A sport és az ízületek védelme

A rendszeres testmozgás remek kikapcsolódási lehetőség,

emellett pedig a testi-lelki egyensúly fenntartásában is rendkívüli szerepet játszó tevékenység. Létezik azonban egy tényező, ami nagyban megnehezíti az aktív életmódot élők mindennapjait, az ízületi gyulladás.

Az ízületek védelme

Az ízületek védelme nem csak sportolás közben, vagy csak profi sportolóknak fontos. A mindennapi tevékenységek során is kiemelkedő szerepet kell tulajdonítani neki, hiszen a fájdalom megnehezíti a mindennapokat és csökkenti az aktivitást.

Mik azok az ízületek?

Az emberi testben az ízület nem más, mint a csontok összeköttetése, amik lehetővé teszik azok mozgékonyságát. Az ízület egyik vége az ízületi fej, másik része pedig az ízületi árok. Ezek porccal borítottak és köztük található az ízületi üreg, amiben az ízületi folyadék van,
ez biztosítja a sikamlós mozgást. Az ízületet körbeveszi az ízületi tok, ami a vér- és idegellátásra jó, a csontos végeket pedig a szalagok tartják össze. Az ízületek egy, vagy több csontot kötnek össze, ott, ahol azok elmozdulnak. A csontok elmozdulása lehet többféle is, mint hajlítás, feszítés, közelítés, távolítás, vagy forgómozgás. Egészséges ízületek esetén ez az elmozdulás súrlódásmentesen történik, de sérülések, megbetegedések, idősödés esetén probléma merülhet fel, ami fájdalomhoz vezet. Ízületi megbetegedések között megkülönböztetünk akut ízületi gyulladásokat, porckopásos ízületi gyulladásokat, illetve az autoimmun Rheumatoid arthritises gyulladást.

Minden ízületi gyulladásnál kísérő tünet lehet az általános gyengeség, a rossz közérzet, láz, vagy hőemelkedés, illetve az ízületi merevség. Fájdalomérzet esetén érdemes pihentetni, illetve helyileg krémeket alkalmazni, de ha a tünetek nem múlnak, mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja a gyulladás okát, illetve kezeli a megbetegedést.

Alapvető szabályok sportolás során

A legtöbb ízületi gyulladás, sérülés a hobbi sportolók körében alakul ki. Az ízületi gyulladások elkerülése érdekében mindenképp érdemes néhány alapszabályt betartani. Amennyiben valaki korábban keveset mozgott, de szeretne aktívabb lenni és sportolni, semmiképp ne vágjon bele a közepébe hanem kíméletesen, lassan kezdje.

Érdemes ilyenkor nagyobb sétákat beiktatni a mindennapokba, kocsi helyett biciklivel menni a munkahelyre. Később lehet növelni az aktivitást, de mind a kezdeti, mind a későbbi időszakban nagy figyelmet kell fordítani az ízületekre.

Bemelegítés és nyújtás

A következő alapszabály, hogy edzés előtt feltétlenül szükséges bemelegíteni az izmokat és az ízületeket. A bemelegítéssel felkészítjük az izmokat, ízületeket, inakat, a szívet és a tüdőt is a nagyobb terhelésre. E nélkül sokkal megterhelőbb lesz a mozgás, rosszabb lesz a teljesítmény, sőt a sérülés kockázata is megnő. Edzés után sem szabad megfeledkezni a megfelelő nyújtásról. Amennyiben nem marad el az edzés előtti bemelegítés, majd a nyújtás, jóval kevesebb eséllyel alakulnak ki gyulladások, vagy ínszalagszakadások sport közben, vagy a mindennapi tevékenységek során.

Válasszuk ki a megfelelő cipőt

A cipő jó ha kényelmes, de emelett nagyon fontos, hogy megfelelően illeszkedik-e a láb formájához, méretéhez. Sokan meglepődnek azon, hogy a jó cipő kiválasztásán mennyi minden múlik. Jó tudni, hogy egy kisebb bokasérülésnek is súlyos következményei lehetnek, hiszen a térdizületben is maradandó elváltozások alakulhatnak ki általa, ami később problémát okozhat a csípőízületben, majd a gerincoszlopban is. A megfelelő cipő kiválasztás már félsiker, de amikor kényelmetlenné válik, elkopik, vagy deformálódik, mihamarabb cseréljük le új cipőre.

Izmok megerősítése

A mindennapi tevékenységek és sport közben olyan terhelés érheti az ízületeket, amik kopást okoznak, vagyis károsítják azokat. Ezért nem szabad rendszeresen kemény terhelésnek kitenni az ízületeket. Jó hatással lehet viszont a környező izmok megerősítése, amivel az
ízületekre nehezedő terhelés csökken.

Ízületkímélő sportok

Ha minden erőfeszítés ellenére fájdalom jelentkezik az ízületekben, akkor az azt jelzi, hogy túl sok a terhelés, vagy sérülés történt. Ilyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni, illetve ízületkímélő sportolási formát választani. A legjobb megoldás ebben az esetben az úgynevezett low-impact mozgásformák alkalmazása, mint az úszás, vízi torna, séta, elliptikus tréner. Kiváló edzésforma lehet ilyenkor a torna gumiszalaggal, mivel az ízületek számára kímélő, mégis rendkívül hatékony mozgásforma .Fontos szem előtt tartani, hogy ízületi megbetegedések után a mozgással töltött időt folyamatosan kell növelni, napi néhány perccel kezdeni, majd ezt fokozatosan emelni.


Étrend-kiegészítők alkalmazása

Ízületi problémák esetén érdemes olyan készítményeket alkalmazni, melyek gyógyító hatással vannak a fennálló megbetegedésre, illetve segítenek megelőzni annak súlyosbodását. A Tenmag által forgalmazott étrend kiegészítők között, remek termékeket talál, próbálja ki az
Ízületi csomag forte-t, ami 3 kiváló terméket is tartalmaz.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/