Pygeum africanum kivonat és a Washingtoni Egyezmény

Az általunk forgalmazott Pygeum africanum kivonatot a Washingtoni Egyezmény más néven a CITES védi. Behozatala és kereskedelme szabályokhoz kötött.

A Pygeum Africanum kivonata CITES II. függelékébe tartozik, az Európai Unió által meghatározott B mellékletben található. Az ebbe a függelékbe tartozó fajok behozatalához CITES importengedély szükséges. Ezen engedély kiadásának a feltétele a CITES export-, vagy re-exportengedély, illetve származási bizonyítvány (nem CITES-tagállam esetén) megléte. Alapesetben először meg kell kérni az exportáló ország kiviteli engedélyét, és ennek megléte esetén tudja beadni az importra vonatkozó kérelmet.

Az importengedély iránti kérelmet az erre szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályhoz.

Tudta-e?  Magyarországon a NAV feladata, hogy a Washingtoni Egyezményben foglalt jogi szabályozást ellenőrizze és betartassa.

Mi is az a CITES?

A CITES (egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) egy kormányok közötti nemzetközi megállapodás. Célja annak biztosítása, hogy a vadon élő állatok és növények példányainak nemzetközi kereskedelme ne veszélyeztesse a faj túlélését.

Az Egyezmény szövege

A CITES az IUCN (The World Conservation Union) tagjainak találkozóján 1963-ban elfogadott határozata alapján készült. Az Egyezmény szövegét 1973. március 3.-án a Washingtonban tartott konferencián fogadták el, amelyen 80 ország képviselői voltak jelen. A CITES végül 1975. július 1-én lépett hatályba. Az Egyezmény eredeti példányát a letéteményes kormánynál (A Svájci Államszövetség kormánya) helyezték el angol, francia és spanyol nyelven. Az egyezmény továbbá kínai és orosz nyelven is elérhető.

A CITES szükségessége

A vadon élő állatok és növények kereskedelme évente több milliárd dollárt ér, és több száz millió növény- és állatpéldányt foglal magába. A kereskedelem sokrétű, az élő állatoktól és növényektől kezdve széles skálán mozog, beleértve az élelmiszereket, az egzotikus bőrárut, fából készült hangszereket, turisztikai érdekességeket és gyógyszereket. A kereskedelemi forgalomban részt vevő vadfajok közül sok nincs veszélyben, viszont a kereskedelem fenntarthatóságát biztosító megállapodás megléte fontos ezen erőforrások jövőbeli megőrzése érdekében.

Mivel a vadon élő állatok és növények kereskedelme átlépi az országok közötti határokat, a szabályozása nemzetközi együttműködést igényel azért, hogy bizonyos fajokat megakadályozzunk a túlzott kizsákmányolás ellen. A CITES ennek a szellemében született. Napjainkban több mint 37 000 állat- és növényfajnak biztosít védelmet, akár élő példányként, akár szárított gyógynövényként vagy étrend-kiegészítőként forgalmazzák őket. A CITES egy nemzetközi megállapodás, amelyhez az állomok és a regionális gazdasági integrációs szervezetek önkéntesen csatlakoznak, jelenleg a legnagyobb tagsággal rendelkező természetvédelmi egyezmények közé tartozik 183 taggal.

A kereskedelem szabályozása

A CITES úgy működik, hogy bizonyos fajok egyedeinek nemzetközi kereskedelmét ellenőrzéseknek vetik alá. Az egyezmény hatálya alá tartozó fajok minden behozatalát, kivitelét, újra kivitelét és a tengerből történő behozatalát ezen engedélyezési rendszeren keresztül engedélyezni kell.

Mellékletek

A CITES nagyjából 5000 állatfajt és 29 000 növényfajt véd a nemzetközi kereskedelem általi túlzott kizsákmányolás ellen. Minden védett faj vagy populáció szerepel a három listából (függelékből) álló kiegészítésben. A fajokat a három függelék valamelyikébe sorolják, az alapján, hogy mennyire veszélyetetettek.

I. függelék: Mintegy 1200 olyan fajt tart nyilván, amelyeket a kihalás fenyeget, és ezeket a kereskedelem érint vagy érinthet. Ezeknek a fajoknak a vadon fogott példányainak kereskedelme illegális.

II. függelék: 21 000 olyan fajt sorol fel, amelyeket nem feltétlenül fenyeget a kihalás, de azzá válhatnak, ha a fajok példányainak kereskedelmét szigorú szabályozás alá nem vonják.

III. függelék: 170 faj, amelyeket azután vettek fel a listára, hogy az egyik tagállam segítséget kért a többi CITES részes felétől egy faj kereskedelmének ellenőrzéséhez.

Az Európai Unió az A. B. C. és D. mellékletet használja az 1., 2. és 3. függelék helyett.

Ezen feltételek teljesülése mellett engedélyezett a Pygeum africanum kivonat forgalmazása ma Magyarországon.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/