Bakopával a demencia ellen

A világ népessége gyorsan öregszik. A népesség elöregedésének egyik következménye az öregedéssel összefüggő neurodegeneratív rendellenességek, mint például a demencia. Az agy öregedésének és a demenciának az okai összetettek és nem teljesen érthetőek még a mai orvostudomány számára sem.

Az oxidatív stressz az egyik mechanizmus, amely hátrányosan hozzájárul az öregedési folyamathoz és elválaszthatatlanul kapcsolódik a neurodegeneratív rendellenességekhez. Az oxidatív stresszmechanizmusokat manipuláló beavatkozások csökkenthetik az oxidatív károsodást, lassíthatják az öregedést, és csökkenthetik a neurodegeneratív rendellenességek kockázatát, növelve az idősebbek élettartamát. A kutatások elkezdtek összpontosítani a hatékony egészségügyi és életmódbeli beavatkozások kifejlesztésére annak érdekében, hogy az idősek fizikailag és kognitív módon is egészségesek maradhassanak, csökkentve a népesség elöregedésével járó társadalmi és gazdasági terheket.

Az indiai gyógynövény, a Bacopa monnieri (EBm) étrendi antioxidánsként szolgálhat, többféle módon védve az agyat az oxidatív károsodástól és a korral járó kognitív hanyatlástól.

A memória teljesítményének romlása az idősebb kor jele. A 64 éves és idősebb felnőttek közel 50%-a hajlamos a memóriájával kapcsolatos nehézségekről számolni. A memória mellett a végrehajtó funkció, a feldolgozási sebesség, a figyelem és a térbeli képesség is romlott az életkorral. Míg a legtöbb kognitív funkció az életkor előre haladtával csökken, a kognitív öregedés nem mindenkinél következik be egyformán és azonos mértékben. Ennek számos oka lehet, beleértve az életmódbeli tényezők, különösen az étrendek közötti különbségeket.

Sokan úgy tudják, hogy a demencia, vagyis szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója, viszont ez nem igaz. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy idős korban is friss lehet a gondolkodásunk.


A demencia a memória kimutatható károsodását jelenti, amelynek tünetei lehetnek az absztrakt gondolkodás károsodása, az ítélőképesség megváltozása, a beszédzavar és akár a személyiségváltozás is.

Minden, a demenciák csoportjába tartozó betegségnek az a lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek károsodnak, elhalnak, vagy megszűnik a sejtek közötti kapcsolat. Az, hogy milyen tüneteket észlelünk, milyen funkciók károsodnak, attól függ, hogy az agynak melyik része, illetve mely idegsejtek érintettek. A demens betegekre - függetlenül a kiváltó októl - jellemző az emlékezőképesség jelentős károsodása, valamint a tájékozódási képtelenség mind térben, mind pedig időben. Emellett viselkedésük, személyiségük megváltozik, önkontrolljuk elvész, hangulatuk is ingadozik, és nem képesek már mindennapi tevékenységük önálló ellátására.

A jó hír az, hogy van, amikor a demencia visszafordítható

A demenicáknál elkülönítjük egymástól a másodlagos és az elsődleges formákat. A másodlagos demenciák rizikófaktorai az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az érszűkület, az alkoholizmus és a különféle koponyasérülések. Ezekben az esetekben a szellemi teljesítmény romlását valamilyen betegség vagy egészségkárosító szokás által okozott szervi károsodás okozza. A demenciák, amelyek ebbe a kategóriába sorolhatók, rendszerint megállíthatóak és részben visszafordíthatóak.

Az elsődleges demenciáknak ezzel szemben nincs kimutatható oka, hanem maga a memóriaromlás a betegség egyik fő jellemzője. Ide soroljuk a leggyakoribb demencia típusokat: az Alzheimer-kórt, a Lewy-testes betegséget és a Parkinson-kórt.

Az oxidatív stressz mechanizmusainak és szerepének megértése az öregedési folyamatban jelenleg fontosnak tekinthető a hosszú élet kulcsainak tisztázásához. A szakirodalom egyik elmélete azt feltételezi, hogy a sejteken belüli oxidációs/redukciós reakciók (redox állapot) közötti egyensúly fontos az egészséges öregedéshez. Ha megszakad a redox állapot mechanizmusa (károsodott jelzés és szabályozás), akkor az életkorral összefüggő funkcionális veszteségek lépnek fel. Az alábbiakban az oxidatív stresszről, az antioxidánsokról és az öregedésről lesz szó.

