Noni - Dr. Neil Solomon vizsgálatai és tapasztalatai

Dr. Neil Solomon vizsgálatai és tapasztalatai


A noni hatásával kapcsolatos fogyasztói tapasztalatokat legnagyobb számban eddig Dr. Neil Solomon, amerikai orvos, (a táplálkozástudomány kiemelkedő egyénisége) gyűjtötte össze és rendszerezte. 1993-ban feladta orvosi praxisát és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) tanácsadója lett, azzal a céllal, hogy kutatásokkal, publikációkkal segítse a táplálkozástudomány munkáját az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése terén. 
A számos kitüntetésben részesült kutatóorvos, - aki több hírneves egyetemen töltött be tanszékvezetői és professzori állást, és több elnök és kormányzó egészségügyi tanácsadója is volt - a noni hatásainak kutatásával 1997 óta foglalkozik.

 Munkája első szakaszában főként kóresetek és klinikai kísérletek tanulmányozásával foglalkozott, illetve interjúkat készített mintegy ötven olyan orvossal , akik összesen több mint 10 000 saját betegüktől gyűjtöttek adatokat és készítettek esettanulmányokat a noni fogyasztását követő tapasztalatokról. 
A legfontosabb kérdés, amire Dr. Solomon választ keresett: hogyan lehetséges az, hogy a noni annyiféle egészségügyi probléma leküzdésében jelentett segítséget. Vizsgálatai során arra az eredményre jutott, hogy nem mindenkinek és nem minden egészségügyi probléma esetén segít, de a vizsgálatba bevont betegek több mint 78%-a nyilatkozott úgy, hogy a noni pozitív hatással volt az egészségi állapotára. 
Az eredmények arra ösztönözték, hogy tovább folytassa, illetve növelje a vizsgálatban részt vevő orvosok, egészségügyi szakemberek számát, így egy 2000-ben megjelent publikációban már 75 orvos, illetve 15 000 beteg tapasztalatait összegezte.Az esettanulmányokból kiderült, hogy a noninak több mint százféle elsődleges és másodlagos alkalmazási területe kínálkozik. 
Dr. Schechter, a kaliforniai Természetgyógyász Intézet vezetője elemezte a több száz beteg kezelése során szerzett tapasztalatokat, és megerősítette, hogy a hagyományos orvosok és a természetgyógyászok azonos eredményekre jutottak. 
Az adatok alapján megállapította, hogy a noni serkenti a betegségek leküzdésében kulcsfontosságú T-sejtek (immun sejtek) termelését, valamint erősíti az immunrendszer, ezen belül a limfociták és makrofágok működését, amelyek a szervezet természetes védekező rendszerének elengedhetetlen részei. 
Dr. Schechter kijelentette: “Klinikai orvosként tapasztaltam, hogy a noni a megelőzésben, és számos egészségi probléma esetén a szervezet öngyógyító folyamatainak elősegítésében jelentős, sőt, alapvető gyógyászati hatásokat eredményezett”. A ’90-es évek elején számos egyetemen tanulmányozták a nonit, és a kutatók egyetértették abban, hogy a legtöbb esetben szerepet játszik a magas vérnyomás csökkentésében. Dr. Solomon szerint a magas vérnyomás csökkenésében a noniban található fitotápanyagok közül vélhetően a scopoletin felelős, amely tágítja a korábban beszűkült véredényeket, így a szívnek nem kell megterhelő munkát végeznie azért, hogy a vért az összeszűkült véredényeken pumpálja keresztül. Ennek révén csökken a vérnyomás, ami egyúttal csökkenti a szív igénybevételét, és megvédi a túlerőltetéstől.
A noni sokféle pozitív hatása azzal is összefügg, hogy a noni serkenti a tobozmirigy működését. A tobozmirigy egyike azon szerveknek, ahol szerotonin, és egy másik hormon, a melatonin termelődik. Ezek fontos szerepet játszanak az alvás, a testhőmérséklet, a hangulat, a pubertás és a peteérés ciklusának szabályozásában. A szerotonin fontos szerepet játszik a noni emésztésre gyakorolt jótékony hatásában is. A nonifogyasztók körében végzett felmérés szerint igen jelentős hányaduknak (89%) csökkentek az emésztési problémái.