A megfelelő edzésforma kiválasztása

Az edzésforma kiválasztása nagyon
fontos tényező,

hiszen ez határozza meg, mennyire lesz hatékony az edzés, hogy milyen eredményeket érünk el, és szerepe lesz benne, hogy mennyire leszünk sikeresek.

Lényeges szempontok

-  Ha az edzésforma kiválasztására kerül sor, akkor az egyik elsődleges tényező, amit figyelembe kell venni, hogy mi a cél. Például, ha      izomtömeget szeretne valaki növelni, akkor a legmegfelelőbb, ha a súlyzós edzésre esik a választása, de ha fogyni, zsírt égetni            szeretne, akkor inkább az aerob mozgásformák ajánlottak.  

-  Következő szempontként figyelembe kell venni, hogy milyen edzettségi szinten állunk. Ha valaki kezdő, akkor a kezdeti                        időszakban könnyebb edzésformákat érdemes választani, mint az aerob edzés (gyors gyaloglás, kerékpározás), vagy a könnyű            súlyzós edzések. Haladóknak pedig a nehezebb, súlyzós edzések vagy az intervall edzések is jók lehetnek. 

-  Az egészségi állapot felmérése is lényeges, ez a tényező is befolyásolhatja, hogy melyik mozgásformát válasszuk. Ha például valaki      visszatérő hátfájással küzd, akkor nem érdemes a súlyzós edzést választani, hanem inkább a könnyebb edzésekre fókuszálni, mint az aerob edzések, vagy mint a jóga, pilates.  

-  Elengedhetetlen a személyes preferencia figyelembevétele is. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott edzésformát szívesen végezzük el, nem csak azért, mert muszáj mozogni. Ha szeretjük a sportot, amit űzünk, akkor sokkal valószínűbb, hogy azt kitartóan és hosszú távon is végezni fogjuk.

Természetesen az edzésforma változhat, hiszen a kitűzött célok és az edzettségi szint is változni fog idővel. Ezen kívül lehet többféle sportot is választani, például heti 2 aerob edzés és heti 2 súlyzós edzés is válthatja egymást. 

Fontos figyelembe venni, hogy a kor előrehaladtával egyre jelentősebb szerepet kapnak a nyújtógyakorlatok. A rugalmasság alapvetően fontos a mindennapi tevékenységek során, hiszen minél rugalmasabb valaki, annál jobb az állóképessége, és annál jobban teljesít az edzések során is. Ezért edzések után is, illetve a hétköznapokban is fontos az izmokat nyújtani, hogy minél mozgékonyabbak maradhassunk.

Állóképesség javítás, aerob edzésforma

Ha valaki az általános állóképességét szeretné javítani, azért, hogy jobban bírja a mindennapos terhelést, kevésbé legyen fáradékony, akkor az aerob mozgásokat érdemes választani. Az aerob állóképességnek fontos szerepe van a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, így annak fejlesztésével nem csak a fizikai állóképesség javulhat, hanem jótékony hatását fejtheti ki a szervezetre, az egészségre. Az aerob edzés általában a futás, kerékpározás, úszás, illetve lehet lépcsőzés és evezés is. Jobb fizikai erőnlét esetén ezek intervall edzésként is végezhetők. Az intervall edzések nem csak a kondíció javítása céljából végezhetők, a fogyni vágyók is gyakran végeznek intervall edzéseket, hiszen remek zsírégető hatása van. Az intervall edzést gyors tempójú, rövid ideig tartó, majd lassabb, könnyebben végezhető mozgások jellemzik, amelyek meghatározott intervallumonként váltják egymást. Például a futásban 1 perces gyors sprintet, 2 perc kocogás követ, amelyek az edzés során folyamatosan váltakoznak.

Állóképesség javítás, aerob edzésforma

Ha valaki az általános állóképességét szeretné javítani, azért, hogy jobban bírja a mindennapos terhelést, kevésbé legyen fáradékony, akkor az aerob mozgásokat érdemes választani. Az aerob állóképességnek fontos szerepe van a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, így annak fejlesztésével nem csak a fizikai állóképesség javulhat, hanem jótékony hatását fejtheti ki a szervezetre, az egészségre. Az aerob edzés általában a futás, kerékpározás, úszás, illetve lehet lépcsőzés és evezés is. Jobb fizikai erőnlét esetén ezek intervall edzésként is végezhetők.

