Maca Negra: Növény Peru felvidékéről

Maca Negra: Növény Peru felvidékéről


A maca negra a Lepidium Meyenii növény összemorzsolt gyökere. Köztudottan segíti az egészséges energiaszint megtartását és évezredeken át az inkák szuperétele volt. Valójában, a Machu Pichu építésekor, a maca nagyon fontos szerepet töltött be az inkák étkezésében. A mondák szerint a korabeli Inka Birodalom harcosai csatába indulás előtt rituálé keretében fogyasztottak jelentős mennyiségű macát, legendás erejüket a bőséges macabevitelnek tulajdonították. A maca, mivel fontos tápanyagokat tartalmaz, táplálónak, és páratlan hatásúnak tartották, és évszázadokon keresztül az Andok kereskedelmi központjainak fontos szereplője volt.
 


 


A maca negra (fekete maca) egy keresztesvirágú növény, amelyet kizárólag 4000-4500 m magasságban termesztenek a perui Közép-Andokban. A maca negrát hagyományosan táplálkozási és feltételezett gyógyászati tulajdonságai miatt használják. Az elmúlt 20 évben a maca iránti érdeklődés a világ számos részén megnövekedett, többféle formában exportálják, pl: por, kapszula, pirula, kivonat. Különböző típusú macák léteznek, amelyek különböző színűek, a fehértől a feketéig. A sárga a fekete és a piros maca farmakológiai hatását vizsgálták. Kísérleti vizsgálatokból származó bizonyítékok utalnak arra, hogy a maca táplálkozásra, termékenységre, memóriára és a hangulatra gyakorol hatást. A fekete maca jobb hatással van a sperma termelésére, mint a sárga maca, amelynek csak mérsékelt hatása van. A vörös maca azonban nincs hatással a spermium termelésére. Véletlenszerű klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a maca kedvezően befolyásolja az energiát és a hangulatot, csökkentheti a szorongást és javíthatja a szexuális vágyat. Kimutatták, hogy a maca javítja a spermiumtermelést, a spermiumok mozgékonyságát és a sperma mennyiségét.


Maca Negra a menopauza kezelésére
A macát évszázadok óta használják az Andokban adaptogén növényként a vérszegénység, a meddőség és a női hormon egyensúly kezelésére, illetve nagy előnyökkel járhat a menopauza alatti szorongás enyhítésében


Ami különösen érdekes, hogy a maca negra gyökér különféle porított készítményeinek összetételére vonatkozóan végzett egyéb kutatásokból kiderül, hogy a gyógynövény nem tartalmaz növényi ösztrogént vagy hormonokat. Felvetődött, hogy a maca negra terápiás tevékenységei a hipotalamust, az agyalapi mirigyet, a mellékvesét és a petefészket stimuláló növényi szterineken alapulnak, ezért a pajzsmirigyet és a tobozmirigyeket is érintik, javítva ezzel az alvást, a hangulatot, a termékenységet, az energiát és a hőhullámokat. Mint ilyen, a maca negra hajlamos a menopauzás tünetek egészének kezelésére. Egy korai posztmenopauzás nők kettős-vak négy hónapos vizsgálatában a betegek vagy placebót, vagy két 500 mg-os Maca Negra kapszulát kaptak naponta kétszer, összesen 2 g / nap mennyiségben. Két hónap elteltével a maca negra stimulálta az ösztrogéntermelést és elnyomta a kortizolt. Csekély hatást gyakorolt a csontsűrűség növelésére, és számos menopauzás tünetet enyhített, beleértve a hőhullámokat, az álmatlanságot, a depressziót, az idegességet és a csökkent koncentrációt.