Az evészavarok fajtái és jellemzői

A társadalmi elvárások hatására sokak elérhetetlen célokat tűznek ki maguk elé,

túlzásba viszik a sportot és a diétát, majd a fogyás és a szép test elérése érdekében küzdött harc közepette nem ismerik fel a vészjósló jeleket, amik az evészavar kialakulására utalnak. Az evészavarok fizikailag és mentálisan is megterhelik a szervezetet, mindegyiknek megvannak a maga tulajdonságai.

Az evészavarok fajtái

Az evészavar akár életveszélyes is lehet, olyan mentális betegség, melyben a betegnek a testhez és az ételhez való viszonya egészségtelen, kialakulásának hátterében általában több tényező együttes hatása áll. Ezek lehetnek önértékelési problémák, traumatikus események, párkapcsolati gondok, fizikai vagy érzelmi bántalmazás, munkahelyi problémák. Hivatalosan a lakosság mintegy 5%-a szenved evészavarban, legjellemzőbb serdülő és fiatal felnőttkorban. Azonban a szakértők véleménye az, hogy csak a betegek kis része jut el orvosig és megfelelő kezelésig, így pontosan nem tudhatjuk, hogy milyen arányban érintik a társadalmunkat. Az diagnosztizált evészavarok az anorexia nervosa, a bulimia nervosa, a falászavar, ezek mellett pedig léteznek egyéb evészavarok is, mint az izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, testzsírfóbia, purgáló zavar.

Az anorexia nervosa

Az anorexia kialakulását jellemzően egy drasztikus fogyókúra előzi meg, ami során a személy sokat fogyott és környezete is elismerte a változásokat. Az elismerések ellenére a személy úgy érzi, hogy még mindig kövér, szeretne tovább fogyni, valamilyen diétát követ, vagy csak alacsony kalóriatartalmú ételeket eszik és kerüli a társaságban történő étkezéseket. Az anorexiában szenvedő betegek általában fáradékonnyá válnak és személyiségbeli változások is bekövetkeznek, vagy ingerlékennyé és türelmetlenné válnak, vagy pedig halkszavú, csendes és visszahúzódó személyiséggé. Jellemzően szorongó vagy depressziós tüneteket produkálnak, a nőknél az alacsony testsúly miatt elmaradhat a menstruáció is. Az anorexia leginkább a nők körében alakul ki, általában 14-18 éves koruk között. Legfontosabb
jellemzők:

- szorongás
- depresszió
- álmatlanság, vagy alvászavar
- csontritkulás
- szívritmuszavar
- anyagcsere gondok
- alacsony vérnyomás
- hangulatingadozás
- önértékelési problémák
- bőrproblémák
- töredezett, vékony körmök

Az anorexia kezelésében fontos szerepe van a pszichoterápiának,

emellett alkalmazhatóak gyógyszerek, súlyos esetekben akár kórházi kezelésre is szükség lehet. Az anorexiás betegek kezelésében az egyik legnehezebb, hogy nincs betegségtudatuk, ezért, ha a terápia során elkezd nőni a testsúlyuk, megijednek és nem tudnak előrébb lépni. Fiatal páciensek esetében nagyon fontos szerepe van a családterápiának, de a családtagok semmiképp nem hibáztathatók a betegség kialakulásáért.

A bulimia nervosa

Ahogy az anorexia, úgy a bulimia is leginkább a nők körében elterjedt betegség, ami nagyrészt 15 és 21 éves kor között üti fel a fejét. A betegek általában nem fogynak le olyan drasztikusan, mint az anorexiában szenvedők, hanem inkább normál testsúlyúak, éppen ezért
nehezebb észrevenni, hogy milyen gondokkal küszködnek. A bulimiások falási rohamoktól szenvednek, nagy mennyiségű ételt vesznek magukhoz, majd a bűntudat miatt valamilyen testsúlycsökkentő manipulációt alkalmaznak, meghánytatják magukat, koplalásba kezdenek,
hashajtót szednek, extrém testedzésbe fognak. A bulimiának különböző súlyossági mértékei vannak, ami a kompenzáló viselkedés gyakoriságával van összefüggésben:

- Enyhe: heti 1-3 alkalom
- Mérsékelten súlyos: heti 4-7 alkalom
- Súlyos: heti 8-13 alkalom
- Extrém: heti 14 vagy ennél még több alkalom.

Mivel a bulimia sokáig eltitkolható, akár évek is eltelhetnek a segítségnyújtásig. A pszichoterápia mellett nagyon fontos az étkezések rendszerességének visszaállítása, a falási rohamok megszüntetése, akár étkezési napló vezetése.

Falászavar

A falászavar 2013 óta diagnosztizált betegség, hasonlóan a bulimiához az alaptünete a falásroham. A kontrollvesztés érzése itt is kialakul, azonban nem követi kompenzáló viselkedés, mint a hánytatás, hashajtó szedés, testedzés, koplalás. A falásrohamok sokszor megjelennek akkor is, ha nincs éhségérzet és a kellemetlen teltségérzetig eszik magukat, ami után bűntudatuk van, szorongás és depressziós tünetek alakulnak ki. A bulimiával ellentétben a betegek általában túlsúlyosak, ezért kezelésük komplex terápiával lehet sikeres, a pszichoterápia mellett gyógyszeres kezelés, illetve testsúlycsökkentő terápia is .

Tudta-e?

Az evészavar bárkit érinthet nemtől, kortól, etnikumtól, testsúlytól függetlenül. Az evészavarok kialakulásával nő az öngyilkosság és az egészségügyi következmények
kockázata, ezért rendkívül fontos a korai felismerés és az azonnali beavatkozás.

Izomdiszmorfia

A testképzavar ellentétes formája, amikor egy izmos személy túl soványnak látja magát. Az izom méretével való kényszeres foglalkozás leginkább férfiakra jellemző, akik annyira szeretnének nagyobb izomtömeggel rendelkezni, hogy ezért akár anabolikus szteroidokat is alkalmaznak.

Orthorexia nervosa

Az orthorexia nervosában szenvedők betegesen ragaszkodnak az egészséges ételek fogyasztásához, az étkezés középpontjában nem az étel mennyisége, hanem a minősége van. Olyannyira ragaszkodnak az egészséges ételekhez, hogy annak hiányában akár koplalni is képesek.

Testzsírfóbia

A testzsírfóbiát testépítő típusú evészavarnak is nevezik. A beteg vágya az izomtömeg növelése, attól retteg, hogy teste elzsírosodik, veszít izomtömegéből, még abban az esetben is, ha messze az átlag feletti izomtömege is van. Szigorú étrendhez ragaszkodnak, ami legalább napi ötszöri étkezést jelent, pontos menetrend szerint, és erre sem időt, sem a pénzt nem sajnálják.

Purgáló zavar

A purgáló zavarban szenvedőknél nincsenek falási rohamok, általában normális mennyiséget fogyasztanak, ennek ellenére jelentkezik az önhánytatás és a hashajtózás.

Az evészavarok tüneteit gyakran csak későn ismerik fel,

mivel a beteg teljesen egészségesnek látszik. Felismerése után nagyon fontos orvosi segítséget kérni, mivel komoly mentális és fizikai tünetei lehetnek, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/