Giloy: az immunrendszer természetes személyi edzője

Az ájurvédikus gyógyászat egyik legkiemeltebb helyen szerepeltetett gyógynövényéről úgy tartják, hogy az egy sor betegség kezelésére hatékony megoldást kínál. Az Indiában őshonos, azonban Afrika, Ausztrália és Kína trópusi térségeiben egyaránt fellelhető növény a következő neveken vált világszerte ismertté: Giloy, Gaduchi, Giloe, Amrita, Somvalli, Tantrika, Madhuparmi; tudományos berkekben pedig leginkább a hangzatos Tinospora Cordifolia megnevezéssel szokták illetni.

A növénynév jelentése a hindu mitológiai kifejezés szerint: „Giloe” az örök fiatalság forrásaként, életelixírként van feltüntetve; a szanszkrit „Guduchi” egyfajta testvédőként, testpajzsként értelmezhető, míg az ugyancsak szanszkrit forrású „Amrita” nem kevesebbre tesz utalást, mint a sokak által hőn áhított halhatatlanságra.

A Giloy nem csodaszer, hanem a természet egyik legcsodálatosabb gyógynövénye…

Ezt a hegymászó cserjét a hindu istenség, Indra, nektárjaként, az ájurvédikus irodalomban pedig a gyógynövények királynőjeként is emlegetik. Hogy miért? A számos hatóanyagot tartalmazó, egyebek mellett antioxidáns hatású, valamint a szervezet immunrendszer-aktivitását serkenteni képes Giloy szárát (mely növényrészt a gyógyításban legalkalmasabbnak tartanak), levelét, valamint gyökerét olyan betegségek kezelésére is használják, mint a magas koleszterinszint, köszvény, bőrviszketés, gyomorpanaszok, láz, vérhas, asztma, húgyúti fertőzések stb.

Az aktív vegyületekben gazdag gyógynövényről a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy mindezen tulajdonságai okán effektív módon megmozgósítható a vírusok elleni küzdelem során.

Mindemellett pedig nem elhanyagolandó tény az sem, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő kapacitással is bír, megvédve a sejteket a rettegett oxidatív károsodástól.

A mintegy öt évezredes múltnak örvendő indiai ájurvédikus – a kifejezés jelentése: az élet tudománya – medicinában előszeretettel használták a Giloy gyógynövényt, mellyel egy palettányi egészségügyi rendellenességet képesek voltak kezelni. A folyékony formában, por állagban, vagy kapszulaként egyaránt beszerezhető növény nem bánik szűkmarkúan a gyógyhatásokkal, ezért megalapozottnak tekinthető, ha szorosan a hosszú élet, sőt: a halhatatlanság társaságában szokták emlegetni.

A Giloy hatékonysága az etnofarmakológia és a tudomány nézőpontjából

A szív formájú Giloy gyógynövény már a régmúlt időkben is széles körben ismert volt immunrendszer- erősítő és betegségmegelőző ismertetőjegyeiről. A hónapok óta tartó, globális szinten uralkodóvá vált pandémia-jelenség sokakat arra ösztönzött, hogy visszanyúljanak a hagyományos, gyógynövény bázisú immunrendszer-acélozó módokhoz.

De vajon milyen fénytörésbe kerül a Giloy, ha a tudósok szemüvegén át vesszük górcső alá a növény biológiai funkcióit?

Közel egy évtizede két biológus a Guduchi/Giloy genetikai diverzitását kezdte el tanulmányozni, hogy a gyógynövényből származó vegyületek szemrevételezése során megállapítsa: milyen szerepet tölt be a gyógyításban? Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a genetikailag komplexnek minősülő, aktív vegyületekben dúskáló növény immunmoduláló, immunstimuláló és élettani hatásokkal egyaránt rendelkezik, így a gyógyászatban való alkalmazásával nagy eséllyel célozhatók meg és győzhetők le a legkülönfélébb egészségügyi rendellenességek.

