A sport és az ízületek védelme

A rendszeres testmozgás remek kikapcsolódási lehetőség,

emellett pedig a testi-lelki egyensúly fenntartásában is rendkívüli szerepet játszó tevékenység. Létezik azonban egy tényező, ami nagyban megnehezíti az aktív életmódot élők mindennapjait, az ízületi gyulladás.

Az ízületek védelme

Az ízületek védelme nem csak sportolás közben, vagy csak profi sportolóknak fontos. A mindennapi tevékenységek során is kiemelkedő szerepet kell tulajdonítani neki, hiszen a fájdalom megnehezíti a mindennapokat és csökkenti az aktivitást.

Mik azok az ízületek?

Az emberi testben az ízület nem más, mint a csontok összeköttetése, amik lehetővé teszik azok mozgékonyságát. Az ízület egyik vége az ízületi fej, másik része pedig az ízületi árok. Ezek porccal borítottak és köztük található az ízületi üreg, amiben az ízületi folyadék van,
ez biztosítja a sikamlós mozgást. Az ízületet körbeveszi az ízületi tok, ami a vér- és idegellátásra jó, a csontos végeket pedig a szalagok tartják össze. Az ízületek egy, vagy több csontot kötnek össze, ott, ahol azok elmozdulnak. A csontok elmozdulása lehet többféle is, mint hajlítás, feszítés, közelítés, távolítás, vagy forgómozgás. Egészséges ízületek esetén ez az elmozdulás súrlódásmentesen történik, de sérülések, megbetegedések, idősödés esetén probléma merülhet fel, ami fájdalomhoz vezet. Ízületi megbetegedések között megkülönböztetünk akut ízületi gyulladásokat, porckopásos ízületi gyulladásokat, illetve az autoimmun Rheumatoid arthritises gyulladást.

Minden ízületi gyulladásnál kísérő tünet lehet az általános gyengeség, a rossz közérzet, láz, vagy hőemelkedés, illetve az ízületi merevség. Fájdalomérzet esetén érdemes pihentetni, illetve helyileg krémeket alkalmazni, de ha a tünetek nem múlnak, mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja a gyulladás okát, illetve kezeli a megbetegedést.

Alapvető szabályok sportolás során

A legtöbb ízületi gyulladás, sérülés a hobbi sportolók körében alakul ki. Az ízületi gyulladások elkerülése érdekében mindenképp érdemes néhány alapszabályt betartani. Amennyiben valaki korábban keveset mozgott, de szeretne aktívabb lenni és sportolni, semmiképp ne vágjon bele a közepébe hanem kíméletesen, lassan kezdje.

Érdemes ilyenkor nagyobb sétákat beiktatni a mindennapokba, kocsi helyett biciklivel menni a munkahelyre. Később lehet növelni az aktivitást, de mind a kezdeti, mind a későbbi időszakban nagy figyelmet kell fordítani az ízületekre.

Bemelegítés és nyújtás

A következő alapszabály, hogy edzés előtt feltétlenül szükséges bemelegíteni az izmokat és az ízületeket. A bemelegítéssel felkészítjük az izmokat, ízületeket, inakat, a szívet és a tüdőt is a nagyobb terhelésre. E nélkül sokkal megterhelőbb lesz a mozgás, rosszabb lesz a teljesítmény, sőt a sérülés kockázata is megnő. Edzés után sem szabad megfeledkezni a megfelelő nyújtásról. Amennyiben nem marad el az edzés előtti bemelegítés, majd a nyújtás, jóval kevesebb eséllyel alakulnak ki gyulladások, vagy ínszalagszakadások sport közben, vagy a mindennapi tevékenységek során.

Válasszuk ki a megfelelő cipőt

A cipő jó ha kényelmes, de emelett nagyon fontos, hogy megfelelően illeszkedik-e a láb formájához, méretéhez. Sokan meglepődnek azon, hogy a jó cipő kiválasztásán mennyi minden múlik. Jó tudni, hogy egy kisebb bokasérülésnek is súlyos következményei lehetnek, hiszen a térdizületben is maradandó elváltozások alakulhatnak ki általa, ami később problémát okozhat a csípőízületben, majd a gerincoszlopban is. A megfelelő cipő kiválasztás már félsiker, de amikor kényelmetlenné válik, elkopik, vagy deformálódik, mihamarabb cseréljük le új cipőre.

Izmok megerősítése

A mindennapi tevékenységek és sport közben olyan terhelés érheti az ízületeket, amik kopást okoznak, vagyis károsítják azokat. Ezért nem szabad rendszeresen kemény terhelésnek kitenni az ízületeket. Jó hatással lehet viszont a környező izmok megerősítése, amivel az
ízületekre nehezedő terhelés csökken.

Ízületkímélő sportok

Ha minden erőfeszítés ellenére fájdalom jelentkezik az ízületekben, akkor az azt jelzi, hogy túl sok a terhelés, vagy sérülés történt. Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, illetve ízületkímélő sportolási formát választani. A legjobb megoldás ebben az esetben az úgynevezett low-impact mozgásformák alkalmazása, mint az úszás, vízi torna, séta, elliptikus tréner. Kiváló edzésforma lehet ilyenkor a torna gumiszalaggal, mivel az ízületek számára kímélő, mégis rendkívül hatékony mozgásforma .Fontos szem előtt tartani, hogy ízületi megbetegedések után a mozgással töltött időt folyamatosan kell növelni, napi néhány perccel kezdeni, majd ezt fokozatosan emelni.


Étrend-kiegészítők alkalmazása

Ízületi problémák esetén érdemes olyan készítményeket alkalmazni, melyek gyógyító hatással vannak a fennálló megbetegedésre, illetve segítenek megelőzni annak súlyosbodását. A Tenmag által forgalmazott étrend kiegészítők között, remek termékeket talál, próbálja ki az
Ízületi csomag forte-t, ami 3 kiváló terméket is tartalmaz.