Hialuronsav a bőr szépségéért

Az emberi bőr a test legnagyobb szerve, amely hozzávetőleg 1,5-2 négyzetmétert borít, és fizikai gátként működik, hogy megvédje a szervezetet a kórokozóktól, vegyi anyagoktól, fizikai tényezőktől és a nap ultraibolya sugárzásától.

 

Az öregedés egy többtényezős folyamat, amelyet a károsodások felhalmozódásaként határoznak meg. Az öregedéssel összefüggő bőrelváltozások a hidratáltság és a rugalmasság elvesztése. Az arcon lévő ráncok a bőr öregedésének legszembetűnőbb jele, amelyek leggyakrabban a szemkörnyéki területen jelennek meg, és finom ráncokat képeznek.

A kozmetikumok története a korai egyiptomi időkre nyúlik vissza,míg a bőröregedés elleni kezelést biztosító kozmetikai és orvosi alkalmazások története viszonylag új. A szépség azonban belülről fakad. Ezért a tudósok egyre inkább azt fontolgatják, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolja az egészséges bőrt és az öregedési folyamatot. A táplálkozás és a bőr öregedése közötti kapcsolattal kb. a 2000-es évek óta foglalkoznak.

 

A hialuronsav és a bőr kapcsolata

A bőrápolás egyik fontos trendje a diéta és a szájon át szedhető étrend-kiegészítők alkalmazása a bőr megjelenésének javítására, mivel az egészséges bőr nagymértékben tükrözi az általános egészségi állapotot. A hialuronsavat egyre gyakrabban használják étrend-kiegészítőként. Feladata a szervezetben többek között a víz megkötése és a mozgó testrészek, például ízületek, izmok kenése. A test teljes hialuronsav-tartalmának több mint 50 %-a a bőrben található.

A hialuronsav, más néven hialuronán, egy természetes poliszacharid, amely megtalálható a szervezetünkben. A legmagasabb koncentrációban a szemben és az ízületekben fordul elő. A hialuronsavnak számos olyan tulajdonsága van, amely hidratáló és öregedésgátló hatású. A hialuronsav molekulatömege befolyásolja a bőrbe jutását és biológiai aktivitását.

Egyes kutatások bebizonyították, hogy a hialuronsav szájon át történő bejutatása a szervezetbe hatékonyan javítja a különböző bőrhibákat, mint például a ráncokat, a szemkörnyéki redőket, valamint a bőr öregedését. A hialuronsav ilyen típusú hatásai összefüggést mutatnak azzal a képességükkel, hogy elősegítik a lágyszövetek növekedését, hidratálják a bőrt, stimulálják a kollagént és megfiatalítják az arcot. A hialuronsav megtartja a nedvességet, feszességet és ragyogást biztosít a bőrnek.

 

 

Az öregedési folyamat mind belső, mind külső öregedésből áll, ami a hialuronsav csökkenéséhez vezet a bőrben. A hialuronsav vízzel érintkezve képes növelni a térfogatát, így lágyítja a ráncokat azáltal, hogy kitölti a bőr sejtjei közötti részeket. Azonban a nagy molekulatömege nem teszi lehetővé, hogy behatoljon a bőr mélyebb rétegeibe, így korlátozott a hatékonysága külsőleg alkalmazva. A hialuronsav kapszulában történő bejuttatása a szervezetbe javíthatja a bőr nedvességtartalmát és csökkentheti az öregedéssel kapcsolatos bőrelváltozásokat. Nyilvánvaló, hogy a bőr az egyén egészségének a mutatója, és a hialuronsav az egészséges bőr egyik fő tényezője.