A megfelelő edzésforma kiválasztása

Az edzésforma kiválasztása nagyon
fontos tényező,

hiszen ez határozza meg, mennyire lesz hatékony az edzés, hogy milyen eredményeket érünk el, és szerepe lesz benne, hogy mennyire leszünk sikeresek.

Lényeges szempontok

-  Ha az edzésforma kiválasztására kerül sor, akkor az egyik elsődleges tényező, amit figyelembe kell venni, hogy mi a cél. Például, ha      izomtömeget szeretne valaki növelni, akkor a legmegfelelőbb, ha a súlyzós edzésre esik a választása, de ha fogyni, zsírt égetni            szeretne, akkor inkább az aerob mozgásformák ajánlottak.  

-  Következő szempontként figyelembe kell venni, hogy milyen edzettségi szinten állunk. Ha valaki kezdő, akkor a kezdeti                        időszakban könnyebb edzésformákat érdemes választani, mint az aerob edzés (gyors gyaloglás, kerékpározás), vagy a könnyű            súlyzós edzések. Haladóknak pedig a nehezebb, súlyzós edzések vagy az intervall edzések is jók lehetnek. 

-  Az egészségi állapot felmérése is lényeges, ez a tényező is befolyásolhatja, hogy melyik mozgásformát válasszuk. Ha például valaki      visszatérő hátfájással küzd, akkor nem érdemes a súlyzós edzést választani, hanem inkább a könnyebb edzésekre fókuszálni, mint az aerob edzések, vagy mint a jóga, pilates.  

-  Elengedhetetlen a személyes preferencia figyelembevétele is. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott edzésformát szívesen végezzük el, nem csak azért, mert muszáj mozogni. Ha szeretjük a sportot, amit űzünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy azt kitartóan és hosszú távon is végezni fogjuk.

Természetesen az edzésforma változhat, hiszen a kitűzött célok és az edzettségi szint is változni fog idővel. Ezen kívül lehet többféle sportot is választani, például heti 2 aerob edzés és heti 2 súlyzós edzés is válthatja egymást. 

Fontos figyelembe venni, hogy a kor előrehaladtával egyre jelentősebb szerepet kapnak a nyújtógyakorlatok. A rugalmasság alapvetően fontos a mindennapi tevékenységek során, hiszen minél rugalmasabb valaki, annál jobb az állóképessége, és annál jobban teljesít az edzések során is. Ezért edzések után is, illetve a hétköznapokban is fontos az izmokat nyújtani, hogy minél mozgékonyabbak maradhassunk.

Állóképesség javítás, aerob edzésforma

Ha valaki az általános állóképességét szeretné javítani, azért, hogy jobban bírja a mindennapos terhelést, kevésbé legyen fáradékony, akkor az aerob mozgásokat érdemes választani. Az aerob állóképességnek fontos szerepe van a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, így annak fejlesztésével nem csak a fizikai állóképesség javulhat, hanem jótékony hatását fejtheti ki a szervezetre, az egészségre. Az aerob edzés általában a futás, kerékpározás, úszás, illetve lehet lépcsőzés és evezés is. Jobb fizikai erőnlét esetén ezek intervall edzésként is végezhetők. Az intervall edzések nem csak a kondíció javítása céljából végezhetők, a fogyni vágyók is gyakran végeznek intervall edzéseket, hiszen remek zsírégető hatása van. Az intervall edzést gyors tempójú, rövid ideig tartó, majd lassabb, könnyebben végezhető mozgások jellemzik, amelyek meghatározott intervallumonként váltják egymást. Például a futásban 1 perces gyors sprintet, 2 perc kocogás követ, amelyek az edzés során folyamatosan váltakoznak.

Állóképesség javítás, aerob edzésforma

Ha valaki az általános állóképességét szeretné javítani, azért, hogy jobban bírja a mindennapos terhelést, kevésbé legyen fáradékony, akkor az aerob mozgásokat érdemes választani. Az aerob állóképességnek fontos szerepe van a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, így annak fejlesztésével nem csak a fizikai állóképesség javulhat, hanem jótékony hatását fejtheti ki a szervezetre, az egészségre. Az aerob edzés általában a futás, kerékpározás, úszás, illetve lehet lépcsőzés és evezés is. Jobb fizikai erőnlét esetén ezek intervall edzésként is végezhetők.

