Miért éri meg leszokni a dohányzásról

A dohányzás egy káros szenvedély,

amiről nehéz leszokni. A dohányzók tisztában vannak azzal, hogy milyen egészségkárosító hatásai vannak ennek a rossz szokásnak, ez viszont sokszor kevés ahhoz, hogy letegyék a cigarettát.
Ennek egyik oka, hogy a hosszú távú következmények, betegségek nem azonnal jelentkeznek, hanem évekkel vagy évtizedekkel később, a másik oka pedig, hogy nagyon nehéz leszokni róla, sokaknak csak több próbálkozás után sikerül.

Miért éri meg leszokni?

A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit megtehet közérzete és egészsége érdekében. Azok a személyek, akik leszoktak a dohányzásról, számos pozitív tapasztalatot mondhatnak el. Azon kívül, hogy a kellemetlen szagok megszűnnek, sokkal nagyobb esély van egy egészségesebb és hosszabb életre. A dohányzásról való leszokás során számos pozitív változáson megy át a szervezet. Az utolsó cigi elszívása után az alábbiak történnek a szervezettel:

- 6 órán belül: lelassul a pulzus és stabilizálódik a vérnyomás
- 24 órán belül: csökken a vér szén-monoxid szintje és az oxigén könnyebben eljut a szívhez és az izmokhoz
- 1 hét után: javul a szag és az ízérzékelés
- 3 hónap múlva: javul az immunrendszer, javul a keringési rendszer, a tüdőből egyre inkább eltűnik a dohányzás okozta váladék, csökken a köhögés és a légszomj
- 1 év múlva: jelentősen csökken a szívelégtelenség kockázata
- 5 év múlva: jelentősen csökken az érrendszeri megbetegedések és a stroke kockázata
- 10 év múlva: felére csökken a tüdődaganat kockázata, illetve jelentősen csökken a száj, torok és a hasnyálmirigy daganat kialakulásának kockázata
- 15 éve múlva: a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata megegyezik egy nemdohányzóéval

A dohányzás elhagyásával tapasztalhatók változások, melyek hamar jelentkeznek. Motiváló lehet például, hogy megszűnik a cigifüst okozta kellemetlen lehelet, a haj és a ruhák sem bűzölögnek tovább.

Visszatér a szag és ízérzékelés

A leszokás pozitív hatással van a szag és ízérzékelésre. Köztudott ugyanis, hogy a dohányosok a nyálkahártya irritációja miatt csökkenten érzik a szagokat, mint azok, akik nem dohányoznak. A csökkent ízérzékelés is jellemző, de a jó hír, hogy ezek már az utolsó elszívott cigaretta után 48 órával javulnak, egy hét után már érzékelhető a változás.

A bőr öregedésének lassítása

A dohányzás sajnos a bőrre is negatív hatással lehet. Következtében a függőséggel küzdő személy elveszíti a korábbi egészséges és ragyogó bőrét, mivel ugyanazokat a folyamatokat indítja meg a bőrben, mint amiket az öregedés. A sejtek és a szövetek öregedése felgyorsul, az új sejtek képződése lassul, ezért szárazabb lesz és nehezebben védekezik a káros hatások ellen. Káros mellékhatása ezen kívül, hogy a vérerek beszűkülnek és nem jut el elég vitamin és ásványi anyag a bőrbe, illetve nem tud megfelelően védekezni a szabad gyökök ellen. Ehhez pluszban hozzájárul, hogy a szén-monoxid kiszorítja az oxigén egy részét a vérből, és a kötőszövetek állapotának romlása következtében a bőr petyhüdté válik.

A bőr egészségromlásának hatására ráncosodni kezd, nem csak a száj körül, hanem az egész arcon, sőt az egész testen is. Ezért van az, hogy egy dohányzó személy bőre akár 5-10 évvel is öregebbnek tűnhet, mint amilyennek a kora alapján kellene lennie. A dohányzás abbahagyásával azonban megállítható a folyamat, hiszen azonnal elindulnak a bőr öngyógyító folyamatai.

Nő a fizikai aktivitás

A dohányzás elhagyása nehéz feladat, ezért is jött létre számos támogató csoport, akik segítenek a leszokásban. Az egyik legjobb motiváció, hogy a dohányzás elhagyásával nő a fizikai aktivitás. Annak, aki már hosszú évek óta dohányzik, jelentős változásokat hozhat az életében. A dohányzásról való leszokás után már két héttel javulni kezd a fizikai aktivitás a jobb oxigénellátásnak köszönhetően. 4-6 héttel később már érezhetően nagyobb energiaszinttel rendelkezhet, megszűnnek a légzési problémák, és javul a sportteljesítmény. A tüdőkapacitás fokozatosan nő, kevesebb lesz a nyák lerakódás és a szervezet képes ellenállni a bakteriális fertőzéseknek.

Csökken a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata

A dohányzás nem csak a tüdőt, hanem a szív- és az érrendszert is nagyban károsíthatja, tanulmányok szerint, mintegy 50%-kal megnő a vérrögök kialakulásának esélye. A dohányzás hatására az erek fala merevvé és sérülékennyé válik. Az ereken belül lerakódás keletkezik, ennek következtében beszűkülnek és a szervek vérellátottsága akadályozottá válik. A lerakódáson a vérlemezkék könnyen megtapadhatnak, ami következtében megindul a vérrögképződés, ez pedig szívrohamot, stroke-ot okozhat, mivel az elzáródott érszakasz mögötti izmok nem jutnak oxigénhez. Az érszűkület következtében a végtagokba nem jut elegendő vér, a szövetek pedig elhalnak, aminek következménye akár amputáció is lehet. A cigaretta elhagyásával ezen kockázatok csökkenek, 15 év elteltével pedig kialakulásuk esélye megegyezik egy olyan személyével, aki soha nem dohányzott. 

Az érrendszeri megbetegedések elkerülése érdekében a leszokás mellett érdemes olyan ételeket és étrend-kiegészítőket fogyasztani, melyek csökkentik az az érrendszeri problémákat. A Tenmag Nattokinase enzim egy olyan étrend-kiegészítő, ami segítségére lehet, mivel meggátolja a vérrögök kialakulását, valamint oldja azokat. A nattokinase egy természetes enzim, ami a vér alvadási képességét csökkenti, segít a magas vérnyomás kezelésében, valamint segít meggátolni a stroke, szívroham és mélyvénás trombózis kialakulását.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/