A máriatövis gyógynövény- és olajának jótékony tulajdonságai


A máriatövis (Silybum marianum) egy, az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, amely mediterrán térségből származik, viszont jelenleg már világszerte termesztik.

Májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A termése - amit különféle gyógyászati célra használnak - nagy mennyiségű olajat, fehérjét, és egy szilimarinnak nevezett vegyületcsoportot tartalmaz, aminek a májvédő hatását köszönheti.

A szilimarin kiváló antioxidáns és rengeteg kutatási anyag utal arra, hogy más előnyei is vannak. Például egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szilimarin blokkolja a toxinok sejtekbe való beépülését.

Úgy tűnik, hogy a máriatövis különösen hasznos, ha a májról van szó. Ez a leginkább kutatott növény a májbetegségek gyógyításával kapcsolatban.


 

Áldás a máj számára?
A máriatövis valóban nagyon hasznos lehet a máj számára. A méregtelenítő hatásával kapcsolatos tapasztalatokat generációk adták át egymásnak, gyógynövényként igen régóta alkalmazzák

De mit gondol a modern tudomány a máriatövisről?

Igazán pozitív dolgokat. Ugyanis különböző vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a máriatövis hasznos az alkohol okozta májbetegség, a zsírmáj, és a hepatitis gyógyításában. Hasznos lehet a halálos méreganyagok - mint például a mérgező gombák által termelt mérgek - eltávolításában is.


 

A máriatövismag olaj

Hidegen sajtolva a máriatövis magja linolsavban gazdag olajat tartalmaz. Ez egy esszenciális zsírsav, amelyet nem tudunk magunk előállítani, ezért étkezés útján érdemes bevinni a szervezetünkbe.

Ez az olaj kiemelkedően sok E-vitamint is tartalmaz. Ez az erős antioxidáns támogatja a bőr- és a szem egészségét, valamint segíti az immunrendszer működését.


 

A máriatövis jótékony hatásai az agy és a szív számára
A máriatövis hagyományosan alkalmazott másik módja az agy rendellenességeinek kezelése. Kétezer éve a Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek adják ezt a gyógynövényt. A szilimarin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni az agyat az öregedés miatti károsodástól. Egy tanulmány megállapította, hogy megvédi az LDL-koleszterint (az úgynevezett rossz koleszterint) az oxidációtól, amely a legtöbb szív- és érrendszeri megbetegedés fő kiváltó oka.

Csontok, anyatej

A máriatövis hozzájárulhat a csontok megerősítéséhez és elősegítheti a prolaktin nevű hormon termelését. Ez a hormon szabályozza a szervezet anyatejtermelő képességét. A prolaktin emellett segíthet megszabadulni a pattanásoktól is.


 

A máriatövismag olaj előnyös a bőr számára

Kutatások bebizonyították, hogy a reaktív oxigén (ROS) típusú szabad gyökök intenzíven káros hatást gyakorolnak a bőrre (fokozzák a bőr öregedését és bőrbetegségek kialakulásához is vezethetnek). A tanulmányok kimutatták, hogy a máriatövisnek megelőző hatása van az ilyen típusú szabad gyökökkel szemben.

A hidegen sajtolt máriatövismag olaj táplálja a bőrt és segíti annak regenerálódását.

Esténként javasolt egy kis mennyiségű máriatövismag olajat kenni a bőrre és a hajra.

Ez az olaj sütésre és főzésre nem alkalmas, viszont E-vitamint és rengeteg fitotápanyagot tartalmaz. Ezért - kúraszerűen, 3 hétig - napi 1 teáskanál Tenmag Máriatövismag olaj elfogyasztását javasoljuk.