A rendszeres testmozgás pozitív hatásai

A sport, a rendszeres testmozgás

a modern társadalmi életben egyre nagyobb jelentőséggel bír. Olyannyira, hogy egész gazdasági szektor épül már rá, legyen szó sporteszközökről, oktatásról, egészségügyről. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód alappillére.

A közhiedelemmel ellentétben a kor előrehaladtával az egészség nem feltétlen romlik meg, azegészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás hatására hosszan fenntartható, sőt javítható is. Nem állítunk tehát valótlant, ha azt mondjuk, hogy az egészségtudatossággal beruházunk a saját egészségünkbe, amivel a hosszú életet is biztosíthatjuk.

Miért fontos a rendszeres testmozgás?

A mozgásszegény, inaktív életmód számos betegséget előidézhet, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok kialakulása, depresszió, stb. A rendszeres sporttevékenységgel azonban számos megbetegedés preventálható. Bizonyított az a tény, hogy azok között, akik napi, heti rendszerességgel sportolnak sokkal alacsonyabb a kockázat a korai elhalálozásra, kevesebben küzdenek a depresszió okozta negatív tünetekkel és számos pozitív hatással bír, mint az izomerő és az állóképesség növekedése, a csontok egészsége, az anyagcsere, stressztűrő képesség, illetve az alvás minősége.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt a testmozgást érdemes a mindennapi tevékenységek közé beiktatni. Könnyen lehet, hogy elegendő gyalog menni a boltba, a tömegközlekedés, vagy az autó használata helyett a biciklit választani, sétálni a gyerekekkel,
unokákkal, kutyát sétáltatni, kertészkedni. A napi teendőkön kívül pedig valamilyen sporttevékenységet beiktatni, ami kiváló hatással van a súly optimalizálására is. A túlsúly okozta egészségügyi problémák rendkívül gyakoriak a felnőtt társadalomban. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak az étkezésben legyen tudatosság, hanem a testmozgásban is. A kardio edzések remek hatással vannak a szervezetre, de a súlyzós edzések is fontosak, mivel az izomtömeg növekedésével a szervezet több energiát használ fel, így a túlsúlyból is könnyebb leadni. A szükséges napi testmozgás gyermekkorban legalább napi 60 perc, felnőttkorban pedig legalább 30 perc.

A mozgás hatása a szervekre

Gyermekkorban már csecsemőkortól kezdve nagyon fontos a testmozgás a szervek fejlődése és optimális működése szempontjából, ezért sem szabad az életkorhoz képest késleltetni, akadályozni vagy erőltetni bizonyos mozgásokat, óvodás kortól pedig már az izmok fejlesztésére is szükség van. Felnőttkorban nem a szervek fejlődése miatt szükséges a napi mozgás, hanem a szervezet megfelelő működéséhez, sőt betegségek idején kifejezetten fontos a testmozgás.

Fontos tudni azt is, hogy a sok ülés sem tesz jót a szervezetnek, ezért az ülő munkát végzőknek nagyon fontos tudatosan, időközönként felállni és mozogni, nyújtani, járkálni egy keveset.

A sport pozitív hatással bír:

- A sejtek öregedésére. Laboratóriumi körülmények között is megfigyelték, hogy az aktív sportolók körében a sejtek öregedése lelassul, vagyis hosszabb élettartamra
számíthatnak.
- A szívre, mivel csökken a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
- A tüdőre.
- Az emlőkre, mivel csökkent a rosszindulatú emlőrák kialakulásának kockázata.
- A bőrre, mivel segít megszabadulni a méreganyagoktól, több tápanyag és folyadék jut
el a bőrsejtekhez, így feszesebb és teltebb is lesz.
- Az agyra, hiszen javítja az általános hangulatot, oldja a szorongást, csökkenti a stresszt és elűzi a depressziót, sőt visszatérő fejfájás esetén a sport csökkentheti annak
mértékét és gyakoriságát is.
- Erősíti az immunrendszert.
- Csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Csökken a rossz koleszterinszint, míg a jó koleszterin szintje nő, így az artériák falán nem keletkeznek plakkok, csökken a szívroham, stroke, trombózis kockázata.

- Csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve 2-es típusú diabétesz esetén segít kordában tartani a vércukorszintet.
- Serkenti a belek normális összehúzódását, kedvezően hat az aranyérre, illetve csökkenti a vastagbél rosszindulatú daganatának kockázatát.
- Segít a csonttömeg megtartásában, vagyis mérsékelhető, vagy elkerülhető a csontritkulás.
- Fejlődik, növekszik az izomzat, aminek fontos szerepe van az optimális súly elérésében és megtartásában, valamint védi a csontokat, javítja az egyensúlyt és a koordinációt.
- Hatására csökken az ízületi fájdalom és merevség.
- A napközbeni tevékenység hatással van az éjszakai alvás minőségére is, mivel az izmok elfáradása is segíti a nyugodt alvást. Vigyázni kell azonban, hogy a fizikai aktivitást se vigye túlzásba, illetve ne közvetlenül lefekvés előtt végezze, mivel az felpörgeti a szervezetet és nehezíti az elalvást.

Lelki egyensúly

A testmozgás nem csak fizikailag van kiváló hatással, hanem a lelki egyensúly fenntartásában is nagy szerepet játszik. A mozgás hatására olyan kémiai vegyületek szabadulnak fel az agyban, mint az endorfin, ami hatására a sportoló ember boldogabbnak érzi magát, önmagával kapcsolatos megelégedettség érzés alakul ki, a betegek pedig kevésbé érzékelik a fájdalmat. A társas sporttevékenység, mint például az aerobic kiemelten jó hatással van a szociális jólétre is, az ismeretségi kör, a közösséghez tartozás érzése vonzóbbá teszi a mozgást.

Összességében elmondható, hogy minden korosztály számára rendkívül fontos a rendszeres testmozgás. A sportot sosem késő elkezdeni, a modern kor pedig annyi lehetőséget biztosít, hogy mindenki garantáltan megtalálhatja a magához leginkább illő sportágat.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/