Giloy: az immunrendszer természetes személyi edzője

Az ájurvédikus gyógyászat egyik legkiemeltebb helyen szerepeltetett gyógynövényéről úgy tartják, hogy az egy sor betegség kezelésére hatékony megoldást kínál. Az Indiában őshonos, azonban Afrika, Ausztrália és Kína trópusi térségeiben egyaránt fellelhető növény a következő neveken vált világszerte ismertté: Giloy, Gaduchi, Giloe, Amrita, Somvalli, Tantrika, Madhuparmi; tudományos berkekben pedig leginkább a hangzatos Tinospora Cordifolia megnevezéssel szokták illetni.

A növénynév jelentése a hindu mitológiai kifejezés szerint: „Giloe” az örök fiatalság forrásaként, életelixírként van feltüntetve; a szanszkrit „Guduchi” egyfajta testvédőként, testpajzsként értelmezhető, míg az ugyancsak szanszkrit forrású „Amrita” nem kevesebbre tesz utalást, mint a sokak által hőn áhított halhatatlanságra.

A Giloy nem csodaszer, hanem a természet egyik legcsodálatosabb gyógynövénye…

Ezt a hegymászó cserjét a hindu istenség, Indra, nektárjaként, az ájurvédikus irodalomban pedig a gyógynövények királynőjeként is emlegetik. Hogy miért? A számos hatóanyagot tartalmazó, egyebek mellett antioxidáns hatású, valamint a szervezet immunrendszer-aktivitását serkenteni képes Giloy szárát (mely növényrészt a gyógyításban legalkalmasabbnak tartanak), levelét, valamint gyökerét olyan betegségek kezelésére is használják, mint a magas koleszterinszint, köszvény, bőrviszketés, gyomorpanaszok, láz, vérhas, asztma, húgyúti fertőzések stb.

Az aktív vegyületekben gazdag gyógynövényről a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy mindezen tulajdonságai okán effektív módon megmozgósítható a vírusok elleni küzdelem során.

Mindemellett pedig nem elhanyagolandó tény az sem, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő kapacitással is bír, megvédve a sejteket a rettegett oxidatív károsodástól.

A mintegy öt évezredes múltnak örvendő indiai ájurvédikus – a kifejezés jelentése: az élet tudománya – medicinában előszeretettel használták a Giloy gyógynövényt, mellyel egy palettányi egészségügyi rendellenességet képesek voltak kezelni. A folyékony formában, por állagban, vagy kapszulaként egyaránt beszerezhető növény nem bánik szűkmarkúan a gyógyhatásokkal, ezért megalapozottnak tekinthető, ha szorosan a hosszú élet, sőt: a halhatatlanság társaságában szokták emlegetni.

A Giloy hatékonysága az etnofarmakológia és a tudomány nézőpontjából

A szív formájú Giloy gyógynövény már a régmúlt időkben is széles körben ismert volt immunrendszer- erősítő és betegségmegelőző ismertetőjegyeiről. A hónapok óta tartó, globális szinten uralkodóvá vált pandémia-jelenség sokakat arra ösztönzött, hogy visszanyúljanak a hagyományos, gyógynövény bázisú immunrendszer-acélozó módokhoz.

De vajon milyen fénytörésbe kerül a Giloy, ha a tudósok szemüvegén át vesszük górcső alá a növény biológiai funkcióit?

Közel egy évtizede két biológus a Guduchi/Giloy genetikai diverzitását kezdte el tanulmányozni, hogy a gyógynövényből származó vegyületek szemrevételezése során megállapítsa: milyen szerepet tölt be a gyógyításban? Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a genetikailag komplexnek minősülő, aktív vegyületekben dúskáló növény immunmoduláló, immunstimuláló és élettani hatásokkal egyaránt rendelkezik, így a gyógyászatban való alkalmazásával nagy eséllyel célozhatók meg és győzhetők le a legkülönfélébb egészségügyi rendellenességek.

