Noni: több mint két évezrede az egészség szolgálatában

Kis gyümölcstestbe ágyazott rendkívüli erő...

A már-már muzikális hangzású névre keresztelt noni nevű gyümölcsöt a polinéz népcsoportok már több mint két évezrede használják a hagyományos népi gyógyászatban különféle egészségügyi problémák kezelésére, valamint egészségmegőrzés érdekében egyaránt. Ez a tárnicsvirágúak családjába sorolható, csonthéjas gyümölcs nem éppen az illata és íze miatt vált népszerűvé, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatásának betudhatóan, hiszen a székrekedéstől a fertőzéseken át az ízületi gyulladás kezeléséig egy sor egészségügyi panasz kezelése céljából használják. Napjainkban a noni gyümölcsöt erős antioxidáns hatása miatt, valamint magas proxeronin és xeronin tartalmának köszönhetően egyre szélesebb körben használják dzsúsz, valamint kapszula formájában egyaránt. A Tenmag által forgalmazott Perui Noni immunrendszer-erősítő étrend-kiegészítője növényi kapszula formában beszerezhető, így könnyebben kiküszöbölhető a gyümölcs erőteljes íze és illata.

Mindemellett pedig a 120 darab kapszulát tartalmazó csomag antioxidáns szintje kiugróan magasabb, mint a dzsúsz változatban forgalmazott termékeké, ugyanakkor hosszabb szavatosságot garantál, a jól tárolhatósága érdekében nincs szükség a termék hűtésére, továbbá könnyen hordozható (utazások, kirándulás stb.)

Melyek a noni-kivonat kiemelt tulajdonságai?

Az indiai eperfa (Morinda Citrofolia) gyümölcséből készült egyik legerősebb immunerősítő kapszula több mint másfélszáz ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ezzel is támogatva a szervezet különféle élettani folyamatait. A legkevésbé sem elhanyagolandó tulajdonságai között főszerephez jut sejtregeneráló hatása, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása egyaránt.

A noni kapszulában fellelhető természetes vegyületek antimikrobiális kapacitásuknak köszönhetően képesek a fertőző betegségeket kiváltó mikroorganizmusok növekedésének megfékezésére, illetve lassítására – kutatásokkal bizonyították, hogy a noni kapszulával történő kezeléseknek köszönhetően több mint 80 százalékban meggátolható a patogén (kórokozó) baktériumok elszaporodása.

A noni rákos megbetegedések elleni küzdelemben való használatát illetően is egyre nagyobb potenciált látnak a tudósok. Egy laboratóriumi körülmények között tenyésztett ráksejt elpusztítása során a szakértők megfigyelték, hogy a noni-kivonat közel olyan effektívnek bizonyult, mint egy kemoterápiás készítmény.

A kutatásban részt vevő szakemberek álláspontja szerint a noni-kivonat mindezt az apoptózis, azaz programozott sejthalál – mely egy irreverzibilis folyamat – révén valósíthatja meg. Noha a noni ezen hatását még számos közeljövőbeli klinikai megerősítéssel szükséges alátámasztani, mégis reményteljesnek bizonyul a noni rákos sejteket lassító – laboratóriumi vizsgálatok közben megfigyelt – képessége.

A noni-kivonat további előnyei közül megemlíthetjük a következőket:

• hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez

• növeli a kórokozókkal szembeni ellenállóképességet

• javítja a vér koleszterinszintjét

• támogatja a szív- és érrendszeri egészséget

• serkenti az endorfin termelődését, ezért hangulatjavító, kedvfokozó hatással is bír

• kiválóan alkalmazható stresszoldás céljából

• a függőségekről, káros szenvedélyekről (főként a dohányzásról) való leszokásban is hatékonyan alkalmazható.

A polinéz etnobotanikai orvoslásban már korán fény derült a noni egészségre gyakorolt pozitív hatásaira, így előszeretettel használták többek között a cukorbetegség, a magas vérnyomás kezelésére, fájdalomcsillapító gyanánt, égési sérülések enyhítésére, sőt: ízületi gyulladások ellen is bevetették a természet – ezen tyúktojás nagyságúra növekedett gyümölcsben megmutatkozó – erejét.

Amennyiben Önnek is célja az immunrendszer-erősítés, netán arra vágyik, hogy jobb közérzete, megnövekedett energiája legyen, használja a Tenmag Perui Noni növényi kapszulát.

Ez a vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban és antioxidánsban gazdag immunerősítő étrendkiegészítő készítmény méltán jutott kimagasló helyhez a SUPERFOOD ranglistán.