A stressz ellenszere: a SPORT

A stressz nem más, mint a szervezet válaszreakciója egy vészhelyzetre,

célja nem más, mint az életben tartás. Ez a folyamat a létezés velejárója mióta világ a világ, az évszázadok során csak a stresszt kiváltó hatások változtak. A stressznek lehetnek pozitív és negatív hatásai is, a probléma igazából akkor alakul ki, ha a stressz állandósul valaki életében és ennek hatására fizikai vagy pszichés tüneteket okoz.

De mit tehet a stresszoldás érdekében egyéni szinten?

A stressz hatásai

A stressznek egyéntől függően lehetnek negatív és pozitív hatásai is. Vannak olyan személyek, akikre kifejezetten pozitív hatást gyakorol, például amikor munkahelyi nyomás alatt jobban teljesítenek. Sajnos sokkal jellemzőbb a stressz hatásainak negatív megélése, ami rossz hatással van a szervezetre is. Az állandósult stressz megnehezíti a mindennapokat, rossz közérzetet eredményez mind fizikailag, mind mentálisan.
Válaszul kialakulhat:

- ingerlékenység
- szorongás vagy depresszió
- fejfájás, migrén
- alvászavar
- táplálkozási zavar
- pánikrohamok
- idegösszeomlás
- emésztési zavarok
- magas vérnyomás
- nehézlégzés
- krónikus kimerültség
- anyagcserezavarok, mint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, vagy pajzsmirigybetegségek.

Egyénenként változik, hogy milyen stresszfaktorok hatnak pozitívan és negatívan, ez az oka annak, hogy nem lehet a stresszhatásokat rangsorolni. Fontos azonban tudni, hogy a pozitív stresszfaktorok is feszültséget generálnak, ezért azt is le kell vezetni, hogy a későbbiekben is könnyen meg tudjanak birkózni vele, és ne okozzanak egészségügyi gondokat.

Hogyan küzdhető le a stressz?

Az első és legfontosabb feladat felfedni azokat a hatásokat, amik feszültséget okoznak és ha lehetséges, akkor azokat minél rövidebb időn belül megszüntetni. Ezen túl a stressz egyik legjobb levezetési módja a sport. A rendszeres testmozgás segít leküzdeni a stresszt, a szorongást, a negatív gondolatokat. A sport serkenti az endorfinok, vagyis boldogsághormonok termelődését. Az endorfint hozzájárul a jobb közérzethez, a megelégedettség érzéshez, és a nagyobb önbizalom érzethez. A sportnak köszönhetően a test jobban néz ki, feszesebb és erősebb lesz, ami segít a mindennapi feladatok ellátásában is. A megnövekedett hatékonyság pedig megnövekedett önbizalomhoz is vezet. Bár sokan az idő hiányára fogják a mozgásszegény életmódot, sokkal több eredménnyel járna a kifogások és gyógyszerek helyett a sportot választani. És hogy miért? Mert segít a feszültség levezetésében, a nyugalom megőrzésében, a testi-lelki egyensúly, és hatékonyabb mindennapok kialakításában.

A sport segít a nyugodt alvásban

A stressz okozta hangulatingadozások, a szorongás és a depressziós tünetek nem csak a mindennapi feladatok ellátását nehezítik meg, hanem az elengedhetetlenül fontos pihentető alvást is. A sport tökéletes a stressz csökkentéséhez, az alvászavarok leküzdéséhez, az alvás minőségének javításához.

Igaz, hogy pihentetőbbé teszi az éjszakákat, de fontos, hogy senki ne késő estére programozza, mivel az intenzív fizikai aktivitás felpörgeti a szervezetet, ami még nehezebbé teszi az elalvást.

A sport segít a nyugodt alvásban

A stressz okozta hangulatingadozások, a szorongás és a depressziós tünetek nem csak a mindennapi feladatok ellátását nehezítik meg, hanem az elengedhetetlenül fontos pihentető alvást is. A sport tökéletes a stressz csökkentéséhez, az alvászavarok leküzdéséhez, az alvás minőségének javításához. Igaz, hogy pihentetőbbé teszi az éjszakákat, de fontos, hogy senki ne késő estére programozza, mivel az intenzív fizikai aktivitás felpörgeti a szervezetet, ami még nehezebbé teszi az elalvást.

Társas sporttevékenység a szociális jólét érdekében

A szociális jólét segít megőrizni a mentális egészséget. A mentális egészség megőrzését számos tényező befolyásolja, ilyen a megfelelő személyes kapcsolatok kialakítása is. A társas sporttevékenységek során, mint az aerobik, a csapatsportok, a közös futóedzés stb, olyan kapcsolatok is kialakulhatnak, amik segítenek a feszültséget okozó tényezők feletti kontrollban, ráadásul motivációt is adnak a mozgáshoz. Heti 2-3 alkalommal, csoportban végzett intenzív testmozgás segít leküzdeni a napok, hetek alatt felgyülemlett gondokat, ami által könnyebben megőrizhető a türelem és az optimizmus.

Melyik mozgásforma a legjobb?

A hatékony stressz levezetéséhez általában a futást szokták ajánlani, de igazság szerint bármilyen sporttevékenység segíthet. A legfontosabb, hogy mindenki egyénileg találja meg azt a mozgásformát, ami kikapcsolja, és amit szeret annyira, hogy ne hagyja abba 2-3 hét lelkesedés után.

- Azoknak, akiknek eddig nem volt életük része a sport, a legjobb gyaloglással vagy a biciklizéssel kezdeni, majd fokozatosan növelni az aktivitást és kipróbálni több sportot is.

- A magas intenzitású aerob mozgások, mint a futás, tánc spinning, felpörgetik a pulzust, aminek hatására megkezdődik az endorfin termelődése, javul a hangulat.        - A jóga remek stresszoldó, lassú mozdulatokból, kitartott pózokból, és légzési gyakorlatokból áll, ami egyaránt jót tesz a testnek és léleknek.

- A pilates is stresszoldó hatású mozgás, ráadásul kiválóan alkalmas az állóképesség és rugalmasság fejlesztésére. 

- Nagyszerű stresszoldó hatása lehet a küzdősportoknak is. A küzdősportok nem csak fizikailag segítenek, mivel a mentális fegyelemre és összpontosításra is nagy hangsúlyt fektetnek, amelyek sokat segíthetnek azoknak, akik a stressz hatására lefagynak és képtelenek a védekezésre.

Bármilyen mozgásforma segíthet tehát a testi-lelki egyensúly kialakításában,

a stressz levezetésében. A rendszeres testmozgás által kiegyensúlyozottabbá válnak a mindennapok, nő a produktivitás, és az önértékelés. A sport segít megőrizni a mentális egészséget, így nem lesz szüksége feszültségoldó vagy nyugtató hatású gyógyszerkészítményekre.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/