Az intervall edzések nem csak a kondíció javítása céljából végezhetők, a fogyni vágyók is gyakran végeznek intervall edzéseket, hiszen remek zsírégető hatása van. Az intervall edzést gyors tempójú, rövid ideig tartó, majd lassabb, könnyebben végezhető mozgások jellemzik, amelyek meghatározott intervallumonként váltják egymást. Például a futásban 1 perces gyors sprintet, 2 perc kocogás követ, amelyek az edzés során folyamatosan váltakoznak.

A súlyzós edzés

Szintén nagy népszerűségnek örvendő mozgásforma, ami az izomnövekedés és az izomerő növelése céljából végzett gyakorlatok összessége. A súlyzós edzésnek számos jótékony hatása van:

-  az izmok, ízületek erősödése, amivel könnyebbé válnak a mindennapi fizikai terhelések
-  segít a fogyásban, hiszen az izomtömeg növekedése hozzájárul a fogyáshoz, mivel minél nagyobb az egyén izomtömege, annál több  kalóriát éget el
-  a súlyzós edzésnek köszönhetően szebb, formásabb alak érhető el
-  segít az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében
-  javítja a testtartást

A társaság kedvelőknek és azoknak, akiknek szükségük van a külső motivációra, érdemes a társas sporttevékenységek közül választani, mint például az aerobik, közös futóedzések, jóga, pilates, kangoo, stb.

Pilates

A Pilates az izomerő, a stabilitás és a mobilitás javítására helyezi a figyelmet. Az egész testet átmozgatja, különösen az alsó végtagokat és a coreot. A Pilates során egyforma és kis mozdulatokat kell végezni, amelyek alaposan megmozgatják a mélyizmokat, ami által azok erősödnek, sőt rendkívül előnyösen formálja az alakot is.

Jóga

A jóga nem csak fizikailag, hanem mentálisan is segítségül hívható. Ma már egészen népszerű ez a mozgásforma, segít a fizikai állóképesség javításában, a koncentrációban, stresszkezelésben, illetve javítja a flexibilitást. Ennek az egész testet átmozgató, nyugtató és lazító edzésformának több típusa is létezik, így, ha valaki szeretne belekóstolni, akkor érdemes ezeket megismerni, illetve jógaoktatóval konzultálni.  

Fontos megemlíteni, hogy az edzésforma kiválasztása mellett nagy szerepet játszik az edzésterv és az étrend is, hogy elérjük a kitűzött célokat. Ezek összeállítására nagy figyelmet kell fordítani, illetve a kitűzött részcélok elérésekor felülvizsgálni, ha szükséges változtatni rajtuk.

Összefoglalva tehát az edzésforma kiválasztása egy komplex dolog, amihez számos tényezőt kell figyelembe venni, mint a kitűzött célokat, egészségügyi és fizikai állapotot, illetve a személyes preferenciákat. A legfontosabb, hogy találjunk olyan mozgásformát, ami élvezetes és kitartóan tudjuk csinálni, ezáltal a hosszú távú terveket is meg tudjuk valósítani.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dignissimos maxime omnis porro quae rerum, veniam! Cupiditate iure nobis saepe? Beatae blanditiis, consequuntur corporis fugit ipsam numquam saepe. Ab ad amet assumenda autem cumque cupiditate dolorem eaque eius eligendi enim et eveniet fugiat illo laudantium magni nemo nihil optio possimus quam quas, quasi quibusdam quis quos rem reprehenderit saepe sequi suscipit tempora unde veniam. Aut beatae, consectetur distinctio dolorem dolorum eius enim excepturi, expedita in ipsum iste iure natus qui rem sint unde vel veritatis? Asperiores dolores inventore laudantium praesentium repellendus. Asperiores deleniti eum ex ipsa molestias nostrum, possimus quis voluptate.