam voluptas.