Amit az alvásról tudni kell

A 21. században az emberi egészséget érintő legnagyobb problémák az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a depresszió. Ezek kialakulásában nagy szerepet játszik a megfelelő alvás hiánya, a mozgásszegény életmód és a tápanyaghiányos étkezés.

Az elhízás és a cukorbetegség növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, amelyek a halálozási okok között sajnos az élen járnak. Ezért fontos, hogy minden nap felhívjuk a figyelmet az
egészségtudatos életmódra, a prevenció fontosságára. Az egészségünk megőrzése érdekében egyik alapvető tényező az egészséges alvás, lássuk, hogy miért?

Az egészséges alvás

A testi-lelki egyensúly kialakítása és fenntartása érdekében törekedni kell az egészséges alvásra. De mit is jelent ez?

Az alvásnak több szakaszát is megkülönböztetjük, ezek jellemzően két nagy csoportra oszthatók, a non-REM és a REM szakaszra, melyek az éjszaka során ritmikusan ismétlődnek. A REM fázis, amikor gyors szemmozgások észlelhetőek, ez az álomlátó szakasz. Ebben a fázisban dolgozza fel az agy a nap folyamán történteket, elraktározódnak a memóriában az emlékek és a megszerzett tudás, illetve ez a szakasz segít feldolgozni az érzelmeket és megküzdeni a stresszel. A non-REM szakaszban a mélyalvásnak nagyon fontos szerepe van a
szervezet regenerálódásában, az energiák és erőforrások újra képződésében, és a test védekező rendszerének optimális működésében is. Alvás közben történik a hormonok stabilizációja, csökken a kortizol szint, amivel csökken a stressz is.

Alvás hiányában csökken a sejtek vitalitása, mivel nem tudnak regenerálódni, a hormonok nem tudnak stabilizálódni, és felborul a hormonális egyensúly. Ennek következménye lehet a hízás és a pajzsmirigy betegség is, a szervezet túlpörög, ingerlékenység és dekoncentráció válik jellemzővé. A szervezet védekező képessége akkor romlik, amikor napi 5 óránál kevesebbet, vagy 10 óránál többet alszik valaki. A túl keveset és túl sokat alvó embereknél valamilyen probléma van az alvással, ezért nem tudják kipihenni magukat.Ezekben az esetekben érdemes orvossal konzultálni, hogy nem áll-e valamilyen betegség a rossz alvás hátterében.

Az alvásigény

Nem csak az alvás hosszának, hanem a minőségének is fontos szerepe van. Az, hogy pontosan mennyi az alvásigény,egyénenként változik és több tényező is befolyásolja, többek között a gének is fontos szerepet játszanak benne. Felnőtt korra kialakul az alvásigény, de
bizonyos életszakaszokban ez változhat. Van akinek elegendő kevesebb alvás is ahhoz, hogy kipihent legyen, másoknak pedig több alvásra van szükségük ugyanazon állapot eléréséhez. Az alvást a bioritmus is befolyásolja. Nagy fáradtságérzet esetén az ember elalszik, majd felébred, és hiába fáradt, nem tud tovább aludni. Ennek oka a bioritmus, vagyis, hogy a szervezet még az ébrenléti szakaszban van, ezért bármennyire is fáradt valaki, nem tud aludni.

A köztudatban elterjedt, hogy a felnőtt szervezetnek napi 8 óra alvásra van szüksége. Egy felmérés szerint az európai emberek átlagosan napi 7-7,5 órát alszanak, bár ebbe a felmérésbe a gyerekeket is belevették. Fontos azonban, hogy ha az alvás minősége megfelelő, akkor kevesebb alvás is elég lehet a kipihetntséghez, így általában a felnőtt szervezetnek nincs szüksége a köztudatban elterjedt napi 8 óra alvásra. A lényeg, hogy kipihentnek, energikusnak érezze magát.

Mit tehetünk a kipihentség érdekében?

A pihentető alvás érdekében fontos egy rendszert felépíteni, és azt minél inkább tartani. Ebbe beletartozik, hogy minden nap nagyjából
ugyanabban az időben kellene elaludni és felkelni, tartani a reggeli, ebéd vacsora időpontját, rendszeresen sportolni, délutáni időszakban kerülni a kávét vagy más élénkítő italokat.

Az egészséges táplálkozás hatása az alvásra

A rendszeres testmozgás kiváló hatással van a szervezetre. A sport segít csökkenteni a stresszt, segít a jobb alvásban, sőt nagyon hatékony az alvászavarok csökkentésében. A fizikai aktivitás és a jó minőségű alvás hatására csökken a stressz, javul a hangulat és a koncentráció is egyaránt. Figyelni kell azonban arra, hogy a sportot sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott fizikai aktivitás már negatív hatással lehet az alvás minőségére.

A másik fontos szempont, hogy alvás közben regenerálódik a szervezet, illetve növekedés hormonok szabadulnak fel, amelyeknek a haj, bőr és az izmok növekedésében van fontos szerepük. Látható tehát, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás és az alvás kölcsönösen pozitív hatással vannak egymásra, ezért szükséges megtalálni a köztük egyensúlyt.

Az egészséges táplálkozás hatása az alvásra

Érdemes az alvás ritmusát a táplálkozás ritmusához állítani. Ébredés után 1 órán belül reggelizni, és alvás előtt 2-3 órával vacsorázni. Ha az alvás ritmusa nincs kialakítva, abban az esetben az étkezések is eltolódnak és a szervezetre ez rossz hatással lehet. Lefekvés előtt egy
órával jó felkészíteni a szervezetet a pihenésre. A legrosszabb ilyenkor a telefont, tabletet, laptopot nyomkodni mivel ezek felpörgetik az agyat. Sokkal jobb egy pihentető beszélgetés, könyvolvasás, alvás előtti nyugtató zenehallgatás.

A jó egészség és energikus élet alapfeltételei a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás, a rendszeres testmozgás. Alakítsa ki az Önnek megfelelő egyensúlyt, és szervezete meghálálja.