Amit a kiégésről tudni kell

A mindennapi felnőtt élet során

az emberek idejük nagy részét a munkahelyi közegben
töltik. A stressz szinte minden munkavállalót érint, ezek lehetnek akár egyéni, csoportos, vállalati, vagy vállalaton kívüli stresszforrások. Nagyon fontos a dolgozók törekvése az egyéni stresszoldásra, amivel csökkenhet a stressz, ebből fakadóan kevésbé lesz feszült és jobban fog teljesíteni.

De mi a helyzet akkor, ha ezt túl későn ismeri fel, mit tehet a kiégés ellen, hogyan előzheti meg?

Pozitív és negatív stresszhatások

A stressz a szervezet reakciója a fizikai és érzelmi változásokra. A társadalomban élő minden egyes személy más és más, mindenki máshogy éli meg a stresszhatásokat. Vannak, akik a változásokra pozitívan reagálnak és vannak, akikre ugyanazok distresszként hatnak.
Mindenkit érnek olyan stresszhatások, melyeket kezelhetetlennek és jelentősnek éreznek. A hosszú távon fennálló stresszforrások állnak a krónikus stressz, kimerültség, és a depresszió hátterében, amikor az egyén úgy érzi, hogy nincs hatással a vele történő eseményekre. Emiatt veszélybe is kerülhet és kialakulhat egy tehetetlenségi állapot és már akkor sem küzd, amikor képes volna rá. Az, hogy ki hogyan éli meg ezeket a hatásokat és hogy elhúzódó, krónikus stressz alakul-e ki, az egyén megítélésétől és a helyzetre való érzelmi befolyásoltságától függ.

A munkahelyi kiégés folyamata

Mivel a felnőttek életük jelentős részét töltik a munkahelyen, a krónikus stressz kialakulásának egyik legjellemzőbb forrása a munkahelyi stressz. A munkában sok olyan tényező van, amire nincs az egyénnek ráhatása, emiatt növekszik a feszültség.

A munkahelyre jellemzőek a feladatokkal kapcsolatos stresszorok, az erőfeszítés és jutalom, az egyénen belüli komponensek és a szervezetben betöltött szerep. Ezek mind hatással vannak egymásra. Ha ezek közül több tényező is jellemző, és azok hosszú távon fennállnak, akkor egy fizikai, érzelmi és mentális kimerültség alakulhat ki, ezt nevezzük kiégésnek, vagyis burnout szindrómának. A kiégés következménye, hogy az egyén munkahelyi kapcsolatai romlanak, önbizalma, önértékelése, teljesítménye csökken, motiválatlanná válik.

A kiégésnek több szakasza is van:

Idealizmus szakasza: a kezdeti szakasz, amikor valaki hatalmas elánnal veti bele magát a munkába, rendkívül lelkes, sokszor túlvállalja magát és túl magas elvárásokat állít saját maga elé.

Realizmus szakasza: ebben a szakaszban a kezdeti égés alábbhagy, nincs már meg a korábbi megfelelési és teljesítmény kényszer. Ekkor mondható, hogy reálisan látja a munkaköri feladatokat, azokat jól elvégzi és meghúzza a határt a munkahely és a magánélet között. Ez a szakasz az ideális, a cél ezt az állapotot fenntartani hosszú távon.

Stagnálás szakasza: ebben a szakaszban kezdődik a kiégés folyamata. Ekkor a munkavállalónak nincsenek új ötletei, a lelkesedése alábbhagy, gyakrabban vét hibát, nincs motivációja a munka irányába. A munkatársakkal való kapcsolata romlik, leginkább csak saját problémáinak megosztása érdekében folytat társalgást.

Frusztráció szakasza: ilyenkor már leginkább csak a rosszat látja a munkában, a negatívumokra koncentrál. Nem csak a munkáját nézi le, hanem más személyeket is. Teljesítménye jelentősen csökken, csak a kötelező minimumot teljesíti.

Apátia szakasza: a kiégés utolsó szakaszában az egyén teljesen érdektelenné válik, egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy hogyan teljesít és úgy érzi, hogy ezen nem lehet segíteni.

Nehéz megkülönböztetni a depressziótól

Nagyon fontos tudni, hogy a kiégés nagyon hullámzó folyamat, ami a kezdeti figyelmeztető jeleknél beazonosítható és segíteni lehet rajta. Később azonban sokkal nehezebb felismerni és elkülöníteni a depressziótól. Figyelmeztető jelek lehetnek, amikor a dolgozó nem tudja a korábbi színvonalon elvégezni a feladatokat, gyakran elégedetlen, a problémák megoldását elhaszasztja, tolja maga előtt. Ide sorolható az ingerlékenység, enerváltság, a munkatársakkal való távolságtartás, illetve a gyakori megbetegedések is.

Ha tisztában van a kiégés jellemzőivel, akkor könnyen felismerheti, tehet ellene, vagy segítséget is kérhet.

Megelőzés

A kiégés megelőzése a munkáltató és a munkavállaló közös feladata. A munkáltatónak olyan feltételeket kell biztosítania, amikkel megakadályozhatja a burnout szindrómát. A munkavállalókkal szemben reális elvárásokat kell megfogalmazni, biztosítania kell a megfelelő munkaeszközöket, az anyagi biztonságot, a tanulási lehetőségeket és rendszeres szakmai visszajelzéseket kell adni. Érdemes közös munkahelyi programokat szervezni,
amikor a munkáltató és munkavállalók más szemszögből is megismerhetik egymást. A munkavállalónak meg kell húzni a határokat a munka és a magánélet között, mindenképp
időt kell fordítania magára és igényire. Már a kezdeti időszakban el kell kerülni a saját magával szemben támasztott, irreálisan magas elvárásokat, és reális, hosszú távon is fenntartható célokat kitűzni maga elé.

A kiégés megelőzhető. Az egyén és munkáltató felelőssége egyaránt, hogy ismerjék a kiégés jeleit és meg tudják azt előzni, hiszen nem csak a teljesítményre, hanem az egészségi állapotra is negatív hatással lehet. Ha megfelelő figyelmet fordítanak a megelőzésre, akkor eredményes, hosszú távú munkakapcsolat alakulhat ki.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/