A stressz ellenszere: a SPORT

A stressz nem más, mint a szervezet válaszreakciója egy vészhelyzetre,

célja nem más, mint az életben tartás. Ez a folyamat a létezés velejárója mióta világ a világ, az évszázadok során csak a stresszt kiváltó hatások változtak. A stressznek lehetnek pozitív és negatív hatásai is, a probléma igazából akkor alakul ki, ha a stressz állandósul valaki életében és ennek hatására fizikai vagy pszichés tüneteket okoz.

De mit tehet a stresszoldás érdekében egyéni szinten?

A stressz hatásai

A stressznek egyéntől függően lehetnek negatív és pozitív hatásai is. Vannak olyan személyek, akikre kifejezetten pozitív hatást gyakorol, például amikor munkahelyi nyomás alatt jobban teljesítenek. Sajnos sokkal jellemzőbb a stressz hatásainak negatív megélése, ami rossz hatással van a szervezetre is. Az állandósult stressz megnehezíti a mindennapokat, rossz közérzetet eredményez mind fizikailag, mind mentálisan.
Válaszul kialakulhat:

- ingerlékenység
- szorongás vagy depresszió
- fejfájás, migrén
- alvászavar
- táplálkozási zavar
- pánikrohamok
- idegösszeomlás
- emésztési zavarok
- magas vérnyomás
- nehézlégzés
- krónikus kimerültség
- anyagcserezavarok, mint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, vagy pajzsmirigybetegségek.

Egyénenként változik, hogy milyen stresszfaktorok hatnak pozitívan és negatívan, ez az oka annak, hogy nem lehet a stresszhatásokat rangsorolni. Fontos azonban tudni, hogy a pozitív stresszfaktorok is feszültséget generálnak, ezért azt is le kell vezetni, hogy a későbbiekben is könnyen meg tudjanak birkózni vele, és ne okozzanak egészségügyi gondokat.

Hogyan küzdhető le a stressz?

Az első és legfontosabb feladat felfedni azokat a hatásokat, amik feszültséget okoznak és ha lehetséges, akkor azokat minél rövidebb időn belül megszüntetni. Ezen túl a stressz egyik legjobb levezetési módja a sport. A rendszeres testmozgás segít leküzdeni a stresszt, a szorongást, a negatív gondolatokat. A sport serkenti az endorfinok, vagyis boldogsághormonok termelődését. Az endorfint hozzájárul a jobb közérzethez, a megelégedettség érzéshez, és a nagyobb önbizalom érzethez. A sportnak köszönhetően a test jobban néz ki, feszesebb és erősebb lesz, ami segít a mindennapi feladatok ellátásában is. A megnövekedett hatékonyság pedig megnövekedett önbizalomhoz is vezet. Bár sokan az idő hiányára fogják a mozgásszegény életmódot, sokkal több eredménnyel járna a kifogások és gyógyszerek helyett a sportot választani. És hogy miért? Mert segít a feszültség levezetésében, a nyugalom megőrzésében, a testi-lelki egyensúly, és hatékonyabb mindennapok kialakításában.

A sport segít a nyugodt alvásban

A stressz okozta hangulatingadozások, a szorongás és a depressziós tünetek nem csak a mindennapi feladatok ellátását nehezítik meg, hanem az elengedhetetlenül fontos pihentető alvást is. A sport tökéletes a stressz csökkentéséhez, az alvászavarok leküzdéséhez, az alvás minőségének javításához.

Igaz, hogy pihentetőbbé teszi az éjszakákat, de fontos, hogy senki ne késő estére programozza, mivel az intenzív fizikai aktivitás felpörgeti a szervezetet, ami még nehezebbé teszi az elalvást.

A sport segít a nyugodt alvásban

A stressz okozta hangulatingadozások, a szorongás és a depressziós tünetek nem csak a mindennapi feladatok ellátását nehezítik meg, hanem az elengedhetetlenül fontos pihentető alvást is. A sport tökéletes a stressz csökkentéséhez, az alvászavarok leküzdéséhez, az alvás minőségének javításához. Igaz, hogy pihentetőbbé teszi az éjszakákat, de fontos, hogy senki ne késő estére programozza, mivel az intenzív fizikai aktivitás felpörgeti a szervezetet, ami még nehezebbé teszi az elalvást.

Társas sporttevékenység a szociális jólét érdekében

A szociális jólét segít megőrizni a mentális egészséget. A mentális egészség megőrzését számos tényező befolyásolja, ilyen a megfelelő személyes kapcsolatok kialakítása is. A társas sporttevékenységek során, mint az aerobik, a csapatsportok, a közös futóedzés stb, olyan kapcsolatok is kialakulhatnak, amik segítenek a feszültséget okozó tényezők feletti kontrollban, ráadásul motivációt is adnak a mozgáshoz. Heti 2-3 alkalommal, csoportban végzett intenzív testmozgás segít leküzdeni a napok, hetek alatt felgyülemlett gondokat, ami által könnyebben megőrizhető a türelem és az optimizmus.

Melyik mozgásforma a legjobb?

A hatékony stressz levezetéséhez általában a futást szokták ajánlani, de igazság szerint bármilyen sporttevékenység segíthet. A legfontosabb, hogy mindenki egyénileg találja meg azt a mozgásformát, ami kikapcsolja, és amit szeret annyira, hogy ne hagyja abba 2-3 hét lelkesedés után.

- Azoknak, akiknek eddig nem volt életük része a sport, a legjobb gyaloglással vagy a biciklizéssel kezdeni, majd fokozatosan növelni az aktivitást és kipróbálni több sportot is.

- A magas intenzitású aerob mozgások, mint a futás, tánc spinning, felpörgetik a pulzust, aminek hatására megkezdődik az endorfin termelődése, javul a hangulat.        - A jóga remek stresszoldó, lassú mozdulatokból, kitartott pózokból, és légzési gyakorlatokból áll, ami egyaránt jót tesz a testnek és léleknek.

- A pilates is stresszoldó hatású mozgás, ráadásul kiválóan alkalmas az állóképesség és rugalmasság fejlesztésére. 

- Nagyszerű stresszoldó hatása lehet a küzdősportoknak is. A küzdősportok nem csak fizikailag segítenek, mivel a mentális fegyelemre és összpontosításra is nagy hangsúlyt fektetnek, amelyek sokat segíthetnek azoknak, akik a stressz hatására lefagynak és képtelenek a védekezésre.

Bármilyen mozgásforma segíthet tehát a testi-lelki egyensúly kialakításában,

a stressz levezetésében. A rendszeres testmozgás által kiegyensúlyozottabbá válnak a mindennapok, nő a produktivitás, és az önértékelés. A sport segít megőrizni a mentális egészséget, így nem lesz szüksége feszültségoldó vagy nyugtató hatású gyógyszerkészítményekre.