A stressz hatásai a szervezetre, megküzdési stratégiák

A stressz ma már egy olyan fogalom,

amit mindenki ismer, mindenki tapasztalt. Vannak
olyanok, akiket alkalmanként ér stresszhatás és vannak, akiknek folyamatosan meg kell küzdeniük vele és a hatásaival. A stressz közvetlen hatással van a szervezetre, felborul a fizikai és a pszichológiai egyensúly, hatást gyakorol a szervekre, sőt táptalajt adhat súlyos megbetegedések kialakulásának is.

A stressz egy természetes reakció a szervezet részéről

Egy élethelyzet, esemény stresszfaktora függ bizonyos tényezőktől. Ilyenek például a stresszhatás jellege és súlyossága. Vannak különböző fizikai ingerek, amik stresszorként jelennek meg, ilyenek a hideg, meleg, a zaj stb. A stresszor súlyossága is fontos tényező, hiszen minden ember életében vannak hatások, melyek viszonylag gyorsan változnak, jönnek és mennek, de vannak olyanok is, amelyek annyira jelentősek, hogy akár az egész életre kihatnak.

A szervezet stresszválaszának lényege, hogy vészhelyzetben megvédje magát és felkészítse a szervezetet a mihamarabbi reakcióra. Gyakran előfordul, hogy a stresszhelyzet elhúzódik (például rossz párkapcsolat, munkahelyi problémák), ami miatt krónikus stressz alakul ki. Krónikus stressz esetében az egyén gyakran ingerlékeny, szorong, izzad, stresszevő lesz, kialakulhat álmatlanság, bőrproblémák, sőt depresszió is.

Mi történik a szervezetben?

A stresszválaszért a központi idegrendszer felelős. Vészhelyzetben a központi idegrendszer vegetatív ága aktiválódik, aminek hatására a szervezet felkészül a külső hatással történő megküzdésre. A központi idegrendszer aktiválódásának következtében a mellékvese stresszhormonokat termel, adrenalint és kortizolt. Ennek hatására gyorsul a szívdobogás, fokozódik a véráramlás olyan területekre, ahol szükség lehet rá a külső hatások következtében, mint például az izmok. Amikor a vészhelyzet megszűnik, a szervezet visszaáll a korábbi állapotába. Ez naponta akár többször is megtörténik, és nem okoz problémát.

Krónikus stressz kialakulása során más a helyzet. Ilyenkor a válasz folyamatosan fennáll, megváltozik a belső egyensúly és a szervek megbetegedhetnek.

A stressz hatására kialakulhatnak:

- autoimmun betegségek,
- allergiás megbetegedések,
- magas vérnyomás,
- növekedhet a szívroham kockázata,
- tartós izomfájdalmak léphetnek fel, mint a váll- és hátfájás,    növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának            kockázata is, mivel a szervezetnek több energiára van            szüksége, ami miatt nő a glükóz kiáramlás, felborul a
  szénhidrát anyagcsere,
- emésztőrendszeri megbetegedések
- szexuális diszfunkciók
- gyengülhet az immunrendszer.

Megküzdési stratégiák

A stressz okozta negatív hatások elkerülése érdekében különböző megküzdési stratégiákat lehet alkalmazni. A kialakuló vészhelyzetre minden egyén másként reagálhat, ezeket a próbálkozásokat nevezzük megküzdésnek. A stresszel való megküzdés egy rendkívül szerteágazó téma, de az egyén szempontjából a legfontosabb a mindennapos megküzdési módokat ismerni, ezeket szeretnénk bemutatni.

A megküzdés, vagyis coping fogalmának nincs egy általánosan elfogadott definíciója. Pszichológusok szerint megküzdésnek tekinthető minden olyan tudatosan alkalmazott cselekedet vagy kognitív művelet, amit az egyén alkalmaz egy stresszel teli helyzet kezelésére, annak feldolgozására. A stressz feldolgozása során nagyon fontos az erőfeszítés, a célirányosság, a tudatosság, a romboló gondolatokat kizárása, a stresszhatás típusa és intenzitása. A feldolgozás sikeressége nagyban függ az egyén megküzdési képességeitől, a személyiség stabilitásától.

A megküzdési stratégiák csoportosítására alkalmazzák a Problémafókuszú és az
érzelemközpontú megküzdést

A Problémafókuszú megküzdés

Ebben az esetben az egyén megoldást keres, arra fókuszál, hogy megpróbálja megszüntetni, csökkenteni a problémát, hogy a jövőben el tudja kerülni. Ebben az esetben az egyén lát rá esélyt, hogy megváltoztassa a helyzetet, képes felmérni azt, megoldási módokat keresni és választani, illetve végrehajtani.

Az érzelemközpontú megküzdés

Ebben az esetben az egyén megpróbálja csökkenteni az adott helyzettel kapcsolatos feszültségeket és érzelmi károkat, valamint megpróbálja elkerülni a negatív érzelmek elhatalmasodását. Ezt legtöbbször akkor alkalmazzák, amikor nem lehet megváltoztatni a
körülményeket, mint például egy szeretett személy elvesztése. Ilyenkor a megküzdés célja, hogy jobban érezze magát. Erre alkalmazhat adaptív és inadaptív stratégiákat is, mint a sport, támaszkeresés (barátok, rokonok), vagy a gyógyszerek, alkohol, tudatmódosító szerek
használata.

Az érzelemközpontú megküzdés

Ebben az esetben az egyén megpróbálja csökkenteni az adott helyzettel kapcsolatos feszültségeket és érzelmi károkat, valamint megpróbálja elkerülni a negatív érzelmek elhatalmasodását. Ezt legtöbbször akkor alkalmazzák, amikor nem lehet megváltoztatni a körülményeket, mint például egy szeretett személy elvesztése. Ilyenkor a megküzdés célja, hogy jobban érezze magát. Erre alkalmazhat adaptív és inadaptív stratégiákat is, mint a sport, támaszkeresés (barátok, rokonok), vagy a gyógyszerek, alkohol, tudatmódosító szerek használata.

Sajnos sokan hajlamosak a problémafókuszú megküzdést előtérbe helyezni és az érzelemközpontú megküzdést a háttérbe szorítani, minősíteni. Folkman és Lazarus elmélete szerint a két megküzdési stratégia együtt járhat, mivel az érzelmi egyensúly helyreállítása előfeltétele a probléma megoldásának.

A két megküzdési stratégia között tehát nem lehet dönteni, hogy melyik a jobb, a legelőnyösebb, ha valaki minél nagyobb megküzdési készséggel rendelkezik, mivel úgy rugalmasabban tudja kezelni a stresszes helyzeteket és hamarabb, könnyebben képes megfelelően reagálni.

Megelőzés

A testi és a lelki egyensúly megtalálása, megtartása is komoly kihívásokat jelent a modern társadalomban, ezért fontos nagyobb hangsúlyt fektetni a prevencióra. A mindennapos stresszhatások csökkentése, és könnyebb kezelhetősége érdekében, érdemes minél több időt fordítani a kikapcsolódásra és a megfelelő mennyiségű, minőségű alvásra.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/