Bakopával a demencia ellen

A világ népessége gyorsan öregszik. A népesség elöregedésének egyik következménye az öregedéssel összefüggő neurodegeneratív rendellenességek, mint például a demencia. Az agy öregedésének és a demenciának az okai összetettek és nem teljesen érthetőek még a mai orvostudomány számára sem.

Az oxidatív stressz az egyik mechanizmus, amely hátrányosan hozzájárul az öregedési folyamathoz és elválaszthatatlanul kapcsolódik a neurodegeneratív rendellenességekhez. Az oxidatív stresszmechanizmusokat manipuláló beavatkozások csökkenthetik az oxidatív károsodást, lassíthatják az öregedést, és csökkenthetik a neurodegeneratív rendellenességek kockázatát, növelve az idősebbek élettartamát. A kutatások elkezdtek összpontosítani a hatékony egészségügyi és életmódbeli beavatkozások kifejlesztésére annak érdekében, hogy az idősek fizikailag és kognitív módon is egészségesek maradhassanak, csökkentve a népesség elöregedésével járó társadalmi és gazdasági terheket.

Az indiai gyógynövény, a Bacopa monnieri (EBm) étrendi antioxidánsként szolgálhat, többféle módon védve az agyat az oxidatív károsodástól és a korral járó kognitív hanyatlástól.

A memória teljesítményének romlása az idősebb kor jele. A 64 éves és idősebb felnőttek közel 50%-a hajlamos a memóriájával kapcsolatos nehézségekről számolni. A memória mellett a végrehajtó funkció, a feldolgozási sebesség, a figyelem és a térbeli képesség is romlott az életkorral. Míg a legtöbb kognitív funkció az életkor előre haladtával csökken, a kognitív öregedés nem mindenkinél következik be egyformán és azonos mértékben. Ennek számos oka lehet, beleértve az életmódbeli tényezők, különösen az étrendek közötti különbségeket.

Sokan úgy tudják, hogy a demencia, vagyis szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója, viszont ez nem igaz. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy idős korban is friss lehet a gondolkodásunk.


A demencia a memória kimutatható károsodását jelenti, amelynek tünetei lehetnek az absztrakt gondolkodás károsodása, az ítélőképesség megváltozása, a beszédzavar és akár a személyiségváltozás is.

Minden, a demenciák csoportjába tartozó betegségnek az a lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek károsodnak, elhalnak, vagy megszűnik a sejtek közötti kapcsolat. Az, hogy milyen tüneteket észlelünk, milyen funkciók károsodnak, attól függ, hogy az agynak melyik része, illetve mely idegsejtek érintettek. A demens betegekre - függetlenül a kiváltó októl - jellemző az emlékezőképesség jelentős károsodása, valamint a tájékozódási képtelenség mind térben, mind pedig időben. Emellett viselkedésük, személyiségük megváltozik, önkontrolljuk elvész, hangulatuk is ingadozik, és nem képesek már mindennapi tevékenységük önálló ellátására.

A jó hír az, hogy van, amikor a demencia visszafordítható

A demenicáknál elkülönítjük egymástól a másodlagos és az elsődleges formákat. A másodlagos demenciák rizikófaktorai az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az érszűkület, az alkoholizmus és a különféle koponyasérülések. Ezekben az esetekben a szellemi teljesítmény romlását valamilyen betegség vagy egészségkárosító szokás által okozott szervi károsodás okozza. A demenciák, amelyek ebbe a kategóriába sorolhatók, rendszerint megállíthatóak és részben visszafordíthatóak.

Az elsődleges demenciáknak ezzel szemben nincs kimutatható oka, hanem maga a memóriaromlás a betegség egyik fő jellemzője. Ide soroljuk a leggyakoribb demencia típusokat: az Alzheimer-kórt, a Lewy-testes betegséget és a Parkinson-kórt.

Az oxidatív stressz mechanizmusainak és szerepének megértése az öregedési folyamatban jelenleg fontosnak tekinthető a hosszú élet kulcsainak tisztázásához. A szakirodalom egyik elmélete azt feltételezi, hogy a sejteken belüli oxidációs/redukciós reakciók (redox állapot) közötti egyensúly fontos az egészséges öregedéshez. Ha megszakad a redox állapot mechanizmusa (károsodott jelzés és szabályozás), akkor az életkorral összefüggő funkcionális veszteségek lépnek fel. Az alábbiakban az oxidatív stresszről, az antioxidánsokról és az öregedésről lesz szó.

