A Wild Yam hatása a premenstruációs szindrómára

A női ciklus megjelenésével a lányból nő válik, szokták mondani. A havonta jelentkező menstruáció a nőiség, termékenység kifejezése. Vannak azonban a havi ciklust kísérő jelenségek, tünetegyüttesek, amelyek kellemetlenséget okoznak a nők életében. Ezen panaszok egyénenként változó intenzitással jelennek meg, vannak akik enyhe és vannak akik erősebb tüneteket észlelnek.

A premenstruációs szindróma okai 

A premenstruációs szindróma, rövidítve PMS, komoly fizikai és lelki tüneteket okoz a nők számára, amelyek hónapról-hónapra kísérik az ebben szenvedők életét. A PMS tünetei a ciklushoz igazodva jelennek meg minden hónapban, körülbelül a menstruációt megelőzően 7-10 nappal, majd a vérzés kezdete után 1-4 nappal szűnnek meg. Vannak szerencsés hölgyek, akik ebből mit sem érzékelnek, azonban sokaknál az életminőséget komolyan befolyásoló tünetek jelentkeznek. A PMS megjelenésének oka nem más, mint a női ciklust vezérlő két hormon, a progeszteron, vagyis sárgatesthormon, és az ösztrogén, vagyis tüszőhormon, amik a szerotonin termelését befolyásolva hatnak a központi idegrendszerre, ezzel okozva lelki, érzelmi reakciókat is. A női szervezetben alacsony mennyiségben van jelen a prolaktin nevű hormon, de a PMS-ben szenvedő nőknél ez a hormonszint gyakran megemelkedik, aminek hatására felbomlik a hormonegyensúly (ösztrogén és progeszteron egyensúlya). Az ösztrogén túlsúlyba kerülésének következtében kialakulnak a premenstruációs szindróma tünetei. Kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszhatnak, mint például anyagcserezavar, B6- vitamin alacsony szintje, a stressz, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, depresszió.

 
 

A premenstruációs szindróma tünetei

Szervezetünk normál működéséhez elengedhetetlenek a hormonok, azonban azok folyamatos változáson mennek keresztül. A nőknél pedig a folyamatos hormonváltozások miatt megjelennek a havi vérzést megelőző PMS tünetek, amik lehetnek mind lelki, mind testi jellegűek. Becslések szerint négy menstruáló nőből háromnál jelentkeznek a premenstruációs szindróma tünetei. A premenstruációs szindróma okozta tünetegyüttes mindenkinél változó mértékű. Van, aki enyhébb tünetekkel vészeli át ezt az időszakot, vannak azonban akiknél intenzívek és komoly megpróbáltatást jelentenek, sőt akiknek olyan szinten befolyásolja életét, hogy munkaképtelenné is válik.

A tünetek a terhesség alatt megszűnnek, azt követően visszatérhetnek és 30 éves kor után akár erősebbek is lehetnek, majd a menopauza bekövetkeztével a PMS tünetei teljesen eltűnnek.

 

A PMS jellemző tünetei

A premenstruációs szindrómai tüneteit jellemzően testi és lelki tünetekre bonthatjuk szét. A nők számos panaszról számolnak be, de nem mindenkire jellemző az összes jelentkezése, általában közülük csak pár jellemző egyénenként. Lássuk melyek is ezek a tünetek:

-alhasi fájdalom

-mellfeszülés

-fejfájás

-hányinger

-puffadás

-pattanások megjelenése

-székrekedés vagy hasmenés

-vizesedés, súlygyarapodás

-hangulatingadozás

-ingerlékenység

-feszültség, szorongás

-depresszió

-alvászavar

-megnövekedett étvágy

-libidó változása

 

 

 

 

Wild Yam a PMS tüneteinek kezelésére

A Wild Yam alkalmazásának története már több száz évre visszanyúlik, a népi gyógyászatban sokszor használták az egészség megőrzése és egészségügyi problémák kezelése érdekében. A jamgyökér felhasználása azóta sokat változott, ma már laboratóriumi körülmények között alkotnak belőle étrendkiegészítőket. A Wild Yamet széles körben alkalmazzák, különböző tünetek enyhítésére is szolgálhat, mint alhasi görcsök, köhögés, gyomorpanaszok. Manapság széles körben alkalmazzák a premenstruációs szindróma tüneteinek kezelésére, menstruációs görcsök ellen, illetve a menopauza okozta kellemetlenségek csökkentésére.

A Wild Yam növényi szteroidot, diosgenint tartalmaz, amit progeszteron, ösztrogén, kortizon és DHEA előállítására használnak. Étrendkiegészítőként való alkalmazása kedvező hatással van a női hormonális változásokkal járó panaszokra, mivel hozzájárul a harmonikus hormonháztartás kialakításához és fenntartásához. A nők életében a menstruáció megjelenésétől kezdve egészen a menopauzáig 26-30 napos ciklusok követik egymást, amik a korábban leírt hormonális változások miatt kialakult tüneteket produkálják. A Wild Yam aktivitása miatt képes befolyásolni a hormonháztartást, ezáltal pedig csökkenti a hormonháztartás felborulásával együttjáró tünetegyüttest, mind testi és lelki hatásait beleértve.

Mivel a Wild Yam hatásai pozitívak a szervezetre, így természetes alternatívát kínál az ösztrogénterápiára, vagy a progeszteron krémek alkalmazására. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően segít a PMS által okozott és a menstruációs görcsök enyhítésében is.

 

A Tenmag Wild Yam kivonat terápiás alkalmazása előnyös lehet mindazok számára, akik a premenstruációs szindróma által okozott tünetek bármelyikét tapasztalja és nem szeretne szintetikus szereket alkalmazni ezek kezelésére. A Tenmag által forgalmazott Wild Yam napi adagja 2x1 kapszula, melynek használata biztonságos, fontos azonban megemlíteni, hogy ha Ön már részesül ösztrogén terápiában, a Wild Yam alkalmazása előtt mindenképp érdemes konzultálni kezelőorvosával.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/