A máriatövis gyógynövény- és olajának jótékony tulajdonságai


A máriatövis (Silybum marianum) egy, az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, amely mediterrán térségből származik, viszont jelenleg már világszerte termesztik.

Májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A termése - amit különféle gyógyászati célra használnak - nagy mennyiségű olajat, fehérjét, és egy szilimarinnak nevezett vegyületcsoportot tartalmaz, aminek a májvédő hatását köszönheti.

A szilimarin kiváló antioxidáns és rengeteg kutatási anyag utal arra, hogy más előnyei is vannak. Például egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szilimarin blokkolja a toxinok sejtekbe való beépülését.

Úgy tűnik, hogy a máriatövis különösen hasznos, ha a májról van szó. Ez a leginkább kutatott növény a májbetegségek gyógyításával kapcsolatban.


 

Áldás a máj számára?
A máriatövis valóban nagyon hasznos lehet a máj számára. A méregtelenítő hatásával kapcsolatos tapasztalatokat generációk adták át egymásnak, gyógynövényként igen régóta alkalmazzák

De mit gondol a modern tudomány a máriatövisről?

Igazán pozitív dolgokat. Ugyanis különböző vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a máriatövis hasznos az alkohol okozta májbetegség, a zsírmáj, és a hepatitis gyógyításában. Hasznos lehet a halálos méreganyagok - mint például a mérgező gombák által termelt mérgek - eltávolításában is.


 

A máriatövismag olaj

Hidegen sajtolva a máriatövis magja linolsavban gazdag olajat tartalmaz. Ez egy esszenciális zsírsav, amelyet nem tudunk magunk előállítani, ezért étkezés útján érdemes bevinni a szervezetünkbe.

Ez az olaj kiemelkedően sok E-vitamint is tartalmaz. Ez az erős antioxidáns támogatja a bőr- és a szem egészségét, valamint segíti az immunrendszer működését.


 

A máriatövis jótékony hatásai az agy és a szív számára
A máriatövis hagyományosan alkalmazott másik módja az agy rendellenességeinek kezelése. Kétezer éve a Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek adják ezt a gyógynövényt. A szilimarin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni az agyat az öregedés miatti károsodástól. Egy tanulmány megállapította, hogy megvédi az LDL-koleszterint (az úgynevezett rossz koleszterint) az oxidációtól, amely a legtöbb szív- és érrendszeri megbetegedés fő kiváltó oka.

Csontok, anyatej

A máriatövis hozzájárulhat a csontok megerősítéséhez és elősegítheti a prolaktin nevű hormon termelését. Ez a hormon szabályozza a szervezet anyatejtermelő képességét. A prolaktin emellett segíthet megszabadulni a pattanásoktól is.


 

A máriatövismag olaj előnyös a bőr számára

Kutatások bebizonyították, hogy a reaktív oxigén (ROS) típusú szabad gyökök intenzíven káros hatást gyakorolnak a bőrre (fokozzák a bőr öregedését és bőrbetegségek kialakulásához is vezethetnek). A tanulmányok kimutatták, hogy a máriatövisnek megelőző hatása van az ilyen típusú szabad gyökökkel szemben.

A hidegen sajtolt máriatövismag olaj táplálja a bőrt és segíti annak regenerálódását.

Esténként javasolt egy kis mennyiségű máriatövismag olajat kenni a bőrre és a hajra.

Ez az olaj sütésre és főzésre nem alkalmas, viszont E-vitamint és rengeteg fitotápanyagot tartalmaz. Ezért - kúraszerűen, 3 hétig - napi 1 teáskanál Tenmag Máriatövismag olaj elfogyasztását javasoljuk.

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/