Édesítőszerek alkalmazása és hatásai

Mióta világ a világ,

az emberek megpróbálnak minél finomabb és tápanyagdúsabb élelmiszereket termelni és készíteni. Az élelmiszerek és az emberi egészség kapcsolata
rendkívül ellentmondásosnak nevezhető.

Míg az élelmiszerek tápanyagtartalma meghatározza az ember jólétét és egészségét, ugyanúgy nagy kockázati tényező is lehet.

A cukor és az édesítőszerek

A cukor már régóta megtalálható a konyhákban, leginkább az édes íz iránti vágy hatására vált egyre népszerűbbé. A történelem folyamán a legdrágább fűszerekkel vetekedett és csak a leggazdagabbak kiváltsága volt, azonban az évszázadok folyamán mindenki számára
elérhetővé vált. A modern korban sokan inkább ellenségnek tekintik és szívesebben alkalmaznak helyette természetes, vagy szintetikus édesítőszereket. Az édesítőszerek alkalmazása ma már nem csak a cukorbetegek és fogyókúrázók körében népszerű, egyre inkább elterjed az egészségtudatos életmódra törekvők között, mivel az egészséges étrendbe sokak számára nem fér bele a finomított cukor alkalmazása. Éppen ezért az ételek, italok édesítésére egyéb alternatívát keresnek.

Az édesítőszerek hatása, előnyök és hátrányok

A finomított cukor túlzott fogyasztása felelőssé tehető az elhízásért, ami köztudottan számos egészségügyi problémát okozhat. Azon kívül, hogy a cukor miatt gyorsan romlanak a fogak, megterheli a hasnyálmirigyet és nő a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, vagy daganatos
megbetegedések kialakulásának kockázata. Az édes ízek kedvelőinek azonban nem kell lemondani minden finomságról, hanem keresni egy olyan cukorhelyettesítő alternatívát, amivel pótolni tudják az ízélményt anélkül, hogy az a szervezetet károsítaná.

Az édesítőszerek legnagyobb előnyét a cukorbetegek élvezhetik, de a túlsúlyosak számára is remek kiegészítő lehet a fogyásban és a testtömeg megtartásában is. Fontos azonban felhívni a figyelmet a súlykontroll és az édesítőszerek valódi kapcsolatára. Az édesítőszerek
alkalmazása valóban pozitív hatással lehet a fogyásra, azonban azoknál akik kizárólag a cukor elhagyásával kívánnak fogyni, nem hozza a várt eredményt. A fogyáshoz több kell: nem csak a cukorbevitelt kell csökkenteni, hanem a bevitt kalóriamennyiséget is, tudatosan egészséges ételeket fogyasztani, valamint a sportot és az alvást is előtérbe kell helyezni.

Az édesítőszerek egyik csoportja a szintetikus édesítőszerek, kémiai úton előállított anyagok, melyek a cukorhoz hasonló édes ízt adnak. Ezek a boltok polcain szinte bárhol elérhetőek, por, folyadék, tabletta formájában. A leggyakrabban használt szintetikus édesítőszerek a
szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K.

Az egészségtudatos életmód elterjedése óta
számos hullám következett már

és vannak olyan táplálkozási irányok, melyekben egyesek nem tudják összeegyeztetni az egészségtudatosságot a szintetikusan előállított édesítőszerek alkalmazásával.

Számukra jelentenek megoldást a természetes cukorhelyettesítők, mint a méz, a kókuszcukor, fruktóz, nádcukor, juharszirup, agavé cukor vagy agavé szirup,tápiókaszirup. Ezek a cukornál egészségesebbek, kalóriaszegények és glikémiás indexük is alacsony.

A természetes édesítőszerek

- Méz: fő alkotóeleme a gyümölcscukor, a szőlőcukor és a víz. Glikémiás indexe alacsony, ráadásul számos értékes tápanyagot tartalmaz.

- Kókuszcukor: a kókusz virágából állítják elő, előnye, hogy nem emelei meg túlzottan a vércukorszintet és íze is kellemes, ráadásul számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.

- Eritrit: az eritritol egy gyümölcsből kivont cukoralkohol, aminek kalóriatartalma nulla. Kinézete és íze is nagyon hasonlít a cukorra, nincs semmi utóíze, ezért is kedvelik sokan.

- Stevia: rendkívül közkedvelt édesítőszer, mivel glikémiás indexe nulla, nem tartalmaz szénhidrátot és kalóriát. Emiatt szuper cukorhelyettesítő a diabéteszeseknek, a fogyókúrázóknak és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek is. Szuper tulajdonsága, hogy sütésálló, így bátran készíthető vele sütemény is.

- Fruktóz, vagyis gyümölcscukor: az egyszerű cukrok közé tartozik, ami a gyümölcsökben és a zöldségekben fordul elő. Felszívódása lassú, így a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan, de nem tartalmaz vitaminokat.

- Nádcukor: a trópusokon hagyományosan művelt cukornádból készül frissen aratva. Íze karakteres, vitaminokban és nyomelemekben gazdag, felszívódása hosszabb.

- Juharszirup: Észak-Amerikában és Kanadában különösen kedvelt, értékes édesítőszer. A juharszirup sok vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz. A többi édesítőszerhez képest az emberi szervezet másképp dolgozza fel, a cukorhoz képest kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

- Agavé cukor vagy szirup: a növényből nyert édesítőszer, aminek nincs mellékíze. A piacon megtalálható por, illetve folyékony formája is. Fontos tudni, hogy cukortartalma magas, de glikémiás indexe alacsony.

- Tápiókaszirup: a tápiókából, vagyis maniókából előállított cukor helyettesítő, ami
nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat.