Hízás diéta alatt?

Gyakran előfordul, hogy valaki fogyni szeretne,

mindent megtesz a súlyvesztés érdekében, mégis csalódnia kell, mert minden erőfeszítés ellenére a mérleg nemhogy kevesebbet, hanem többet mutat. Ennek több oka is lehet, lássunk ezekből néhányat.

Negatív energiamérleg

A fogyás negatív energiamérleg esetén indul be, amikor valaki kevesebb kalóriát fogyaszt el, mint amennyit a szervezet felhasznál. Ha valaki folyamatosan túleszi magát, akkor a fogyás nem fog beindulni, mert túl sok kalóriát fogyasztott el. Ez akkor is előfordulhat, ha valaki abszolút az egészséges táplálkozásra koncentrál és rendszeresen mozog. Fogyás szempontjából tehát érdemes jól odafigyelni a mennyiségekre, akkor is, ha a minőségre nem összpontosít annyira, de ki kell emelni, hogy saját érdekében mindenképp érdemes egészségesen táplálkozni.

Testmozgás a fogyásért és az egészségért

A táplálkozás mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, amivel nő az energiafelhasználás és javul az anyagcsere. Ehhez bármilyen mozgásforma jó, akár a mindennapos 30-60 perces séta is hozzájárulhat.  A mozgásnak köszönhetően a test folyamatosan izmosodik, az izmok pedig több energiát fogyasztanak el, az anyagcsere fokozódik.

Az energiát biztosító szénhidrát

A szervezetben végbemenő minden folyamathoz energiára van szükség, ha ez az energia nincs meg, akkor leépülés tapasztalható. Sokan azzal rontanak a helyzetükön, hogy az energiát adó szénhidrátokat nagymértékben lecsökkentik, vagy teljesen kiiktatják a táplálkozásukból, emiatt pedig a test energiaforrást keres a megfelelő működéshez. Először a májból építi le a cukrot, majd a fehérjét, ezután pedig az izmok épülnek le. Az alacsony szénhidrát bevitelnek és az izmok leépülésének köszönhetően fáradtság, gyengeség, motiválatlanság, rossz közérzet következik be, ami miatt sokan feladják, visszatérnek a régi étkezési szokásokhoz, ami hízáshoz vezet.

 A szénhidrátok elhagyása helyett ajánlott a teljes kiőrlésű gabonák és az abból készült kenyér vagy pékáru, bab, lencse, borsó, banán, barna rizs fogyasztása. Ezek jó minőségű, lassan felszívódó energiaforrások, melyek nem emelik meg nagyon a vércukorszintet, és nem lesz olyan gyakori az éhségérzet. A jó szénhidrátok fogyasztása azonban nem jelenti, hogy azokat mértéktelenül lehet fogyasztani, ebben az esetben is nagyon fontos szem előtt tartani a szervezetet negatív energia mérlegét, a kalóriadeficitet.

Mit mivel?

A szervezet egyik alapvető célja, hogy mindig biztonságban tudjon működni, ezért folyamatosan raktároz. Ha étkezések során zsírt és szénhidrátot fogyasztunk együttesen, az raktározáshoz és hízáshoz is vezet. Ilyenek a sütemények, a húsok fogyasztása rizzsel vagy burgonyával stb. Ezért érdemes a húsokhoz inkább zöldségköretet, sütemények és csokoládé helyett pedig valamilyen gyümölcsöt fogyasztani. Természetesen a mértéket ezek esetében is tartani szükséges.

Stresszkezelés és alvás

Az alvás jelentőségét mindenképp ki kell emelni, hiszen súlyvesztés szempontjából elengedhetetlen, hogy eleget és jól aludjunk. A kialvatlanságnak számos negatív következménye lehet, többek között az is, hogy sokkal több energiát igénylünk, vagyis többet eszünk, és a magas kalóriabevitel hízást okozhat. Az alvás mellett fontos a stressz is fogyás szempontjából. A stressz miatt folyamatosan stresszhormonok termelődnek, ami magas vérnyomást, vércukorszint emelkedést eredményez, a zsigeri zsírok pedig felhalmozódnak. A stressz levezetése tehát elengedhetetlen a fogyás szempontjából is, ezért érdemes rendszeresen sportolni, relaxálni, kikapcsolódni.

Mindennek ellenére hízás?

Ha valaki a fentiek közül minden szabályt betart, vagyis egészségesen étkezik, negatív az energiamérlege, sokat mozog, jól és eleget alszik, csökkenti a stresszt, és ennek ellenére sem tud fogyni vagy talán hízik, akkor érdemes alaposan megvizsgálni, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Hormonális egyensúly hiánya

Előfordulhat, hogy valamilyen hormonális rendellenesség miatt eredménytelenek az erőfeszítések. A pajzsmirigy működésével kapcsolatos egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben. A pajzsmirigy túlműködése fogyáshoz, az alulműködése pedig hízáshoz vezethet. Ha a hízás mellett további tünetek tapasztalhatóak, például ingerlékenység, fejfájás, fáradtság, akkor javasolt egy alapos kivizsgálásra elmenni, és utána nézni, hogy nincs-e pajzsmirigy alulműködése.

Gyógyszerek

Könnyen előfordulhat, hogy cukorbetegség, vagy gyulladások kezelésére olyan gyógyszert szed valaki, aminek mellékhatásaként hízást tapasztal. Ebben az esetben mindenképp érdemes konzultálni a kezelőorvossal, hogy milyen alternatív gyógyszerelés választható, illetve fokozottan kell figyelni az étkezésre és a testmozgásra is. 

Összefoglalva: ezt tegye, ha el akarja kerülni a diéta alatti hízást
- ne fogyókúrázzon, hanem váltson életmódot
- ne fogyasszon túl sok szénhidrátot akkor sem, ha az teljes kiőrlésű gabonából készül
- figyeljen a kalóriadeficitre
- rendszeresen mozogjon
- fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot
- aludjon eleget
- csökkentse a stresszt

Ne felejtse el, hogy az egészséges táplálkozás mellett is előfordul, hogy a szervezet vitaminhiányos. Ennek pótlására érdemes vitaminkészítményeket vagy étrendkiegészítőket alkalmazni, amelyekkel elérheti ezek egészséges szintjét. Válassza a Tenmag magas minőségű étrendkiegészítőit, amelyek támogatják a szervezet egészséges működését, és hozzájárulnak a jó közérzethez.