A Wild Yam hatása a premenstruációs szindrómára

A női ciklus megjelenésével a lányból nő válik, szokták mondani. A havonta jelentkező menstruáció a nőiség, termékenység kifejezése. Vannak azonban a havi ciklust kísérő jelenségek, tünetegyüttesek, amelyek kellemetlenséget okoznak a nők életében. Ezen panaszok egyénenként változó intenzitással jelennek meg, vannak akik enyhe és vannak akik erősebb tüneteket észlelnek.

A premenstruációs szindróma okai 

A premenstruációs szindróma, rövidítve PMS, komoly fizikai és lelki tüneteket okoz a nők számára, amelyek hónapról-hónapra kísérik az ebben szenvedők életét. A PMS tünetei a ciklushoz igazodva jelennek meg minden hónapban, körülbelül a menstruációt megelőzően 7-10 nappal, majd a vérzés kezdete után 1-4 nappal szűnnek meg. Vannak szerencsés hölgyek, akik ebből mit sem érzékelnek, azonban sokaknál az életminőséget komolyan befolyásoló tünetek jelentkeznek. A PMS megjelenésének oka nem más, mint a női ciklust vezérlő két hormon, a progeszteron, vagyis sárgatesthormon, és az ösztrogén, vagyis tüszőhormon, amik a szerotonin termelését befolyásolva hatnak a központi idegrendszerre, ezzel okozva lelki, érzelmi reakciókat is. A női szervezetben alacsony mennyiségben van jelen a prolaktin nevű hormon, de a PMS-ben szenvedő nőknél ez a hormonszint gyakran megemelkedik, aminek hatására felbomlik a hormonegyensúly (ösztrogén és progeszteron egyensúlya). Az ösztrogén túlsúlyba kerülésének következtében kialakulnak a premenstruációs szindróma tünetei. Kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszhatnak, mint például anyagcserezavar, B6- vitamin alacsony szintje, a stressz, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, depresszió.

 
 

A premenstruációs szindróma tünetei

Szervezetünk normál működéséhez elengedhetetlenek a hormonok, azonban azok folyamatos változáson mennek keresztül. A nőknél pedig a folyamatos hormonváltozások miatt megjelennek a havi vérzést megelőző PMS tünetek, amik lehetnek mind lelki, mind testi jellegűek. Becslések szerint négy menstruáló nőből háromnál jelentkeznek a premenstruációs szindróma tünetei. A premenstruációs szindróma okozta tünetegyüttes mindenkinél változó mértékű. Van, aki enyhébb tünetekkel vészeli át ezt az időszakot, vannak azonban akiknél intenzívek és komoly megpróbáltatást jelentenek, sőt akiknek olyan szinten befolyásolja életét, hogy munkaképtelenné is válik.

A tünetek a terhesség alatt megszűnnek, azt követően visszatérhetnek és 30 éves kor után akár erősebbek is lehetnek, majd a menopauza bekövetkeztével a PMS tünetei teljesen eltűnnek.

 

A PMS jellemző tünetei

A premenstruációs szindrómai tüneteit jellemzően testi és lelki tünetekre bonthatjuk szét. A nők számos panaszról számolnak be, de nem mindenkire jellemző az összes jelentkezése, általában közülük csak pár jellemző egyénenként. Lássuk melyek is ezek a tünetek:

-alhasi fájdalom

-mellfeszülés

-fejfájás

-hányinger

-puffadás

-pattanások megjelenése

-székrekedés vagy hasmenés

-vizesedés, súlygyarapodás

-hangulatingadozás

-ingerlékenység

-feszültség, szorongás

-depresszió

-alvászavar

-megnövekedett étvágy

-libidó változása

 

 

 

 

Wild Yam a PMS tüneteinek kezelésére

A Wild Yam alkalmazásának története már több száz évre visszanyúlik, a népi gyógyászatban sokszor használták az egészség megőrzése és egészségügyi problémák kezelése érdekében. A jamgyökér felhasználása azóta sokat változott, ma már laboratóriumi körülmények között alkotnak belőle étrendkiegészítőket. A Wild Yamet széles körben alkalmazzák, különböző tünetek enyhítésére is szolgálhat, mint alhasi görcsök, köhögés, gyomorpanaszok. Manapság széles körben alkalmazzák a premenstruációs szindróma tüneteinek kezelésére, menstruációs görcsök ellen, illetve a menopauza okozta kellemetlenségek csökkentésére.

A Wild Yam növényi szteroidot, diosgenint tartalmaz, amit progeszteron, ösztrogén, kortizon és DHEA előállítására használnak. Étrendkiegészítőként való alkalmazása kedvező hatással van a női hormonális változásokkal járó panaszokra, mivel hozzájárul a harmonikus hormonháztartás kialakításához és fenntartásához. A nők életében a menstruáció megjelenésétől kezdve egészen a menopauzáig 26-30 napos ciklusok követik egymást, amik a korábban leírt hormonális változások miatt kialakult tüneteket produkálják. A Wild Yam aktivitása miatt képes befolyásolni a hormonháztartást, ezáltal pedig csökkenti a hormonháztartás felborulásával együttjáró tünetegyüttest, mind testi és lelki hatásait beleértve.

Mivel a Wild Yam hatásai pozitívak a szervezetre, így természetes alternatívát kínál az ösztrogénterápiára, vagy a progeszteron krémek alkalmazására. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően segít a PMS által okozott és a menstruációs görcsök enyhítésében is.

 

A Tenmag Wild Yam kivonat terápiás alkalmazása előnyös lehet mindazok számára, akik a premenstruációs szindróma által okozott tünetek bármelyikét tapasztalja és nem szeretne szintetikus szereket alkalmazni ezek kezelésére. A Tenmag által forgalmazott Wild Yam napi adagja 2x1 kapszula, melynek használata biztonságos, fontos azonban megemlíteni, hogy ha Ön már részesül ösztrogén terápiában, a Wild Yam alkalmazása előtt mindenképp érdemes konzultálni kezelőorvosával.