Édesítőszerek alkalmazása és hatásai

Mióta világ a világ,

az emberek megpróbálnak minél finomabb és tápanyagdúsabb élelmiszereket termelni és készíteni. Az élelmiszerek és az emberi egészség kapcsolata
rendkívül ellentmondásosnak nevezhető.

Míg az élelmiszerek tápanyagtartalma meghatározza az ember jólétét és egészségét, ugyanúgy nagy kockázati tényező is lehet.

A cukor és az édesítőszerek

A cukor már régóta megtalálható a konyhákban, leginkább az édes íz iránti vágy hatására vált egyre népszerűbbé. A történelem folyamán a legdrágább fűszerekkel vetekedett és csak a leggazdagabbak kiváltsága volt, azonban az évszázadok folyamán mindenki számára
elérhetővé vált. A modern korban sokan inkább ellenségnek tekintik és szívesebben alkalmaznak helyette természetes, vagy szintetikus édesítőszereket. Az édesítőszerek alkalmazása ma már nem csak a cukorbetegek és fogyókúrázók körében népszerű, egyre inkább elterjed az egészségtudatos életmódra törekvők között, mivel az egészséges étrendbe sokak számára nem fér bele a finomított cukor alkalmazása. Éppen ezért az ételek, italok édesítésére egyéb alternatívát keresnek.

Az édesítőszerek hatása, előnyök és hátrányok

A finomított cukor túlzott fogyasztása felelőssé tehető az elhízásért, ami köztudottan számos egészségügyi problémát okozhat. Azon kívül, hogy a cukor miatt gyorsan romlanak a fogak, megterheli a hasnyálmirigyet és nő a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, vagy daganatos
megbetegedések kialakulásának kockázata. Az édes ízek kedvelőinek azonban nem kell lemondani minden finomságról, hanem keresni egy olyan cukorhelyettesítő alternatívát, amivel pótolni tudják az ízélményt anélkül, hogy az a szervezetet károsítaná.

Az édesítőszerek legnagyobb előnyét a cukorbetegek élvezhetik, de a túlsúlyosak számára is remek kiegészítő lehet a fogyásban és a testtömeg megtartásában is. Fontos azonban felhívni a figyelmet a súlykontroll és az édesítőszerek valódi kapcsolatára. Az édesítőszerek
alkalmazása valóban pozitív hatással lehet a fogyásra, azonban azoknál akik kizárólag a cukor elhagyásával kívánnak fogyni, nem hozza a várt eredményt. A fogyáshoz több kell: nem csak a cukorbevitelt kell csökkenteni, hanem a bevitt kalóriamennyiséget is, tudatosan egészséges ételeket fogyasztani, valamint a sportot és az alvást is előtérbe kell helyezni.

Az édesítőszerek egyik csoportja a szintetikus édesítőszerek, kémiai úton előállított anyagok, melyek a cukorhoz hasonló édes ízt adnak. Ezek a boltok polcain szinte bárhol elérhetőek, por, folyadék, tabletta formájában. A leggyakrabban használt szintetikus édesítőszerek a
szacharin, aszpartám, ciklamát, aceszulfám-K.

Az egészségtudatos életmód elterjedése óta
számos hullám következett már

és vannak olyan táplálkozási irányok, melyekben egyesek nem tudják összeegyeztetni az egészségtudatosságot a szintetikusan előállított édesítőszerek alkalmazásával.

Számukra jelentenek megoldást a természetes cukorhelyettesítők, mint a méz, a kókuszcukor, fruktóz, nádcukor, juharszirup, agavé cukor vagy agavé szirup,tápiókaszirup. Ezek a cukornál egészségesebbek, kalóriaszegények és glikémiás indexük is alacsony.

A természetes édesítőszerek

- Méz: fő alkotóeleme a gyümölcscukor, a szőlőcukor és a víz. Glikémiás indexe alacsony, ráadásul számos értékes tápanyagot tartalmaz.

- Kókuszcukor: a kókusz virágából állítják elő, előnye, hogy nem emelei meg túlzottan a vércukorszintet és íze is kellemes, ráadásul számos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.

- Eritrit: az eritritol egy gyümölcsből kivont cukoralkohol, aminek kalóriatartalma nulla. Kinézete és íze is nagyon hasonlít a cukorra, nincs semmi utóíze, ezért is kedvelik sokan.

- Stevia: rendkívül közkedvelt édesítőszer, mivel glikémiás indexe nulla, nem tartalmaz szénhidrátot és kalóriát. Emiatt szuper cukorhelyettesítő a diabéteszeseknek, a fogyókúrázóknak és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek is. Szuper tulajdonsága, hogy sütésálló, így bátran készíthető vele sütemény is.

- Fruktóz, vagyis gyümölcscukor: az egyszerű cukrok közé tartozik, ami a gyümölcsökben és a zöldségekben fordul elő. Felszívódása lassú, így a vércukorszintet nem emeli meg gyorsan, de nem tartalmaz vitaminokat.

- Nádcukor: a trópusokon hagyományosan művelt cukornádból készül frissen aratva. Íze karakteres, vitaminokban és nyomelemekben gazdag, felszívódása hosszabb.

- Juharszirup: Észak-Amerikában és Kanadában különösen kedvelt, értékes édesítőszer. A juharszirup sok vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz. A többi édesítőszerhez képest az emberi szervezet másképp dolgozza fel, a cukorhoz képest kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

- Agavé cukor vagy szirup: a növényből nyert édesítőszer, aminek nincs mellékíze. A piacon megtalálható por, illetve folyékony formája is. Fontos tudni, hogy cukortartalma magas, de glikémiás indexe alacsony.

- Tápiókaszirup: a tápiókából, vagyis maniókából előállított cukor helyettesítő, ami
nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/