Az indiai népi gyógyászat egyik központi növényéről, a Guduchiról, a modern kor tudósai közül jónéhányan bebizonyították, hogy a benne rejlő anyagok jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre (erre az alábbiakban röviden igyekszünk kitérni). Szinte az a benyomásunk támad, mintha maga a természet is minden lehetséges eszközt felhasznált volna annak érdekében, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a növény gyógyító hatású jellegzetességeire. Gondoljunk itt a Giloy egyik legszembetűnőbb paraméterére: a szív formára. A szív pedig köztudottan az élet szimbólumaként, a tettek vezénylőjeként, a psziché (lélek) hajlékaként tartható számon.

A kutatók fényt derítettek – többek között – az Amrita/Giloy antimikrobiális (baktérium- és gombaellenálló), gyulladáscsökkentő, oszteoprotektív (csonttöréses betegségek ellen védelmet kínáló), hepatoprotektív (májvédő), antihiperglikémiás (vércukorszint csökkentő, illetve azt stabilizáló) kapacitására, valamint arra is, hogy bevethető gyomorproblémák és nem utolsó sorban stresszkezelés során egyaránt.

Az analízis folyamatában nem maradt leplezetlenül a Giloy mikro-tápanyagforrásban gazdag jellegzetessége sem, lévén, hogy nagy mennyiségű vas, kalcium, foszfor, mangán, cink és réz található benne.

Indra istenség nektárjára a jövőbeli gyógyászat is méltán tarthat igényt…

Többek között a Science Alert nevű biológiatudományos folyóiratból értesülhettek az érdeklődők arról a 2014-ben közzétett Tinospora Cordifoliát (Giloy) vizsgáló beszámolóról, mely ezúttal kizárólag a Guduchi/Giloy szárát helyezte vizsgálódása középpontjába. E szerint a szakbeszámoló szerint – mely egyúttal megerősíti a neves gyógynövény gazdag ásványianyag-tartalmának igaz mivoltát is – a Tinospora Cordifolia kiváló táplálálék- és ásványianyagforrásként szolgálhat úgy az emberek, mint az állatok számára.

Az aktuális gyógyszerészeti biotechnológia felé orientálódó – és e célkitűzéssel ekvivalens nevet viselő: Current Pharmaceutical Biotechnology – lap hasábjain alig egy esztendeje arról értesülhettünk, hogy a Guduchi növény minden része, rendkívülinek mondható farmakológiai tulajdonságainak köszönhetően, így érthető, ha a közeljövőben továbbra is nagy szerepet fog betölteni mind az alternatív gyógyászatban, azaz az etnofarmakológiában, mind pedig a modern gyógyszeriparban.

Abból kifolyólag, hogy az indiai etnomedicinában a Giloy már az ősidőkben kardinális szerephez jutott, továbbá, hogy erről a nagy méretű, húsos szárú, évelő cserjéről több ájurvédikus szövegekben is említést tettek (példának okáért a Rasajana, Balya, Prahaharahra stb.) a tudósok egy része elérkezettnek érezte az időt arra, hogy körbejárják e feljegyzések tudományos helytállóságát.

A Giloy jótékony hatások tekintetében nem ismeri a garasoskodás fogalmát…

A Giloy antivirális és egyéb hatásai

Ejtsünk néhány szót a Giloy antivirális hatásairól is, hiszen mikor lenne mindez aktuálisabb, ha nem most, midőn a pandémia betolakodott a hétköznapjainkba és folyamatosan támadásokat indít az egészségünk ellen…

A Menispermaceae botanikai család körébe tartozó Giloyban – melyet a népi gyógyászatban a reumától a vérszegénység kezeléséig számos egészségügyi panasz enyhítésére használták/használnak ma is – nyolc vegyületet izoláltak és rámutattak a növény farmakológiai értékeire.

 

Az immunerősítő és antioxidáns hatású gyógynövény támogathat bennünket egészségmegőrző és - helyreállító törekvéseink folyamatában. A Giloy segít a legkülönfélébb légúti rendellenességek helyreállításában, acélozza az immunrendszerünket, javítja az emésztőrendszerünket, és nagy erőkkel védi szervezetünket a fertőzésektől. Továbbá: hatékony ellenszere a láznak, duzzanatoknak, az ízületi fájdalomnak, segíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, enyhíti a gyengeséget, pajzsként használható a vírusok elleni küzdelmünk során.


Keresse termékeink között a 60 darabos Giloy kapszulákat, és kezdje el még ma immunrendszere edzését!