Rhodiola rosea a gyógyászatban

Ha szeretne utána nézni, hogy mi is az a csodanövény, amit Rhodiola rosea néven ismer a világ, akkor a legtöbb webhelyen megtalálhatja, hogy ez egy gyógynövény, ami Európa és Ázsia hideg, magasan fekvő vidékein terem. Más néven is emlegetik, úgy mint: aranygyökér, rózsagyökér, sarkvidéki gyökér vagy királykorona. A gyógynövényeket sokan szeretik az általános orvoslást kiegészítően használni, így van ez a Rhodiola rosea kivonatával is, ami rendkívül pozitívan befolyásolja a stressz által okozott negatív kihatásokat. Nézzük, milyen hatásai vannak a Rhodiolából készített kivonatoknak.

 

 

Napjainkban, a rohanó világban nagyon sok stresszhatás ér minket, sokan szoronganak a mindennapok nehézségei miatt. Emellett sajnos legtöbbször túl kevés időt tudunk fordítani a pihenésre és alvásra. Ezeknek, és egyéb tényezőknek köszönhetően egyre nehezebb kezelni a stressz okozta következményeket, amik negatívan befolyásolják teljesítményünket mentálisan és fizikailag egyaránt.

A feszültség oldásával szervezetünk képes mentesülni a stressz okozta negatív hatásoktól. Ha nem, vagy nehezen tudjuk megoldani, hogy a mindennapokban több időt szánhassunk kikapcsolódásra és pihenésre, érdemes a rózsagyökér kivonatot tartalmazó étrendkiegészítők után nézni.

 

Milyen növény a rózsagyökér?  

A Rhodiola rosea, vagyis rózsagyökér egy kb. 35 centiméter nagyságú cserje. Ahogy fentebb is említettük magasan fekvő területeken fordul elő, jól alkalmazkodik a magaslati körülményekhez. Ránézésre megállapítható, hogy egy vastag, húsos levelű növény, virága pedig a sárga árnyalataiban pompázik. Gyógyászati szempontból azonban a növénynek nem ezen részei fontosak, hanem a gyökerei, mivel hatóanyagainak nagy része itt, a gyökerében koncentrálódik.

A Rhodiola nemzetségnek mintegy 50 fajtája létezik, amiknek hatóanyagát hat csoportra oszthatjuk, ezek: fenilpropanoidok, fenil-etanol származékok, flavonoidok, monoterpének, triterpének és fenolsavak.

Ki kell emelni, hogy a fenilpropanoidok viszont kizárólag a Rhodiola rosea fajtában találhatók meg!  

A rózsagyökér felhasználásának történelme 

A rózsagyökér a múlt korban is gyakran alkalmazott gyógynövény volt. Évezredekkel ezelőtt is ismerték és alkalmazták egészségmegőrző hatásai miatt, nevét írásos emlékek is őrzik. Már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták egészségük megőrzése érdekében, és Észak-Európa, Észak-Ázsia hidegebb területein is készítettek gyökeréből teát.

Helyt kapott az orosz, skandináv és a német ősi gyógyászatban is, hisz már akkor is úgy tartották, hogy segít növelni a fizikai állóképességet a tél folyamán, és alkalmazkodni a földrajzi magasságokhoz. Ezen kívül használták megfázás kezelésére, sőt a mongolok alkalmazták tuberkulózis és rák kezelésére is.

Jóval később a szovjet űrkutatási program is hasznát vette, mint az asztronauták csodaszerét. Ennek előzménye az volt, hogy egy orosz professzor 1961-ben botanikai kutatásának részeként vizsgálta a rózsagyökeret. A kutatás során alapos kémiai és klinika vizsgálatok alá vették a növényt, aminek kivonatáról megállapították, hogy adaptogén hatású, vagyi mentálisan és fizikailag is erősíti a szervezetet. Így került be az űrprogramba, mint az asztronauták csodaszere, testi és szellemi teljesítőképességük fokozója.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai 

A rózsagyökér azóta is számos kutatás alanya, amik kimutatták fontos szerepét mind a fizikai mind a mentális egészség megőrzésében. A Rhodiola adaptogén hatású gyógynövény, amely a fizikai és a szellemi teljesítmény elősegítésére szolgál. Kiegyensúlyozza a szervezet stressz-reakcó rendszerét, így hatással van a szimpatikus idegrendszerre és a paraszimpatikus idegrendszerre is. Sok feszültség hatására ezek összhangja felborul, ami miatt az ember idegesnek, depressziósnak és fáradékonyabbnak érzi magát. A Rhodiola bizonyos agyi vegyületek szabályozása által segít ezt az egyensúlyt fenntartani.

Táplálékkiegészítőként energianövelő hatással bír, így javítja a stressztűrő képességet, csökkenti a mentális és fizikai fáradtságot, fokozza a koncentráló képességet és javítja a memóriát. A mentális egészség fenntartása mellett nem elhanyagolható a fizikai állóképességre való kihatása. Szedésével ellenállóbbá teszi a szervezetet, és erősíti azt, ezzel segítve a nehéz fizikai munkát végzők vagy sportolók teljesítményét.

A tanulmányok szerint az a Rhodiola kivonat alkalmazása során már pár hét után érezhetőek a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai. Az eddig leírt hatásai mellett még más pozitív hatásairól is tudunk, például, hogy antioxidáns hatással is bír, vagyis gátolja a szervezetben végbemenő káros oxidatív folyamatokat, segíti a keringési rendszer normál működését, és a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátását.

Nem meglepő tehát, hogy csodanövényként is ismert gyógynövény az aranygyökér. Ahogy az étrendkiegészítők között lenni szokott, a rózsagyökér is több formában kapható. Megvásárolhatjuk por, kapszula, tabletta és folyékony formulában is. Ezek eltérhetnek abban is, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaznak.

A Tenmag Rhodiola premium kapszula Rhodiolife alapanyagból készült, ami világszerte is a legjobb rózsagyökér kivonat a szibériai Altajból.

     

 

Ha Ön is küzd a stressz okozta negatív mentális és fizikai gyengeségtől, mindenképp próbálja ki termékünket a fáradtság és szorongás csökkentése érdekében.