Melyik a legjobb hialuronsav?

Ha az interneten rákeresünk a hialuronsavra, több ezer terméket dob fel a kereső. Számos formában kapható ez a szuper hatóanyag, például szérum, balzsam, krém, por, kapszula, injekció. De miért is ilyen népszerű és miért ez a nagy választék? Csak hype, vagy valóban olyan jól működik, és ha igen, melyik a legjobb számunkra? Hogy megtudjuk, először ismerjük meg, milyen jótékony hatásai vannak?

 

A hialuronsav szervezetünk szövetségese 

A természetben is előforduló szerves vegyület, a hialuronsav egy poliszacharid, ami az emberi és az állati szervezetben egyaránt megtalálható. Az emberi testben jelen van a bőrben, ízületekben, csontvelőben, a szemben, a kötő- és hámszövetekben és az idegszövetekben. Kiemelkedően fontos szerepe van olyan alapvető folyamatokban, mint a sebgyógyulás, szövetregeneráció, sejtkommunikáció, és a porcok működése.

A hialuronsav egy nagy, polimer, vagyis ismétlődő egységekből álló molekula, aminek egyharmada naponta elbomlik és szintetizálódik. Változó, hogy a molekulában az egységek hányszor ismétlődnek, így lehetséges az, hogy különböző súlyú molekulák formájában fordulhatnak elő. Bár nagyon sokféle súlyú molekula van, általában megkülönböztetünk kicsi, közepes és nagy molekulasúlyú hialuronátot.

 

Méretüket nézve tehát szervezetünkben különböző molekulatömegű hialuronán is jelen van, amik ennél fogva eltérő módon viselkednek, így többféle biológiai hatást tesznek lehetővé. A kisebb molekulasúlyú hialuronsav hajlamosabb mélyre hatolni, a nagyobb molekula pedig inkább a felszínen maradva köti meg a vizet, a közepes pedig védőréteget képez (például a bőrben).

A hialuronsav működése egyszerű, lényegében magába szívja a vizet és megtartja azt. Súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni, ezért is van nagyon fontos szerepe az ízületek és csontok egészségének megőrzése terén, hiszen ahogy magába szívja a vizet egy zselés, kocsonyás anyaggá válik, ami kenőanyagként szolgál ezeken a területeken.

Milyen formában használhatjuk

Ahogy fentebb említettük a hialuronsavat számos formában hasznosítják, mint kozmetikum, táplálékkiegészítő, injekció, valamint gyógyászati eszközközként is alkalmazzák, mint például műtétek után. De melyik a legjobb megoldás? Ez attól is függ, hogy milyen célból szeretnénk alkalmazni.

Kozmetikumok 

A bőr a legnagyobb emberi szervünk, a legelső pajzs, amit a szervezetünk használ a környezeti hatások ellen. Ezért is rendkívül fontos, hogy vigyázzunk rá és megőrizzük egészségét. Azonban a legtöbb káros hatásnak is a bőr van kitéve, mint például a dohányzás vagy a káros UV sugárzás. A kor előrehaladásával csökken a szervezetben található hialuronsav mennyisége, és még a nap által kibocsátott káros UV sugarak miatt tovább is csökken.

A kozmetikai hialuronsav tartalmú készítmények célja a bőr rugalmasságának megőrzése, a bőr vízmegtartó képességének fokozása, védőréteg biztosítása, harcolni a bőröregedést okozó szabadgyökökkel, gyulladáscsökkentő hatásásának kifejtése.

 
 

Injekció 

A térdízületi kopás kezelésében egyik eszköz a hialuronsav injekció, amit közvetlenül az ízületbe fecskendeznek, ezzel elősegítve annak megfelelőbb működését, növelve a beteg aktivitását és csökkentve a beteg fájdalmát. Az injekciót általában azoknál a betegeknél szokták alkalmazni, akiknek enyhébb, vagy közepesen erős ízületi kopásuk van, és más kezelési formák nem használtak. Azonban érdemes figyelni arra is, hogy egyes esetekben a hialuronsav-injekciónak negatív mellékhatásaként ízületi duzzanat és fájdalom jelenhet meg.

Táplálékkiegészítők 

Elérkeztünk a táplálékkiegészítőkhöz, ami a hialuronsav pótlásának valószínűleg legegyszerűbb és leghatékonyabb formája. Szedése számos pozitív hatással bír, míg mellékhatásról csak nagyon ritka esetekben számolnak be, tehát elmondhatjuk, hogy alkalmazása biztonságos és hatásos. A hialuronsav máig is számos kutatás központi témája. Tanulmányok szerint az orálisan alkalmazott, vagyis szájon át történő szedése során felszívódik az emésztőrendszerbe és eljut a megfelelő kötőszövetekbe, ezáltal képes számos helyen kifejteni jótékony hatását. Alkalmazása meglehetősen pozitív eredménnyel jár:

- ízületi betegségekben szenvedők életminőségét határozottan javítja,

- biztosítja a bőr hidratáltságának és egészségének megőrzését, javítja a bőrhibákat, lassítja a bőr öregedését,

- segíti a savas reflux kezelését, - sebgyógyító hatással bír,

- csökkenti a szemszárazságot, segíti a szem gyógyulását.

Vásárlás előtt érdemes nagyon figyelni arra, hogy milyen mennyiségben van jelen a hialuronsav a választott étrendkiegészítőben. A kutatások során a hialuronsavat napi 60-200 mg mennyiségben használták, ezért ajánlott olyan étrendkiegészítőt választani, ami legalább 100-200 mg hialuronsavat tartalmaz.

A Tenmag Hialuronsav az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú termék a piacon (250 mg).

Kinek érdemes szedni?

Egy átlagos testfelépítésű, kb. 70 kg súlyú ember szervezetében megközelítőleg 15 g hialuronsav van jelen természetesen. Az emberi szervezet működésének egyik kulcsmolekulája ez, ami az idő előrehaladtával egyre inkább csökken, 40 éves korban már a korábbi hialuronsav mennyiségnek csak kb. fele található meg a szervezetben. Emiatt érdemes időben megkezdeni ennek a csodás molekulának pótlását, jótékony hatásait mindenki érezni fogja.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet, tekintsd meg termékünket, a Tenmag Hialuronsav Forte Kivonat kapszulát, ami egy magas hatóanyag tartalmú készítmény. Segítségével megtapasztalhatod a fentebb leírt rendkívül pozitív eredményeket, amiket a hialuronsav szedésével elérhetsz.