Az intervall edzések nem csak a kondíció javítása céljából végezhetők, a fogyni vágyók is gyakran végeznek intervall edzéseket, hiszen remek zsírégető hatása van. Az intervall edzést gyors tempójú, rövid ideig tartó, majd lassabb, könnyebben végezhető mozgások jellemzik, amelyek meghatározott intervallumonként váltják egymást. Például a futásban 1 perces gyors sprintet, 2 perc kocogás követ, amelyek az edzés során folyamatosan váltakoznak.

A súlyzós edzés

Szintén nagy népszerűségnek örvendő mozgásforma, ami az izomnövekedés és az izomerő növelése céljából végzett gyakorlatok összessége. A súlyzós edzésnek számos jótékony hatása van:

-  az izmok, ízületek erősödése, amivel könnyebbé válnak a mindennapi fizikai terhelések
-  segít a fogyásban, hiszen az izomtömeg növekedése hozzájárul a fogyáshoz, mivel minél nagyobb az egyén izomtömege, annál több  kalóriát éget el
-  a súlyzós edzésnek köszönhetően szebb, formásabb alak érhető el
-  segít az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében
-  javítja a testtartást

A társaság kedvelőknek és azoknak, akiknek szükségük van a külső motivációra, érdemes a társas sporttevékenységek közül választani, mint például az aerobik, közös futóedzések, jóga, pilates, kangoo, stb.

Pilates

A Pilates az izomerő, a stabilitás és a mobilitás javítására helyezi a figyelmet. Az egész testet átmozgatja, különösen az alsó végtagokat és a coreot. A Pilates során egyforma és kis mozdulatokat kell végezni, amelyek alaposan megmozgatják a mélyizmokat, ami által azok erősödnek, sőt rendkívül előnyösen formálja az alakot is.

Jóga

A jóga nem csak fizikailag, hanem mentálisan is segítségül hívható. Ma már egészen népszerű ez a mozgásforma, segít a fizikai állóképesség javításában, a koncentrációban, stresszkezelésben, illetve javítja a flexibilitást. Ennek az egész testet átmozgató, nyugtató és lazító edzésformának több típusa is létezik, így, ha valaki szeretne belekóstolni, akkor érdemes ezeket megismerni, illetve jógaoktatóval konzultálni.  

Fontos megemlíteni, hogy az edzésforma kiválasztása mellett nagy szerepet játszik az edzésterv és az étrend is, hogy elérjük a kitűzött célokat. Ezek összeállítására nagy figyelmet kell fordítani, illetve a kitűzött részcélok elérésekor felülvizsgálni, ha szükséges változtatni rajtuk.

Összefoglalva tehát az edzésforma kiválasztása egy komplex dolog, amihez számos tényezőt kell figyelembe venni, mint a kitűzött célokat, egészségügyi és fizikai állapotot, illetve a személyes preferenciákat. A legfontosabb, hogy találjunk olyan mozgásformát, ami élvezetes és kitartóan tudjuk csinálni, ezáltal a hosszú távú terveket is meg tudjuk valósítani.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dignissimos maxime omnis porro quae rerum, veniam! Cupiditate iure nobis saepe? Beatae blanditiis, consequuntur corporis fugit ipsam numquam saepe. Ab ad amet assumenda autem cumque cupiditate dolorem eaque eius eligendi enim et eveniet fugiat illo laudantium magni nemo nihil optio possimus quam quas, quasi quibusdam quis quos rem reprehenderit saepe sequi suscipit tempora unde veniam. Aut beatae, consectetur distinctio dolorem dolorum eius enim excepturi, expedita in ipsum iste iure natus qui rem sint unde vel veritatis? Asperiores dolores inventore laudantium praesentium repellendus. Asperiores deleniti eum ex ipsa molestias nostrum, possimus quis voluptate.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/