Az oxidatív stressz, az antioxidánsok és az öregedő agy

Habár oxigénre van szükség a túléléshez, az agy érzékeny az oxigén metabolikus aktivitására, amely ROS-t (reaktív oxigén szabadgyökök) termel.

Egyensúlyhiány akkor lép fel a pooxidáns és antioxidáns reakciók között, ha a jótékony és káros hatások közötti egyensúly megszakad, ez az egyensúlyhiány az oxidatív károsodások folyamatos halmozódását eredményezi a makromolekulákban, amelyek az öregedéssel növekednek, ami a sejtek működésének és a folyamatos hatékonyságának fokozatos csökkentéséhez vezet. Az agyban lévő szabad gyökök felelősek a sejtek működésére gyakorolt jelentős káros hatásokért, valamint a DNS, a fehérjék, a membrán lipidek és a mitokondriumok összetevőinek károsodásáért.

Az öregedés csökkenti az agy azon képességét, hogy megköti a szabad gyököket, ezáltal csökken a rendelkezésre álló antioxidánsok, különösen a legelterjedtebb endogén antioxidáns a GSH (glutation).

Kényes egyensúly van a szabad gyökök pozitív és negatív hatásai között.

Az emberi test veleszületett védekezési mechanizmussal rendelkezik, amely endogén antioxidánsokból áll, hogy kizárja az oxidálószerek káros hatásait. Az antioxidánsok képesek a ROS eltávolításával csökkenteni a szervezet oxidatív stresszét, hogy meggátolják vagy helyreállítsák a károsodást. Az A-, C- és E-vitamin, a szelén és a Q10 koenzim fontos antioxidáns hatásokat fejtenek ki, hogy megvédjék az idegszöveteket a szabad gyökök „támadásától”.

Mi a Bacopa monnieri?

A Bacopa monnieri, amelyet általában „Brahmi” néven emlegetnek a Scrophulariaceae növénycsaládból származó kúszónövény, amely Indiában és a szomszédos trópusi országokban található, és nedves mocsaras területen nő, akár 1500 m magasságban is. Hagyományosan használják az ájurvédikus gyógyászatban olyan betegségek kezelésére, mint a láz, gyulladás, fájdalom, asztma, epilepszia és a memória romlása. 1996 óta szabványosított formában alkalmazzák a klinikai kutatásokban. Klinikai vizsgálatok támasztják alá memóriajavító szerepét és azt, hogy a Bakopa védelmet nyújthat az agykárosodás ellen és javíthatja az agy fejlődését. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Bakopa adagolása egészséges alanyoknak javította az információfeldolgozási sebességét, a verbális memóriát, és a tanulást. Ez a kísérlet arra is rávilágított, hogy a Bakopa kezelés több biológiai funkciót gátol, beleértve a szervezet halálát, az agy károsodását, az apoptózist (sejtelhalás, sejthalás), a reaktív oxigénfajok (ROS-aktív oxigént tartalmazó kis molekulák) szintézisét.A szteroid szaponinok és az A és B bakozidok az aktív kémiai összetevők, amelyek felelősek a tanulás és a memória javításáért . A bakozidokról úgy gondolják, hogy javítják a sérült idegsejteket. A Bacopa monnieri memóriajavító tulajdonságaiért a Bacoside-A felel. A bakozidok gátolják a lipoxigenáz aktivitást és megkötik a szabad gyököket.

Sok növény, különösen a Bacopa monnieri bonyolult vegyi keverékeket tartalmaznak, amelyek különböző farmakológiai és biológiai aktivitásokat mutatnak. Hagyományos gyógyszerekként és öregedésgátlóként használták. A régóta kialakult hipotézis szerint a növényi vegyületek képesek fenntartani a szervezet alapvető vitalitását és különböző neuroprotektív mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy jólétünk részeként használják fel őket.

Ez a népszerű ayurvédikus gyógynövény nemcsak lassítja az agy öregedését, hanem stressz- és memóriajavító hatásokat vált ki, amelyek elősegítik az idegszövetek regenerálódását.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/