A táplálkozás jelentősége, az evészavarok kialakulásának okai

A modern kor változásai hoztak magukkal pozitív és negatív következményeket is.

Igaz ez a munkára, szociális jólétre, életminőségre, táplálkozásra, mozgásra stb. Az egyik negatív hozománya a testképzavarok kialakulása, melyek kezdetben leginkább a nőkre volt jellemző, viszont később ugyanúgy a férfiak körében is elhatalmasodott. Ennek következtében olyan táplálkozási zavarok alakultak ki, amelyek mentálisan és fizikailag is megterhelik a szervezetet.

Mik azok az evészavarok és milyen jellemzői vannak? 

Mi vezethet az evészavarok kialakulásához

Az egészséges táplálkozás nem csak az elfogyasztott étel tápanyagtartalmára, minőségére terjed ki, hanem az étkezések gyakoriságára, az elfogyasztott étel mennyiségére is. Az egyensúly felborulásának számos oka lehet, amik következtében evészavarok alakulhatnak ki. Az evészavar kialakulásában biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezőknek is szerepe lehet.  A kiváltó ok nem csak egy, hanem több, testi és lelki tényezők együttese. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők is, melyek kihatnak az evészavar kialakulására, ilyenek lehetnek egyes egészségügyi gondok, mint a cukorbetegség, túlsúly, önértékelési gondok, mentális problémák, testi-lelki bántalmazás, depresszió, stressz.

Gyakran a közvetlen kiváltó ok, hogy a beteg csak néhány kilogrammtól akar megszabadulni, vagy csak kicsit izmosabb szeretne lenni, de a változást követő dicséretek, elismerő szavak után nem tudja abbahagyni, aminek következményeképp elindul a lejtőn és nem ismeri fel a már kialakult problémát.

Az emberi testre nehezedő társadalmi, kulturális nyomás egy inkább nő és a korábban legfőbbképpen nőket érintő karcsúság ideál már kihat a férfiakra is, globalizálódik.

Érdekes, hogy ennek ellenére egyre inkább nő az elhízással, súlyproblémákkal küzdők száma. A valós vagy vélt súlyproblémával, testképzavarral küzdő nők és férfiak az elérni kívánt álomtest érdekében egyre kevesebbet esznek, minél többet sportolnak, ez életükben az első számú prioritás. Ezekben az esetekben irreális célokat állítanak fel és ahogy a cél is az, az oda vezető út is irreális elvárásokkal van teli. Az álomtest megszállottjainál könnyen jelentkezhetnek az evészavarok, amik komoly fizikai és mentális problémák kialakulásához is vezethetnek.

Evészavarok és jellemzőik

Az elhízás mellett megjelenő, legjellemzőbb evészavarok az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és a falászavar, melyeknek megvannak a maguk jellemzőik és sajátosságaik. Az anorexia fő tünete, hogy a beteg testsúlya nagyon alacsony, ennek ellenére az illető rettenetesen fél a hízástól és elhízástól. Az anorexiás nők körében gyakran elmarad a menstruáció, de helyrehozható a gyógyulás és súlygyarapodás után. Az anorexiában szenvedőkről a környezetük gyakran azt hiszik, hogy nincs étvágyuk és ezért nem esznek. Azonban ez nem így van, hanem elképesztő módon képesek kontrollálni az éhségüket és az okoz nekik sikerélményt, ha a nap végén elmondhatják, hogy ma is sikerült kordában tartani az evési vágyat. A bulimia esetében éppen a kontrollvesztés érzése váltja ki a legnagyobb bajt. A bulimiás személy nem tudja kontrollálni az éhségét, gyorsan, magas kalóriatartalmú ételeket fogyaszt el, ami után olyan bűntudat érzés jelentkezik, hogy valahogy kompenzálnia kell.

Ez a kompenzáció az önhánytatás, a hashajtó szedés, a koplalás, vagy a túlzott sportolás, aminek következtében csökken a belső feszültség és bűntudat érzés. A bulimia jellemzője, hogy ördögi körbe kerül a beteg, egyre többet eszik a falásrohamok során, ami után egyre jobban kompenzál, és egyik ponton sem képes megállni és kiszállni. A falászavar fő jellemzője a bulimiához hasonlóan a visszatérően jelentkező kontrollálatlan falásroham, ami során magas kalóriatartalmú ételeket gyorsan fogyaszt el. Azonban a falási zavarban szenvedőknél a kontrollvesztés érzés ellenére elmarad a kompenzáció, inkább fordul depresszióba. Míg a bulimiás betegek súlya általában átlagosnak mondható, addig a falási zavarban szenvedők nagy része túlsúlyos.

Az evészavar felismerése és kezelése

Az evészavarok egyik legnagyobb veszélye a betegségtudat hiánya, ami miatt csak nagyon kevesen kapnak megfelelő kezelést és nagyon kevesen gyógyulnak ki belőle. Minden evészavar esetén fontos tudni, hogy ezek a problémák akár az életet is veszélyeztethetik, ezért mihamarabbi felismerésük és kezelésük nagyobb esélyt jelent a gyógyuláshoz. Gyakran előfordul, hogy a beteg környezete nem ismeri fel a problémát, vagy úri betegségnek tartja, és nem veszi elég komolyan. Ezért fontos, hogy az evészavarral kapcsolatok tünetek egyre szélesebb körben ismertté váljanak, hogy komolyan vegyék és segítő kezet tudjanak nyújtani.

Elengedhetetlen, hogy a betegség elszenvedője elfogadja, hogy ténylegesen küzd a problémával és beleegyezzen a kezelésbe. Az evészavarok kezelése összetett, aminek alapja a pszichoterápia, és sok esetben családterápiára is szükség van, amiben a családtagok együttműködése rendkívüli szerepet játszik. A gyógyulás hosszú, hullámzó folyamat, ami során érzelmi, mentális, viselkedési változások következnek be, számos esetben tapasztalható visszaesés. Mivel a gyógyulás sok időt és sok energiát kíván, a beteget körülvevő környezet támogatása és pozitív hozzáállása elengedhetetlen.