Rhodiola rosea a gyógyászatban

Ha szeretne utána nézni, hogy mi is az a csodanövény, amit Rhodiola rosea néven ismer a világ, akkor a legtöbb webhelyen megtalálhatja, hogy ez egy gyógynövény, ami Európa és Ázsia hideg, magasan fekvő vidékein terem. Más néven is emlegetik, úgy mint: aranygyökér, rózsagyökér, sarkvidéki gyökér vagy királykorona. A gyógynövényeket sokan szeretik az általános orvoslást kiegészítően használni, így van ez a Rhodiola rosea kivonatával is, ami rendkívül pozitívan befolyásolja a stressz által okozott negatív kihatásokat. Nézzük, milyen hatásai vannak a Rhodiolából készített kivonatoknak.

 

 

Napjainkban, a rohanó világban nagyon sok stresszhatás ér minket, sokan szoronganak a mindennapok nehézségei miatt. Emellett sajnos legtöbbször túl kevés időt tudunk fordítani a pihenésre és alvásra. Ezeknek, és egyéb tényezőknek köszönhetően egyre nehezebb kezelni a stressz okozta következményeket, amik negatívan befolyásolják teljesítményünket mentálisan és fizikailag egyaránt.

A feszültség oldásával szervezetünk képes mentesülni a stressz okozta negatív hatásoktól. Ha nem, vagy nehezen tudjuk megoldani, hogy a mindennapokban több időt szánhassunk kikapcsolódásra és pihenésre, érdemes a rózsagyökér kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők után nézni.

 

Milyen növény a rózsagyökér?  

A Rhodiola rosea, vagyis rózsagyökér egy kb. 35 centiméter nagyságú cserje. Ahogy fentebb is említettük magasan fekvő területeken fordul elő, jól alkalmazkodik a magaslati körülményekhez. Ránézésre megállapítható, hogy egy vastag, húsos levelű növény, virága pedig a sárga árnyalataiban pompázik. Gyógyászati szempontból azonban a növénynek nem ezen részei fontosak, hanem a gyökerei, mivel hatóanyagainak nagy része itt, a gyökerében koncentrálódik.

A Rhodiola nemzetségnek mintegy 50 fajtája létezik, amiknek hatóanyagát hat csoportra oszthatjuk, ezek: fenilpropanoidok, fenil-etanol származékok, flavonoidok, monoterpének, triterpének és fenolsavak.

Ki kell emelni, hogy a fenilpropanoidok viszont kizárólag a Rhodiola rosea fajtában találhatók meg!  

A rózsagyökér felhasználásának történelme 

A rózsagyökér a múlt korban is gyakran alkalmazott gyógynövény volt. Évezredekkel ezelőtt is ismerték és alkalmazták egészségmegőrző hatásai miatt, nevét írásos emlékek is őrzik. Már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták egészségük megőrzése érdekében, és Észak-Európa, Észak-Ázsia hidegebb területein is készítettek gyökeréből teát.

Helyt kapott az orosz, skandináv és a német ősi gyógyászatban is, hisz már akkor is úgy tartották, hogy segít növelni a fizikai állóképességet a tél folyamán, és alkalmazkodni a földrajzi magasságokhoz. Ezen kívül használták megfázás kezelésére, sőt a mongolok alkalmazták tuberkulózis és rák kezelésére is.

Jóval később a szovjet űrkutatási program is hasznát vette, mint az asztronauták csodaszerét. Ennek előzménye az volt, hogy egy orosz professzor 1961-ben botanikai kutatásának részeként vizsgálta a rózsagyökeret. A kutatás során alapos kémiai és klinika vizsgálatok alá vették a növényt, aminek kivonatáról megállapították, hogy adaptogén hatású, vagyi mentálisan és fizikailag is erősíti a szervezetet. Így került be az űrprogramba, mint az asztronauták csodaszere, testi és szellemi teljesítőképességük fokozója.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai 

A rózsagyökér azóta is számos kutatás alanya, amik kimutatták fontos szerepét mind a fizikai mind a mentális egészség megőrzésében. A Rhodiola adaptogén hatású gyógynövény, amely a fizikai és a szellemi teljesítmény elősegítésére szolgál. Kiegyensúlyozza a szervezet stressz-reakcó rendszerét, így hatással van a szimpatikus idegrendszerre és a paraszimpatikus idegrendszerre is. Sok feszültség hatására ezek összhangja felborul, ami miatt az ember idegesnek, depressziósnak és fáradékonyabbnak érzi magát. A Rhodiola bizonyos agyi vegyületek szabályozása által segít ezt az egyensúlyt fenntartani.

Táplálékkiegészítőként energianövelő hatással bír, így javítja a stressztűrő képességet, csökkenti a mentális és fizikai fáradtságot, fokozza a koncentráló képességet és javítja a memóriát. A mentális egészség fenntartása mellett nem elhanyagolható a fizikai állóképességre való kihatása. Szedésével ellenállóbbá teszi a szervezetet, és erősíti azt, ezzel segítve a nehéz fizikai munkát végzők vagy sportolók teljesítményét.

A tanulmányok szerint az a Rhodiola kivonat alkalmazása során már pár hét után érezhetőek a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai. Az eddig leírt hatásai mellett még más pozitív hatásairól is tudunk, például, hogy antioxidáns hatással is bír, vagyis gátolja a szervezetben végbemenő káros oxidatív folyamatokat, segíti a keringési rendszer normál működését, és a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátását.

Nem meglepő tehát, hogy csodanövényként is ismert gyógynövény az aranygyökér. Ahogy az étrendkiegészítők között lenni szokott, a rózsagyökér is több formában kapható. Megvásárolhatjuk por, kapszula, tabletta és folyékony formulában is. Ezek eltérhetnek abban is, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaznak.

A Tenmag Rhodiola premium kapszula Rhodiolife alapanyagból készült, ami világszerte is a legjobb rózsagyökér kivonat a szibériai Altajból.

     

 

Ha Ön is küzd a stressz okozta negatív mentális és fizikai gyengeségtől, mindenképp próbálja ki termékünket a fáradtság és szorongás csökkentése érdekében.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/