A táplálkozás jelentősége, az evészavarok kialakulásának okai

A modern kor változásai hoztak magukkal pozitív és negatív következményeket is.

Igaz ez a munkára, szociális jólétre, életminőségre, táplálkozásra, mozgásra stb. Az egyik negatív hozománya a testképzavarok kialakulása, melyek kezdetben leginkább a nőkre volt jellemző, viszont később ugyanúgy a férfiak körében is elhatalmasodott. Ennek következtében olyan táplálkozási zavarok alakultak ki, amelyek mentálisan és fizikailag is megterhelik a szervezetet.

Mik azok az evészavarok és milyen jellemzői vannak? 

Mi vezethet az evészavarok kialakulásához

Az egészséges táplálkozás nem csak az elfogyasztott étel tápanyagtartalmára, minőségére terjed ki, hanem az étkezések gyakoriságára, az elfogyasztott étel mennyiségére is. Az egyensúly felborulásának számos oka lehet, amik következtében evészavarok alakulhatnak ki. Az evészavar kialakulásában biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezőknek is szerepe lehet.  A kiváltó ok nem csak egy, hanem több, testi és lelki tényezők együttese. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők is, melyek kihatnak az evészavar kialakulására, ilyenek lehetnek egyes egészségügyi gondok, mint a cukorbetegség, túlsúly, önértékelési gondok, mentális problémák, testi-lelki bántalmazás, depresszió, stressz.

Gyakran a közvetlen kiváltó ok, hogy a beteg csak néhány kilogrammtól akar megszabadulni, vagy csak kicsit izmosabb szeretne lenni, de a változást követő dicséretek, elismerő szavak után nem tudja abbahagyni, aminek következményeképp elindul a lejtőn és nem ismeri fel a már kialakult problémát.

Az emberi testre nehezedő társadalmi, kulturális nyomás egy inkább nő és a korábban legfőbbképpen nőket érintő karcsúság ideál már kihat a férfiakra is, globalizálódik.

Érdekes, hogy ennek ellenére egyre inkább nő az elhízással, súlyproblémákkal küzdők száma. A valós vagy vélt súlyproblémával, testképzavarral küzdő nők és férfiak az elérni kívánt álomtest érdekében egyre kevesebbet esznek, minél többet sportolnak, ez életükben az első számú prioritás. Ezekben az esetekben irreális célokat állítanak fel és ahogy a cél is az, az oda vezető út is irreális elvárásokkal van teli. Az álomtest megszállottjainál könnyen jelentkezhetnek az evészavarok, amik komoly fizikai és mentális problémák kialakulásához is vezethetnek.

Evészavarok és jellemzőik

Az elhízás mellett megjelenő, legjellemzőbb evészavarok az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és a falászavar, melyeknek megvannak a maguk jellemzőik és sajátosságaik. Az anorexia fő tünete, hogy a beteg testsúlya nagyon alacsony, ennek ellenére az illető rettenetesen fél a hízástól és elhízástól. Az anorexiás nők körében gyakran elmarad a menstruáció, de helyrehozható a gyógyulás és súlygyarapodás után. Az anorexiában szenvedőkről a környezetük gyakran azt hiszik, hogy nincs étvágyuk és ezért nem esznek. Azonban ez nem így van, hanem elképesztő módon képesek kontrollálni az éhségüket és az okoz nekik sikerélményt, ha a nap végén elmondhatják, hogy ma is sikerült kordában tartani az evési vágyat. A bulimia esetében éppen a kontrollvesztés érzése váltja ki a legnagyobb bajt. A bulimiás személy nem tudja kontrollálni az éhségét, gyorsan, magas kalóriatartalmú ételeket fogyaszt el, ami után olyan bűntudat érzés jelentkezik, hogy valahogy kompenzálnia kell.

Ez a kompenzáció az önhánytatás, a hashajtó szedés, a koplalás, vagy a túlzott sportolás, aminek következtében csökken a belső feszültség és bűntudat érzés. A bulimia jellemzője, hogy ördögi körbe kerül a beteg, egyre többet eszik a falásrohamok során, ami után egyre jobban kompenzál, és egyik ponton sem képes megállni és kiszállni. A falászavar fő jellemzője a bulimiához hasonlóan a visszatérően jelentkező kontrollálatlan falásroham, ami során magas kalóriatartalmú ételeket gyorsan fogyaszt el. Azonban a falási zavarban szenvedőknél a kontrollvesztés érzés ellenére elmarad a kompenzáció, inkább fordul depresszióba. Míg a bulimiás betegek súlya általában átlagosnak mondható, addig a falási zavarban szenvedők nagy része túlsúlyos.

Az evészavar felismerése és kezelése

Az evészavarok egyik legnagyobb veszélye a betegségtudat hiánya, ami miatt csak nagyon kevesen kapnak megfelelő kezelést és nagyon kevesen gyógyulnak ki belőle. Minden evészavar esetén fontos tudni, hogy ezek a problémák akár az életet is veszélyeztethetik, ezért mihamarabbi felismerésük és kezelésük nagyobb esélyt jelent a gyógyuláshoz. Gyakran előfordul, hogy a beteg környezete nem ismeri fel a problémát, vagy úri betegségnek tartja, és nem veszi elég komolyan. Ezért fontos, hogy az evészavarral kapcsolatok tünetek egyre szélesebb körben ismertté váljanak, hogy komolyan vegyék és segítő kezet tudjanak nyújtani.

Elengedhetetlen, hogy a betegség elszenvedője elfogadja, hogy ténylegesen küzd a problémával és beleegyezzen a kezelésbe. Az evészavarok kezelése összetett, aminek alapja a pszichoterápia, és sok esetben családterápiára is szükség van, amiben a családtagok együttműködése rendkívüli szerepet játszik. A gyógyulás hosszú, hullámzó folyamat, ami során érzelmi, mentális, viselkedési változások következnek be, számos esetben tapasztalható visszaesés. Mivel a gyógyulás sok időt és sok energiát kíván, a beteget körülvevő környezet támogatása és pozitív hozzáállása elengedhetetlen.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/