A Rhodiola Rosea gyógyhatásai

A Rhodiola resea egy gyógynövény, aminek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kutatások is kimutatták. A növény hatóanyagai a gyökerében koncentrálódnak, nem véletlenül nevezik másképp rózsagyökérnek vagy aranygyökérnek. Gyökere több, mint 140 hatóanyagot tartalmaz, jótékony hatásai miatt már az ókorban is alkalmazták gyógyító szerként. Az északi magaslaton élő növény gyökerének kivonatából számos étrendkiegészítő készül, aminek alkalmazásával szervezetünk stresszre gyakorolt hatását javíthatjuk.

 

Kutatások középpontjában  

A Rhodiola rosea sok tanulmány középpontjában áll. Vizsgálják az idegrendszerre és a fizikai állóképességre gyakorolt hatását, antioxidánsként betöltött szerepét, valamint mellékhatásait is. Ha eddig nem ismerte, most bemutatjuk, hogy mely egészségügyi tényezők miatt érdemes alkalmazni étrendkiegészítőként a Rhodiolat.

Az emberiség nagy része kevés időt fordít a kikapcsolódásra és a pihenésre. A stressz kezelése, a mindennapi nehézségek feldolgozása egyre nehezebbé válik, ami közérzetünkre és fizikai állóképességünkre is negatív hatással van. A folyamatos stressz-hatásnak köszönhetően rosszabb lesz a memóriánk, az anyagcserénk, a csontok és az izmok állapota és immunrendszerünk ellenálló képessége is. A Rhodiola rosea egy olyan adaptogén vegyület, ami átfogó stresszvédelmet nyújt, kiegyensúlyzó hatása van a szervezetre, segíti a testi-lelki betegségekkel szembeni ellenállást.

Kutatják a cukorbetegség és a rák kezelésében való szerepét

 

A Rhodiola bizonyos összetevőiről feltételezik, hogy hasznos kiegészítője lehet a cukorbetegség kezelésének, másokról pedig, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését. Ebből következtethető, hogy egyes daganatos betegségek kezelésében hasznos lehet, de emberre gyakorolt hatása még nem teljesen tisztázott, így további vizsgálatokat igényel.

 

Segít a stressz csökkentésében 

A Rhodiola rosea egy adaptogén vegyület, ami specifikusan növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. Az emberi szervezetben a kortizol nevű hormon segít a stressz kezelésében. Ha ez a hormon hosszabb ideig magas, az negatív hatással lehet a vércukorszintre, súlygyarapodás következhet be, pajzsmirigy problémák alakulhatnak ki, gyengül az immunrendszer, gyengül a memória. A Rhodiola hatásának köszönhetően a szervezet kortizol szintje kiegyensúlyozottabb lesz és a tünetek enyhülnek.

 

Segít a fáradtság leküzdésében  

A krónikus fáradtság kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A nem megfelelő, nem eléggé pihentető alvás mellett a stressz és a szorongás is okozhat szellemi és fizikai fáradtságot. Adaptogén tulajdonságának köszönhetően a Rhodiola a fáradság leküzdésében is támogatja a szervezetet. Több tanulmány során vizsgálták a gyógynövény fáradtsággal kapcsolatos hatásait, amelyekben megállapították, hogy azok, akik valóban a rózsagyökér kivonatot kaptak és nem placebot, azok javulást éreztek, vagyis javult a stresszel és fáradsággal szembeni védekező képességük, a hangulatuk és a koncentrációjuk.

 

Csökkenti a depresszió tüneteit 

A depresszió olyan mentális betegség, ami negatívan befolyásolja a kedélyállapotot ezáltal az emberi cselekedetekre is kihatással van. Ez akkor fordul elő, amikor az agyban lévő vegyi anyagok, a neurotranszmitterek kiegyensúlyozatlanok. Ilyenkor a szakemberek antidepresszáns gyógyszerekkel kezelik a beteget, amik képesek korrigálni ezeket az egyensúlyhiányokat. Mivel úgy vélték, hogy a Rhodiola rosea is bír antidepresszáns tulajdonságokkal, vizsgálatnak vetették alá. A vizsgálatban a Rhodiolát a Zoloft nevű antidepresszáns gyógyszerrel hasonlították össze, amiben kimutatták, hogy a szertralin (Zoloft) ugyan jobban csökkenti a depresszió tüneteit, a Rhodiola kevesebb mellékhatást produkált. A tanulmány alapján tehát elmondható, hogy a Rhodiola is segíthet a depresszió kezelésében, mivel az antidepresszánsokhoz hasonlóan pozitív hatással van a hangulatra és az érzelmekre.

 

Javítja az agy működését 

A krónikus stressz folyamatos negatív hatásai az agyban olyan dominóhatást hozhat létre, aminek következtében a mentális funkciók károsodása akár állandósulhat is. A Rhodiola segít csökkenteni az agyban okozott károsodást, amivel hozzájárul az egészségesen tartásához és javítja a test stressz okozta reakcióját is. Kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy a Rhodiolaból készült kivonatok alkalmazása segít az idegsejtek regenerációjában és ösztönzi az ép idegsejtek fejlődését is.

 

 

Javítja a fizikai teljesítményt 

A Rhodiola nem csak a mentális állapotra lehet hatással, hanem a fizikai teljesítményt is fokozhatja. Ezért alkalmazása hasznos a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak. Alkalmazásával erősödik a test, és ellenállóbbá válik a fizikai megterhelés negatív hatásaival szemben. Kutatások szerint szerepe van a biológiai rendszerek helyreállításában, így csökkentheti a korosodással járó káros hatásokat. Megvédi a sejteket az idő előtti öregedéstől, megőrzi az öregedő bőrsejtek reproduktív képességét, aminek köszönhetően a bőr egészségesebbé és élettel telibbé válik.

Étrendkiegészítő használata

 

A Rhodiola rosea kivonatából készítenek teákat, tablettákat és kapszulákat is. A Rhodiolat legjobb éhgyomorra bevenni, és nem ajánlott közvetlenül lefekvés előtt alkalmazni, mivel stimuláló hatása lehet. A kutatási eredmények szerint biztonsággal használhatóak, optimálisan egy adagja 200-600 mg között van.

 

Az étrendkiegészítők között azonban könnyű elveszni, vajon melyik a legjobb termék, melyik a legjobb választás? Ilyenkor több szempontot is figyelembe vesz egy vásárló, mint az ár, a gyártó és a hatóanyag. Kiemelten fontos vásárlás előtt meggyőződni róla, hogy a kiszemelt termék tartalmazza-e a megfelelő mennyiségű hatóanyagot.

A Tenmag Rhodiola Premium 500 mg tartalmú kapszula, Rhodiolife alapanyagból készül, ami világviszonylatban az egyik legjobb Rhodiola kivonatnak számít. A Premium név is tükrözi különlegességét, ami a megfelelő hatóanyagtartalom, - 3% rosavins, 1% salidroside-, a várt hatás biztosítása érdekében. Összegezve, termékünk háromszor annyi hatóanyagot tartalmaz, mint sok piaci társa, ezáltal védelmet nyújt önnek a mindennapi stressz ellen, javítja életminőségét.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/