Az indiai népi gyógyászat egyik központi növényéről, a Guduchiról, a modern kor tudósai közül jónéhányan bebizonyították, hogy a benne rejlő anyagok jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre (erre az alábbiakban röviden igyekszünk kitérni). Szinte az a benyomásunk támad, mintha maga a természet is minden lehetséges eszközt felhasznált volna annak érdekében, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a növény gyógyító hatású jellegzetességeire. Gondoljunk itt a Giloy egyik legszembetűnőbb paraméterére: a szív formára. A szív pedig köztudottan az élet szimbólumaként, a tettek vezénylőjeként, a psziché (lélek) hajlékaként tartható számon.

A kutatók fényt derítettek – többek között – az Amrita/Giloy antimikrobiális (baktérium- és gombaellenálló), gyulladáscsökkentő, oszteoprotektív (csonttöréses betegségek ellen védelmet kínáló), hepatoprotektív (májvédő), antihiperglikémiás (vércukorszint csökkentő, illetve azt stabilizáló) kapacitására, valamint arra is, hogy bevethető gyomorproblémák és nem utolsó sorban stresszkezelés során egyaránt.

Az analízis folyamatában nem maradt leplezetlenül a Giloy mikro-tápanyagforrásban gazdag jellegzetessége sem, lévén, hogy nagy mennyiségű vas, kalcium, foszfor, mangán, cink és réz található benne.

Indra istenség nektárjára a jövőbeli gyógyászat is méltán tarthat igényt…

Többek között a Science Alert nevű biológiatudományos folyóiratból értesülhettek az érdeklődők arról a 2014-ben közzétett Tinospora Cordifoliát (Giloy) vizsgáló beszámolóról, mely ezúttal kizárólag a Guduchi/Giloy szárát helyezte vizsgálódása középpontjába. E szerint a szakbeszámoló szerint – mely egyúttal megerősíti a neves gyógynövény gazdag ásványianyag-tartalmának igaz mivoltát is – a Tinospora Cordifolia kiváló táplálálék- és ásványianyagforrásként szolgálhat úgy az emberek, mint az állatok számára.

Az aktuális gyógyszerészeti biotechnológia felé orientálódó – és e célkitűzéssel ekvivalens nevet viselő: Current Pharmaceutical Biotechnology – lap hasábjain alig egy esztendeje arról értesülhettünk, hogy a Guduchi növény minden része, rendkívülinek mondható farmakológiai tulajdonságainak köszönhetően, így érthető, ha a közeljövőben továbbra is nagy szerepet fog betölteni mind az alternatív gyógyászatban, azaz az etnofarmakológiában, mind pedig a modern gyógyszeriparban.

Abból kifolyólag, hogy az indiai etnomedicinában a Giloy már az ősidőkben kardinális szerephez jutott, továbbá, hogy erről a nagy méretű, húsos szárú, évelő cserjéről több ájurvédikus szövegekben is említést tettek (példának okáért a Rasajana, Balya, Prahaharahra stb.) a tudósok egy része elérkezettnek érezte az időt arra, hogy körbejárják e feljegyzések tudományos helytállóságát.

A Giloy jótékony hatások tekintetében nem ismeri a garasoskodás fogalmát…

A Giloy antivirális és egyéb hatásai

Ejtsünk néhány szót a Giloy antivirális hatásairól is, hiszen mikor lenne mindez aktuálisabb, ha nem most, midőn a pandémia betolakodott a hétköznapjainkba és folyamatosan támadásokat indít az egészségünk ellen…

A Menispermaceae botanikai család körébe tartozó Giloyban – melyet a népi gyógyászatban a reumától a vérszegénység kezeléséig számos egészségügyi panasz enyhítésére használták/használnak ma is – nyolc vegyületet izoláltak és rámutattak a növény farmakológiai értékeire.

 

Az immunerősítő és antioxidáns hatású gyógynövény támogathat bennünket egészségmegőrző és - helyreállító törekvéseink folyamatában. A Giloy segít a legkülönfélébb légúti rendellenességek helyreállításában, acélozza az immunrendszerünket, javítja az emésztőrendszerünket, és nagy erőkkel védi szervezetünket a fertőzésektől. Továbbá: hatékony ellenszere a láznak, duzzanatoknak, az ízületi fájdalomnak, segíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, enyhíti a gyengeséget, pajzsként használható a vírusok elleni küzdelmünk során.


Keresse termékeink között a 60 darabos Giloy kapszulákat, és kezdje el még ma immunrendszere edzését!

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/