Mi is tulajdonképpen a hialuronsav?

Hialuronsav

Kevesen tudják, hogy a hialuronsav gyógyászatban befutott karrierjét egy magyar kutató, Balázs Endre professzor indította el az 1950-es években. Healon® néven szabadalmaztatta azt a nagy tisztaságú hialuronsavat, melyet szemműtéteknél lehetett alkalmazni.

Mi is tulajdonképpen a hialuronsav?

A hialuronsav a szervezetben természetes körülmények között jelenlévő, zselészerű molekula. Amikor nem kötődik más anyagokhoz, akkor a vizet köti meg, mégpedig nagy mennyiségben. A hialuronsav az összes szövetben megtalálható és biztosítja azok megfelelő rugalmasságát, valamint az ízületi porcok terhelhetőségét, a porcfelszínek csúszását és a bőr rugalmasságát is. Halmazállapotának és szövetbarát jellegének köszönhetően számos gyógyszerészeti termék alapanyaga is, de megtalálható bőrápoló-, szemsebészeti- és ortopédiai termékekben is. A hialuronsav a szervezetben természetes körülmények között jelenlévő, zselészerű molekula.

Mi a hialuronsav szerepe a szervezetben?

A vizet megkötve a hialuronsav sűrű, gélszerű, kocsonyás anyaggá válik; a szervezetben – egyebek mellett – éppen a vízmegkötő képessége teszi nélkülözhetetlenné, mivel mintegy „kenőanyagként” szolgál az ízületekben, az ínhüvelyekben és az izmokban. A hialuronsav a természet egyik legerősebb vízmegkötő anyaga, így jelenlétéből szervezetünknek számtalan helyen származik előnye. Ezt a kocsonyás anyagot napjainkban az orvostudomány igen intenzíven kutatja, számtalan klinikai vizsgálatot végezve, főként az ortopédia és a szemészet területén.

Amikor nem kötődik más anyagokhoz, akkor a vizet köti meg, mégpedig nagy mennyiségben. A hialuronsav az összes szövetben megtalálható és biztosítja azok megfelelő rugalmasságát, valamint az ízületi porcok terhelhetőségét, a porcfelszínek csúszását és a bőr rugalmasságát is. Halmazállapotának és szövetbarát jellegének köszönhetően számos gyógyszerészeti termék alapanyaga is, de megtalálható bőrápoló-, szemsebészeti- és ortopédiai termékekben is.

Hol találunk hialuronsavat a szervezetünkben?

Hialuronsavat szervezetünk csaknem összes sejtje tartalmaz. Egyes területeken különösen nagy mennyiségben van jelen és testünk különböző helyein eltérő szerepet tölt be. Szervezetünk folyamatosan megújítja hialuronsav állományát.

Hialuronsav a csontokban és a porcszövetben

Szervezetünk összes csontjában és a porcszövetekben is megtalálható a hialuronsav. A csontok és a porcok biztosítják testünk megfelelő teherbírását és a mozgáshoz szükséges rugalmasságot is. Minden porcszövetben található hialuronsav, legnagyobb mennyiségben azonban a róla elnevezett Hyalin-porcban, amely az ízületek felszínét borítja. A Hyalin-porc főként azoknál az ízületeknél van jelen, amelyek csontjai jelentős mozgást végeznek, a csontvégek pedig erőteljes fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ilyen ízület többek között a térd, a csípő és a boka. Ezek az ízületek jó példák arra, hogy az ízületi porcnak nem csak teherbírónak kell lennie, hanem rugalmasnak is, hiszen minden lépésnél az ízfelszínek egymásnak feszülése változik, tehát a porc, mint egy lengéscsillapító, lépésről lépésre rugózik. A hialuronsavnak fontos szerepe van a rugalmasság megőrzésében.

A Tenmag Hialuronsav (250 mg) az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú termék a piacon.