A Wild Yam hatása a menopauzára

A nők életének állandó kísérője a ciklus okozta hormonváltozás és az azzal járó érzelmi hullámok, a ciklus okozta görcsök és fájdalmak. A női hormonegyensúly fenntartásában segítségünkre lehet egy természetes étrend-kiegészítő, a wild yam, ami segíthet a hormonális problémák okozta kellemetlen tünetek kezelésében. A női hormonegyensúly fenntartása által csökkentheti a menopauza kellemetlen tüneteit, segít a premenstruációs tünetek és menstruációs görcsök tüneteinek enyhítésében.

 

A Wild Yam, mint természetes ösztrogén 

A Wild Yam, vagyis kínai jamgyökér úgy is ismert, mint természetes ösztrogén, amit a népi gyógyászatban már évszázadokkal ezelőtt is használtak a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Gyökerei diosgenint tartalmaznak, ami egy növényi szteroid. Emiatt és a gyökerében található hatóanyagok miatt készítenek belőle étrend-kiegészítőket. A népi gyógyászatban már évszázadok óta használatos növény, sőt a trópusi lakosság körében nagyon fontos tápláléknövénynek számít. A wild yam előfordulási helye a trópusi és a mérsékelt övi területeken van, azonban mintegy 600 fajtájából csak 12 alkalmas emberi fogyasztásra. Mivel a Wild Yam gyökereiből ma már ki tudják vonni a fontos hatóanyagokat, így eljutott világszerte mindenhova, ezáltal pedig jótékony hatásait szinte bárki megismerheti.

A diosgenin növényi szteroidból laboratóriumi körülmények között állítanak elő ösztrogént, kortizont, progeszteront, DHEA-t. A természetes progeszteront, vagyis sárgatest hormont tartalmazó gyökérből készült kivonat lehet az egyik legjobb megoldás a szintetikus hormonkezelések helyett alkalmazni, mivel kémiai szerkezete hasonlít legjobban a szervezet által is termelt hormonhoz.

A menopauza 

A női ciklus okozta hormonális változások minden nő életében okoznak kellemetlenségeket, mint a premenstruációs panaszok, menstruációs görcsök, a menopauza okozta kellemetlen tünetek. A fizikai panaszok mellett jelentősek a hormonok okozta hangulatváltozások, lelki tünetek is. A menopauza megjelenése a nők életében egy lelkileg nehéz folyamat, emellett pedig kényelmetlen tünetegyüttessel jár. A menopauza következtében a nők eddig még ismeretlen tüneteket is észlelnek, amik a mindennapi életet negatívan befolyásolják.

A menopauza az öregedéssel járó természetes folyamat, nem más, mint a menstruáció megszűnése. Azonban míg bekövetkezik a menstruáció vége, számos kellemetlen tünettel kell megbirkóznia egy nőnek. Általában 45 és 60 éves kor között múlik el véglegesen a menstruáció, de vannak nők akiknél ez korábban jelentkezik. Korai menopauzáról akkor beszélünk amikor valakinél 40 éves kor előtt megkezdődnek a változó kori tünetek.

A menopauza kialakulásának oka, hogy a kor előrehaladtával csökken a szervezetben az ösztrogén szint, ilyenkor nem érnek már meg a tüszők, tehát a természetes megtermékenyítés már nem lehetséges. A változókori lelki és fizikai tünetegyüttes jelentősen megterheli a nőket, fennállása egyénenként változó ideig tart, lehet 1 év, de vannak akiknél akár egy évtizedig is érezhetőek.

 

A menopauza tünetei

A menopauza hatására súlygyarapodás észlelhető, aminek elkerülése érdekében fontos sok zöldséget, gyümölcsöt, illetve rostban gazdag ételeket fogyasztani, ezen kívül pedig kerülni a zsíros és cukros ételeket. A tüszők eltűnésével az ösztrogénszint alacsonyabbá válik, elmarad a menstruáció és egyéb tünetek is jelentkeznek, mint:

-hőhullámok

-hangulatingadozások

-alvászavar

-éjszakai izzadás

-hüvelyszárazság

-gyakori vizelési inger

-nemi vágy csökkenése

-koncentráció csökkenése és memória romlása

A menopauza tünetei már hónapokkal, sőt évekkel a menstruáció megszűnése előtt jelentkezhetnek, és sajnos még utána évekig fenn is állhatnak.

 

Mit tehetünk a tünetek kezelése érdekében?

A változókor kellemetlen tünetei csökkenthetőek. Rengeteg menopauzás nő fordul emiatt orvoshoz, vannak azonban alternatív lehetőségek is a tünetegyüttes kezelésére. Kiváló terápia lehet a Wild Yam alkalmazása is, amit széles körben alkalmaznak erre a célra. Gyakran használják az ösztrogén terápia természetes alternatívájaként a szintetikus szerek kiváltása érdekében. A Wild Yam növényi szteroidot (diosgenin) tartalmaz és emiatt természetes alternatívája az ösztrogénterápiának vagy a progeszteron krémeknek.

A Tenmag Wild Yam kivonat használatával csökkenhetnek a változókor okozta kényelmetlenségek, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozások. Használata biztonságos, a természetes diosgenin segítségével mellékhatások nélkül segít harmonizálni a hormonháztartást, sőt egyéb egészségügyi problémákra is pozitív hatással lehet, mint az ízületi fájdalmak, gyulladások, vagy akár a csontritkulás. Előnye, hogy nem lehet túladagolni, ugyanis a szervezet átalakítja a megfelelő hormonná, azonban ha nincs szükség rá akkor hatóanyagai tápanyagként épülnek be az anyagcserébe.

Ha Ön is küzd a menopauza okozta kellemetlen tünetekkel és szeretné azokat csökkenteni, válassza a Tenmag által forgalmazott Wild Yam kivonatot. Természetes növényi rostokból készült kapszula, melynek ajánlott napi adagja 2x1 darab. Ha szeretne többet megtudni, blogunkban további bejegyzéseket talál a Wild Yam pozitív hatásairól.