Az oxidatív stressz, az antioxidánsok és az öregedő agy

Habár oxigénre van szükség a túléléshez, az agy érzékeny az oxigén metabolikus aktivitására, amely ROS-t (reaktív oxigén szabadgyökök) termel.

Egyensúlyhiány akkor lép fel a pooxidáns és antioxidáns reakciók között, ha a jótékony és káros hatások közötti egyensúly megszakad, ez az egyensúlyhiány az oxidatív károsodások folyamatos halmozódását eredményezi a makromolekulákban, amelyek az öregedéssel növekednek, ami a sejtek működésének és a folyamatos hatékonyságának fokozatos csökkentéséhez vezet. Az agyban lévő szabad gyökök felelősek a sejtek működésére gyakorolt jelentős káros hatásokért, valamint a DNS, a fehérjék, a membrán lipidek és a mitokondriumok összetevőinek károsodásáért.

Az öregedés csökkenti az agy azon képességét, hogy megköti a szabad gyököket, ezáltal csökken a rendelkezésre álló antioxidánsok, különösen a legelterjedtebb endogén antioxidáns a GSH (glutation).

Kényes egyensúly van a szabad gyökök pozitív és negatív hatásai között.

Az emberi test veleszületett védekezési mechanizmussal rendelkezik, amely endogén antioxidánsokból áll, hogy kizárja az oxidálószerek káros hatásait. Az antioxidánsok képesek a ROS eltávolításával csökkenteni a szervezet oxidatív stresszét, hogy meggátolják vagy helyreállítsák a károsodást. Az A-, C- és E-vitamin, a szelén és a Q10 koenzim fontos antioxidáns hatásokat fejtenek ki, hogy megvédjék az idegszöveteket a szabad gyökök „támadásától”.

Mi a Bacopa monnieri?

A Bacopa monnieri, amelyet általában „Brahmi” néven emlegetnek a Scrophulariaceae növénycsaládból származó kúszónövény, amely Indiában és a szomszédos trópusi országokban található, és nedves mocsaras területen nő, akár 1500 m magasságban is. Hagyományosan használják az ájurvédikus gyógyászatban olyan betegségek kezelésére, mint a láz, gyulladás, fájdalom, asztma, epilepszia és a memória romlása. 1996 óta szabványosított formában alkalmazzák a klinikai kutatásokban. Klinikai vizsgálatok támasztják alá memóriajavító szerepét és azt, hogy a Bakopa védelmet nyújthat az agykárosodás ellen és javíthatja az agy fejlődését. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Bakopa adagolása egészséges alanyoknak javította az információfeldolgozási sebességét, a verbális memóriát, és a tanulást. Ez a kísérlet arra is rávilágított, hogy a Bakopa kezelés több biológiai funkciót gátol, beleértve a szervezet halálát, az agy károsodását, az apoptózist (sejtelhalás, sejthalás), a reaktív oxigénfajok (ROS-aktív oxigént tartalmazó kis molekulák) szintézisét.A szteroid szaponinok és az A és B bakozidok az aktív kémiai összetevők, amelyek felelősek a tanulás és a memória javításáért . A bakozidokról úgy gondolják, hogy javítják a sérült idegsejteket. A Bacopa monnieri memóriajavító tulajdonságaiért a Bacoside-A felel. A bakozidok gátolják a lipoxigenáz aktivitást és megkötik a szabad gyököket.

Sok növény, különösen a Bacopa monnieri bonyolult vegyi keverékeket tartalmaznak, amelyek különböző farmakológiai és biológiai aktivitásokat mutatnak. Hagyományos gyógyszerekként és öregedésgátlóként használták. A régóta kialakult hipotézis szerint a növényi vegyületek képesek fenntartani a szervezet alapvető vitalitását és különböző neuroprotektív mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy jólétünk részeként használják fel őket.

Ez a népszerű ayurvédikus gyógynövény nemcsak lassítja az agy öregedését, hanem stressz- és memóriajavító hatásokat vált ki, amelyek elősegítik az idegszövetek regenerálódását.