A bőrápolás jelentősége

Az egészségtudatos életmód része a tudatos bőrápolás is.

Mivel a bőr az emberi test legnagyobb szerve, nagyon fontos, hogy ápoljuk és mindent megtegyünk, hogy hidratált és egészséges maradjon. Fontos azonban, hogy senki ne keverje össze a száraz bőrt a dehidratálttal. A száraz bőr egy bőrtípus, aminek oka egy genetikai rendellenesség, míg a dehidratált bőrt vízhiány okozza, amit könnyen helyre lehet hozni vízfogyasztással és hidratáló krémek használatával.

A bőr állapotát befolyásoló tényezők

A bőr állapotára minden hatással van, a táplálkozás, az életmód, a stressz, az UV sugárzás, kor. A bőrápolásban nagyon fontos, hogy hidratáljuk belülről és kívülről is, ezért szükséges elegendő folyadékot fogyasztani, bőrápolási rutint kialakítani és rendszeresen szűrésekre járni. Rengeteg kozmetikum van a piacon, ezért sokszor nehéz megtalálni a bőr típusához leginkább illőt, ami nem tartalmaz irritáló összetevőket.

A folyadékfogyasztás hatása a bőrre

A bőr 70%-a víz, ennek háromnegyede az irha mélyén található, így rendkívül fontos szerepe van a bőr ellenálló képességének fenntartásában. A szaruréteg lipidjei gondoskodnak a bőr épségéért és a barrier védelmező funkciójának fenntartásáért, ezért a lipideknek megfelelő mennyiségben és minőségben kell jelen lenniük, ellenkező esetben sérülékennyé válik. A lipidek mellett az aquaporinok is lényeges szerepet töltenek be. Az aquaporinok olyan csatornák, amelyek biztosítják a víz keringését a felhámban. Ez a keringés szükséges a sejtek fennmaradásához, valamint a tápanyagok ezáltal jutnak el a felhámba. Amikor a bőr dehidratált, akkor a felhám tápanyag hiányossá válik, és nem tudja ellátni megfelelően a védelmi funkcióját, illetve kellemetlen tüneteket is tapasztalhat. Ezeket a tüneteket könnyen meg lehet szüntetni megfelelő hidratációval, ezáltal a barrier is helyrejön.

Mi okozhat vízhiányt?

A bőr nagyon sérülékeny szerv, bármilyen bőrtípus könnyen dehidratálttá válhat. Ennek számos oka lehet, évszakváltozás, hideg vagy szeles időjárás, a levegő szennyezettsége, illetve a nap UV sugárzása is komoly károkat okozhat, és felgyorsítja a bőr öregedését. A dehidratáltságot okozhatja szenvedélybetegség (dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás), a stressz és a kialvatlanság, káros összetevőket tartalmazó kozmetikumok, sminktermékek, vagy gyógyszeres kezelések is. Ha bőre vízhiányos, akkor annak okát érdemes minél hamarabb feltárni és azonnal megszüntetni a probléma forrását.

Mi okozhat vízhiányt?

A bőr nagyon sérülékeny szerv, bármilyen bőrtípus könnyen dehidratálttá válhat. Ennek számos oka lehet, évszakváltozás, hideg, vagy szeles időjárás, a levegő szennyezettsége, illetve a nap UV sugárzása is komoly károkat okozhat és felgyorsítja a bőr öregedését. A dehidratáltságot okozhatja szenvedélybetegség (dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás), a stressz és a kialvatlanság, káros összetevőket tartalmazó kozmetikumok, sminktermékek, vagy gyógyszeres kezelések is. Ha bőre vízhiányos, akkor annak okát érdemes minél hamarabb feltárni és azonnal megszüntetni a probléma forrását.

A bőrápolás legfontosabb elemei

A bőr dehidratáltságának oka, hogy a víz nem megfelelően áramlik a bőrben. Ennek elkerülése érdekében sok folyadékot kell fogyasztani, illetve gondoskodni kell a megfelelő tisztításról, hidratálásról és az UV védelemről. A bőrápolási rutin mindennapos feladat, a bőrtípushoz illő bőrápoló, hidratáló krémekkel, szükség esetén olajokkal. Ezeket szükség szerint napi egy vagy két alkalommal kell használni, hogy megszűnjön a feszülő érzés és a bőr védekező képességét fenntartsa. A termékeket a bőrtípusnak megfelelően érdemes kiválasztani, illetve évszakhoz is igazíthatja, vagyis nyáron használhat inkább vizes bázisú, könnyebb krémeket, őszi-téli időszakban pedig testesebb, gazdagabb textúrájú hidratálókat. A sértetlen barrier fenntartása érdekében a bőr egész felületén olyan pH-semleges tisztító termékeket kell alkalmazni, amelyek nem tartalmaznak bántó összetevőket. A hidratálás hiánya rögtön megmutatkozik a bőr állapotán, akkor is, ha valakinek alapjába véve zsíros bőre van. Vízhiány esetén a bőr veszít ragyogásából, viszkető, feszülő érzést kelt, végül pedig hámlani kezd.

Az alvás hatása a bőrre

A bőr számára a legjobb időszak az éjszaka. Ebben az időszakban nem érik olyan káros hatások, mint például az UV sugárzás, így ilyenkor megújul, távoznak a méreganyagok, regenerálódnak a sejtek és új sejtek jönnek létre. Ezek hatására tapasztalhatja azt, hogy egy pihentető éjszakai alvás után a bőr szebbnek, egészségesebbnek és fiatalabbnak tűnik.

Fontos tudni azonban, hogy a bőr alvás közben több vizet veszít, ezért este érdemes egy testesebb hidratálót választani, nap közben pedig többet inni, hogy pótolja a veszteséget és megvédje bőrét az éjszakai kiszáradástól.

A hialuronsav hatása a bőrre

A hialuronsav természetesen megtalálható az emberi szervezetben, és nagyon érdekes, hogy 50%-a a bőrben található. A hialuronsav a szervezet és a bőr hidratálásában felbecsülhetetlen szerepet játszik, hiszen súlyának akár ezerszeresét képes megtartani. Segít a bőr öregedésének megakadályozásában, visszatartja a vizet a szövetekben. A kor előrehaladtával a hialuronsav mennyisége csökken a szervezetben, ezért érdemes pótolni. A hialuronsavat pótolhatjuk krémek és szérumok formájában, illetve étrend-kiegészítő termékek alkalmazásával. A Tenmag Hialuronsav Forte kivonat egy természetes belső hidratáló, ami segít megkötni és visszatartani a vizet, ezzel lassítva a bőr öregedését. Ezen kívül számos jótékony hatást tudhat magáénak, hiszen segíti a test gyógyulási folyamatait, segíti az ízületek kenését, a száraz szem kezelését. A Tenmag Hialuronsav segít fenntartani a szervezet hialuron szintjét, mivel az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú termék a piacon.