A Silymarin hatása a májra

A máriatövis kivonat legfontosabb hatóanyaga a silymarin, ami egy erős antioxidáns hatással bíró, gyulladáscsökkentő vegyületcsoport. A máriatövis alkalmazása már a népi gyógyászatban is megjelent, használta mintegy 2000 éves múltra tekint vissza. Latin nevén a máriatövis Silybum marianum, de több ismert neve is van, mint a szamárkóró, őszbogáncs, boldogasszony tövise. 

A növény a mediterráneumból származik, amit sok egyéb jótékony hatása mellett a májtisztító- és regeneráló tulajdonsága miatt alkalmaznak leginkább.

A máj szerepe és működése

A máj központi szerepet tölt be a szervezet működésében. Elengedhetetlenül fontos az anyagcserében, a méregtelenítésben és az emésztésben - nélkülözhetetlen epe kiválasztásában. Kiemelkedő szerepe van a szénhidrát, fehérje és a zsír anyagcseréjében. A
bélrendszerből felszívódó tápanyagok a májba jutnak, onnan pedig valamilyen átalakulást követően a központi keringésbe kerülnek.

A máj a szervezet méregtelenítő szerve. A benne lévő immunsejtek megakadályozzák a bélből bejutó baktériumok elterjedését, illetve számos anyag mérgező hatását csökkentik, hatástalanítják, vagy vízoldékonnyá teszik, aminek következtében a vesén át gyorsan kiürül. A máj által kiválasztott epe a nagyobb zsírcseppeket kisebbekre bontja, így a zsíremésztő enzim jobban hozzáfér, vagyis könnyebben lebomlik és felszívódik. Ezen májfunkciók megfelelő működése elengedhetetlenek a szervezet egészségének fenntartásában. A májat érintő betegségek ezen funkciók károsodására vezethetőek vissza. A máj megbetegedései lehetnek akut vagy krónikus megbetegedések. Akut megbetegedés a fertőző májgyulladás, vagy májtályog, a krónikus megbetegedések az alkoholos májbetegség, zsírmáj, autoimmun megbetegedések.

A silymarin hatásmechanizmusa

A máriatövis a mediterrán területeken főleg az utak mentén megjelenő növény, de kiváló hatásai miatt sok helyen termesztik. A növény könnyen felismerhető, hiszen virága egészen élénk bíbor színű, levelei tüskések, és akár 2 méter magasra is megnőhet.

- A máriatövis fő hatóanyaga szilimarin néven ismert, de fontos tudni, hogy maga a szilimarin egy több anyagból álló vegyületcsoport. A szilimarin flavonoidok csoportja (szilibinin, szilidianin és szilikristin), amik elősegítik a károsodott májsejtek regenerálódását. Mivel a máj a szervezet méregtelenítő szerve, számos mérgező anyagot kell hatástalanítania, így érzékeny a toxicitásra.

- A silymarin antioxidáns hatásának köszönhetően segít megszabadítani a májat a szabad gyökök által okozott károsodástól, ami akkor alakul ki, amikor a máj mérgező anyagokat metabolizál.

 - Természetes antioxidáns tulajdonságai révén hozzájárul a glutation és a szuperoxid- dizmutáz májban való jelenlétéhez is.

- Ez a vegyületcsoport képes meggátolni a máj hegesedését, toxinblokkoló hatással bír,vagyis megakadályozza a toxinok kötődését a májsejtek sejtmembrán-receptoraihoz. 

- Ez a vegyületcsoport képes meggátolni a máj hegesedését, toxinblokkoló hatással bít, vagyis megakadályozza a toxinok kötődését a májsejtek sejtmembrán-cepeptoraihoz.

 - Ez a vegyületcsoport képes meggátolni a máj hegesedését, toxinblokkoló hatással bír,vagyis megakadályozza a toxinok kötődését a májsejtek sejtmembrán-receptoraihoz.

A máj gyógynövénye

A silymarint rendszeresen alkalmazzák májkárosodásban szenvedők terápiás kezelésében. Leginkább az alkoholos májbetegség kezelésében ismert, hiszen rendkívül hatékonyan felveszi a harcot az alkohol májra gyakorolt káros tuljadonságaival szemben. Segít csökkenteni az alkohol miatt kórósan megemelkedő enzimek szintjét, ezzel pedig támogatja az egészséges májfunkciók fenntartását. Segíthet a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NASH), a fertőző májgyulladás (hepatitis), illetve a máj daganatos megbetegedése során. Ezen kívül a máj védelme érdekében, illetve a máj megbetegedésének megelőzésére is használják.A silymarint rendszeresen alkalmazzák májkárosodásban szenvedők terápiás kezelésében. Leginkább az alkoholos májbetegség kezelésében ismert, hiszen rendkívül hatékonyan felveszi a harcot az alkohol májra gyakorolt káros tuljadonságaival szemben. Segít csökkenteni az alkohol miatt kórósan megemelkedő enzimek szintjét, ezzel pedig támogatja az egészséges májfunkciók fenntartását. Segíthet a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NASH), a fertőző májgyulladás (hepatitis), illetve a máj daganatos megbetegedése során. Ezen kívül a máj védelme érdekében, illetve a máj megbetegedésének megelőzésére is használják.

A gyógyszerek mellékhatásai szintén okozhatnak májproblémákat, ezek kivédése és a már kialakult károsodások kezelésre is alkalmas a szilimarin. Sajnos a májelégtelenségek egy része visszavezethető a gyógyszerfogyasztásra, ezért sok gyógyszer szedése mellett kiemelt jelentősége van a májvédelemnek. A májvédelem azoknak is nagyon fontos, akik különféle kemikáliák hatásainak vannak kitéve, mint például a vegyiparban, gyógyszeriparban dolgozók, festők, műkörmösök, fodrászok.

A silymarin széleskörű felhasználása

A máriatövis hatóanyagainak köszönhetően igen sokoldalúan felhasználható:

      - silymarin hatóanyaga képes lehet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet
      - segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában
      - neurológiai problémák kezelésében is jelentős kiegészítő szerepe lehet (ilyen az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, ischaemia)
      - alkalmazásával a máj- és epebetegségben szenvedő betegek állapota is javulást mutathat
      - a gombamérgezés okozta májkárosodás kivédésében és kezelésében is hatékony lehet
      - erősíti az immunrendszert
      - vírusos májbetegségek, mint a hepatitis C kiegészítő kezelésében is kedvező hatású lehet, javíthatja a májfunkciót.

A szilimarin napi javasolt adagja 200-400 mg.
A máriatövis terméséből kivonandó hatóanyagok rossz vízoldékonyságának köszönhetően főzetként vagy forrázatként alkalmazva nem jut a szervezetbe megfelelő hatóanyag mennyiség. Emiatt leginkább a szilimarintartalmú extraktumokat érdemes alkalmazni, mint a Tenmag Silymarin Kivonat.

Tenmag Silymarin Májregeneráció természetesen 5 990.- Ft MEGTEKINTEM

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/