A maca gyökér nem véletlenül lesz egyre népszerűbb és népszerűbb az egészséges életmódot folytatók körében. A szárított, és az őrölt gyökérből készült por számos módon támogathatja a szervezetünk működését.
A maca növénytanilag a keresztes virágú zöldségek közé tartozik, így rokona a brokkolinak, a karfiolnak és a káposztának. A gyökere az ehető része, amelyet szárítva és porrá őrölve árulnak. Az íze földes, diós, kicsit édeskés, éppen ezért ha zabkásába, pudingokba, sütemények tésztájába, turmixokba keverjük, akkor gyakorlatilag észre sem vehető.
Tele van tápanyaggal
A maca porból 1 uncia, vagyis 28 grammnyi mennyiség 91 kalóriát, 20 gramm szénhidrátot, 4 gramm fehérjét, 2 gramm rostot és egy gramm zsírt tartalmaz. Bőven van benne C-vitamin, réz, és vas is, és antioxidánsokat is tartalmaz.
Növelheti a libidót
Kutatások is igazolják, hogy a maca por rendszeres fogyasztása körülbelül 6 hét után mind a férfiaknál, mind a nőknél növeli a nemi vágyat. Libidógondokkal küzdőknek tehát érdemes kipróbálni.
Növelheti a termékenységet
A férfi termékenység szempontjából nagyon fontos a termelődő spermiumok minősége és mennyisége is. Egy kutatás szerint négy hónapnyi rendszeres maca-fogyasztás a férfiaknál a hímivarsejtek számát, illetve az ivarsejtek mozgékonyságát is növelheti.
Segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit
Változókorban lévő, vagy változókor előtt álló nőknek is érdemes lehet kipróbálniuk a maca-t. A por rendszeres fogyasztása segíthet enyhíteni a menopauza során jelentkező hőhullámokat, hüvelyszárazságot, hangulatingadozásokat, alvásgondokat és ingerlékenységet. Ráadásul még a csontsűrűség megőrzését is támogatja.
Javíthatja a hangulatot
Ez különösen a változókor után lévő nők esetében igaz. A macában sok a flavonoid, így segít a szervezetben jelen lévő gyulladásos folyamatok hatástalanításában, és a hormonháztartás kiegyensúlyozásában is. Ráadásul még a sportteljesítményünket is növelheti, így mindenkinek érdemes tennie vele egy próbát, aki rendszeresen sportol.