Ételallergia, vagy intolerancia? Van különbség

A Föld lakosságának egyre nagyobb hányada küzd

valamilyen ételallergiával, vagy intoleranciával. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a különbség a két fogalom között, hogy mivel kell megküzdenie a betegségben szenvedőknek. Lássuk, mi is a különbség?

Különbségek, tünetek, és amiket érdemes tudni

Napjainkban egyre elterjedtebb az egészségtudatos életmódra való felhívás. Az emellett szóló kampányokban vastag betűvel kiemelik a változatos étkezés fontosságát, az előre megtervezett étrend előnyeit. Ez fokozottan igaz azokra, akik valamilyen élelmiszer allergiától, vagy intoleranciától szenvednek, hiszen a gondot okozó élelmiszereket eliminációs diétával szükséges kizárni, ezzel elkerülve a rosszullétet, vagy az akár életveszélyes állapotot. Bár lényeges különbség áll fenn az allergia és az intolerancia között, van, ami mégis közös bennük, mégpedig az, hogy lényegesen befolyásolja a mindennapi étkezést, az egyén közérzetét és életminőségét.

Az ételallergia

A két betegség tünetei lehetnek hasonlóak, de a szervezetet másként érintik. Az ételallergia az immunrendszer téves válasza egy étel összetevőjére (legtöbb esetben fehérjére), ami valójában nem jelent semmilyen fenyegetést. A szervezet azonban veszélyesnek érzékeli, és védekezni kezd ellene. Az allergia tünetei nem az első alkalommal jelennek meg. Az első fogyasztás alkalmával a szervezet veszélyesnek ismeri fel a fehérjét, ez pedig aktiválja az immunrendszert, védekezésre készteti, és megkezdődik az Ig-E ellenanyag termelése. A veszélyesnek titulált étel összetevő következő fogyasztásakor a szervezet azonnal reagál, igyekszik kiiktatni a veszélyt és kémiai anyagokat szabadít fel, mint például a hisztamin.

A felszabadult hisztamin számos tünetet okozhat, akár pillanatokon belül is a bélrendszerben, a bőrön, a légzőrendszerben, a szív- és érrendszerben. Attól függően, hogy hol és milyen mennyiségben szabadul fel, kialakulnak a tünetek, sok esetben hirtelen jelentkező életveszélyes állapot is kialakulhat. Ez az anafilaxiás sokk, ami azonnali orvosi ellátást igényel. A leggyakrabban előforduló ételallergia a tej, tojás, szója, hal, mogyoró, kagyló. Gyakran előfordul, hogy az ételallergia családon belül halmozódik, ezért, ha a szülők allergiásak, az különös odafigyelést igényel gyermekeik esetében.

Az ételintolerancia

Ételintolerancia esetén is sokan abban a tévhitben vannak, hogy allergiásak. Azonban intolerancia esetén az étel elfogyasztására nem az immunrendszer reagál, hanem valamilyen oknál fogva a szervezet nem tudja megfelelően megemészteni az érzékenységet okozó összetevőt.

Például laktóz intolerancia esetén enzimhiány okozza a problémát, de érzékenységet okozhatnak még az ízfokozók, enziminduktorok, szulfitok, szalicilátok, fruktóz, stb is.  Az étel elfogyasztása után pár órán belül jelentkező tünetek lehetnek a puffadás, émelygés, hasmenés, hányinger, bőrproblémák (ekcéma vagy csalánkiütés), de előfordulhat asztma, idegesség, depresszió és migrénes panaszok is, illetve gyerekeknél viselkedési problémák. Ebben az esetben nem alakul ki életveszélyes állapot, sőt bizonyos esetekben az érzékenységet kiváltó élelmiszert kis mértékben fogyaszthatják is.

Az ételallergia tünetei minden esetben, rövid időn belül megjelennek, a legkisebb adagok elfogyasztása után is, az intolerancia tünetei azonban másak, ott előfordulhat, hogy kisebb adagokat elfogyaszthat és nem lesz semmilyen következménye. Legjobb példa erre, ha egy laktóz intoleranciában szenvedő kis adag tejet elfogyaszt néha, nem jelentkezik tünet, de ha minden nap több decit meginna, akkor a szervezet reakciót váltana ki. Laktózmentes termékek fogyasztása, vagy laktáz enzim alkalmazása is segít a tejcukor megemésztésében.

Míg ételintolerancia esetén szóba jöhet az érzékenységet kiváltó étel mértékletes vagy gyógyszer melletti fogyasztása, addig az allergia esetén az allergiát kiváltó fehérjét teljes mértékben ki kell iktatni az étkezésből.

Krónikus élelmiszer érzékenység

A krónikus ételérzékenység az emésztőrendszer és az immunrendszer rendellenes működésének egymásra hatásában alakul ki. A bélfal gyulladásba kerül, aminek következtében egyes élelmiszer összetevőkre az immunrendszer aktiválódik.  Ekkor IgG-antitestek termelődnek, amik felhalmozódnak a szövetekben és autoimmun tünetek alakulnak ki. Ezekben az esetekben a tünetek nem csillapodnak, de a kivizsgálások során nem találnak kiváltó okot. Ilyenkor érdemes ételintolerancia tesztet végeztetni, és kizárni az étkezésből az érzékenységet okozó étel-összetevőt, így várhatóan a tünetek enyhülni fognak vagy teljesen megszűnnek.

A leírtak alapján elmondhatjuk, hogy allergia és intolerancia esetében is nagy odafigyelést érdemelnek a táplálkozási szokások kialakítása. Olyan étrendet kell tervezni és tartani, amiből kimaradnak a reakciókat kiváltó élelmiszerek, összetevők. A hiánybetegségek elkerülése érdekében viszont minél változatosabb étrend kialakítása a cél, így ha ennek összeállítása nehézségeket okoz, érdemes dietetikus segítségét kérni.  Ha Önnek is hasonló tünetei vannak, mindenképp keresse fel orvosát, aki segíthet a probléma felismerésében és kezelésében.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/