Amit az alvásról tudni kell

A 21. században az emberi egészséget érintő legnagyobb problémák az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a depresszió. Ezek kialakulásában nagy szerepet játszik a megfelelő alvás hiánya, a mozgásszegény életmód és a tápanyaghiányos étkezés.

Az elhízás és a cukorbetegség növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, amelyek a halálozási okok között sajnos az élen járnak. Ezért fontos, hogy minden nap felhívjuk a figyelmet az
egészségtudatos életmódra, a prevenció fontosságára. Az egészségünk megőrzése érdekében egyik alapvető tényező az egészséges alvás, lássuk, hogy miért?

Az egészséges alvás

A testi-lelki egyensúly kialakítása és fenntartása érdekében törekedni kell az egészséges alvásra. De mit is jelent ez?

Az alvásnak több szakaszát is megkülönböztetjük, ezek jellemzően két nagy csoportra oszthatók, a non-REM és a REM szakaszra, melyek az éjszaka során ritmikusan ismétlődnek. A REM fázis, amikor gyors szemmozgások észlelhetőek, ez az álomlátó szakasz. Ebben a fázisban dolgozza fel az agy a nap folyamán történteket, elraktározódnak a memóriában az emlékek és a megszerzett tudás, illetve ez a szakasz segít feldolgozni az érzelmeket és megküzdeni a stresszel. A non-REM szakaszban a mélyalvásnak nagyon fontos szerepe van a
szervezet regenerálódásában, az energiák és erőforrások újra képződésében, és a test védekező rendszerének optimális működésében is. Alvás közben történik a hormonok stabilizációja, csökken a kortizol szint, amivel csökken a stressz is.

Alvás hiányában csökken a sejtek vitalitása, mivel nem tudnak regenerálódni, a hormonok nem tudnak stabilizálódni, és felborul a hormonális egyensúly. Ennek következménye lehet a hízás és a pajzsmirigy betegség is, a szervezet túlpörög, ingerlékenység és dekoncentráció válik jellemzővé. A szervezet védekező képessége akkor romlik, amikor napi 5 óránál kevesebbet, vagy 10 óránál többet alszik valaki. A túl keveset és túl sokat alvó embereknél valamilyen probléma van az alvással, ezért nem tudják kipihenni magukat.Ezekben az esetekben érdemes orvossal konzultálni, hogy nem áll-e valamilyen betegség a rossz alvás hátterében.

Az alvásigény

Nem csak az alvás hosszának, hanem a minőségének is fontos szerepe van. Az, hogy pontosan mennyi az alvásigény,egyénenként változik és több tényező is befolyásolja, többek között a gének is fontos szerepet játszanak benne. Felnőtt korra kialakul az alvásigény, de
bizonyos életszakaszokban ez változhat. Van akinek elegendő kevesebb alvás is ahhoz, hogy kipihent legyen, másoknak pedig több alvásra van szükségük ugyanazon állapot eléréséhez. Az alvást a bioritmus is befolyásolja. Nagy fáradtságérzet esetén az ember elalszik, majd felébred, és hiába fáradt, nem tud tovább aludni. Ennek oka a bioritmus, vagyis, hogy a szervezet még az ébrenléti szakaszban van, ezért bármennyire is fáradt valaki, nem tud aludni.

A köztudatban elterjedt, hogy a felnőtt szervezetnek napi 8 óra alvásra van szüksége. Egy felmérés szerint az európai emberek átlagosan napi 7-7,5 órát alszanak, bár ebbe a felmérésbe a gyerekeket is belevették. Fontos azonban, hogy ha az alvás minősége megfelelő, akkor kevesebb alvás is elég lehet a kipihetntséghez, így általában a felnőtt szervezetnek nincs szüksége a köztudatban elterjedt napi 8 óra alvásra. A lényeg, hogy kipihentnek, energikusnak érezze magát.

Mit tehetünk a kipihentség érdekében?

A pihentető alvás érdekében fontos egy rendszert felépíteni, és azt minél inkább tartani. Ebbe beletartozik, hogy minden nap nagyjából
ugyanabban az időben kellene elaludni és felkelni, tartani a reggeli, ebéd vacsora időpontját, rendszeresen sportolni, délutáni időszakban kerülni a kávét vagy más élénkítő italokat.

Az egészséges táplálkozás hatása az alvásra

A rendszeres testmozgás kiváló hatással van a szervezetre. A sport segít csökkenteni a stresszt, segít a jobb alvásban, sőt nagyon hatékony az alvászavarok csökkentésében. A fizikai aktivitás és a jó minőségű alvás hatására csökken a stressz, javul a hangulat és a koncentráció is egyaránt. Figyelni kell azonban arra, hogy a sportot sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott fizikai aktivitás már negatív hatással lehet az alvás minőségére.

A másik fontos szempont, hogy alvás közben regenerálódik a szervezet, illetve növekedés hormonok szabadulnak fel, amelyeknek a haj, bőr és az izmok növekedésében van fontos szerepük. Látható tehát, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás és az alvás kölcsönösen pozitív hatással vannak egymásra, ezért szükséges megtalálni a köztük egyensúlyt.

Az egészséges táplálkozás hatása az alvásra

Érdemes az alvás ritmusát a táplálkozás ritmusához állítani. Ébredés után 1 órán belül reggelizni, és alvás előtt 2-3 órával vacsorázni. Ha az alvás ritmusa nincs kialakítva, abban az esetben az étkezések is eltolódnak és a szervezetre ez rossz hatással lehet. Lefekvés előtt egy
órával jó felkészíteni a szervezetet a pihenésre. A legrosszabb ilyenkor a telefont, tabletet, laptopot nyomkodni mivel ezek felpörgetik az agyat. Sokkal jobb egy pihentető beszélgetés, könyvolvasás, alvás előtti nyugtató zenehallgatás.

A jó egészség és energikus élet alapfeltételei a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás, a rendszeres testmozgás. Alakítsa ki az Önnek megfelelő egyensúlyt, és szervezete meghálálja.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/