A Rhodiola Rosea gyógyhatásai

A Rhodiola resea egy gyógynövény, aminek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait kutatások is kimutatták. A növény hatóanyagai a gyökerében koncentrálódnak, nem véletlenül nevezik másképp rózsagyökérnek vagy aranygyökérnek. Gyökere több, mint 140 hatóanyagot tartalmaz, jótékony hatásai miatt már az ókorban is alkalmazták gyógyító szerként. Az északi magaslaton élő növény gyökerének kivonatából számos étrendkiegészítő készül, aminek alkalmazásával szervezetünk stresszre gyakorolt hatását javíthatjuk.

 

Kutatások középpontjában  

A Rhodiola rosea sok tanulmány középpontjában áll. Vizsgálják az idegrendszerre és a fizikai állóképességre gyakorolt hatását, antioxidánsként betöltött szerepét, valamint mellékhatásait is. Ha eddig nem ismerte, most bemutatjuk, hogy mely egészségügyi tényezők miatt érdemes alkalmazni étrendkiegészítőként a Rhodiolat.

Az emberiség nagy része kevés időt fordít a kikapcsolódásra és a pihenésre. A stressz kezelése, a mindennapi nehézségek feldolgozása egyre nehezebbé válik, ami közérzetünkre és fizikai állóképességünkre is negatív hatással van. A folyamatos stressz-hatásnak köszönhetően rosszabb lesz a memóriánk, az anyagcserénk, a csontok és az izmok állapota és immunrendszerünk ellenálló képessége is. A Rhodiola rosea egy olyan adaptogén vegyület, ami átfogó stresszvédelmet nyújt, kiegyensúlyzó hatása van a szervezetre, segíti a testi-lelki betegségekkel szembeni ellenállást.

Kutatják a cukorbetegség és a rák kezelésében való szerepét

 

A Rhodiola bizonyos összetevőiről feltételezik, hogy hasznos kiegészítője lehet a cukorbetegség kezelésének, másokról pedig, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését. Ebből következtethető, hogy egyes daganatos betegségek kezelésében hasznos lehet, de emberre gyakorolt hatása még nem teljesen tisztázott, így további vizsgálatokat igényel.

 

Segít a stressz csökkentésében 

A Rhodiola rosea egy adaptogén vegyület, ami specifikusan növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet. Az emberi szervezetben a kortizol nevű hormon segít a stressz kezelésében. Ha ez a hormon hosszabb ideig magas, az negatív hatással lehet a vércukorszintre, súlygyarapodás következhet be, pajzsmirigy problémák alakulhatnak ki, gyengül az immunrendszer, gyengül a memória. A Rhodiola hatásának köszönhetően a szervezet kortizol szintje kiegyensúlyozottabb lesz és a tünetek enyhülnek.

 

Segít a fáradtság leküzdésében  

A krónikus fáradtság kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A nem megfelelő, nem eléggé pihentető alvás mellett a stressz és a szorongás is okozhat szellemi és fizikai fáradtságot. Adaptogén tulajdonságának köszönhetően a Rhodiola a fáradság leküzdésében is támogatja a szervezetet. Több tanulmány során vizsgálták a gyógynövény fáradtsággal kapcsolatos hatásait, amelyekben megállapították, hogy azok, akik valóban a rózsagyökér kivonatot kaptak és nem placebot, azok javulást éreztek, vagyis javult a stresszel és fáradsággal szembeni védekező képességük, a hangulatuk és a koncentrációjuk.

 

Csökkenti a depresszió tüneteit 

A depresszió olyan mentális betegség, ami negatívan befolyásolja a kedélyállapotot ezáltal az emberi cselekedetekre is kihatással van. Ez akkor fordul elő, amikor az agyban lévő vegyi anyagok, a neurotranszmitterek kiegyensúlyozatlanok. Ilyenkor a szakemberek antidepresszáns gyógyszerekkel kezelik a beteget, amik képesek korrigálni ezeket az egyensúlyhiányokat. Mivel úgy vélték, hogy a Rhodiola rosea is bír antidepresszáns tulajdonságokkal, vizsgálatnak vetették alá. A vizsgálatban a Rhodiolát a Zoloft nevű antidepresszáns gyógyszerrel hasonlították össze, amiben kimutatták, hogy a szertralin (Zoloft) ugyan jobban csökkenti a depresszió tüneteit, a Rhodiola kevesebb mellékhatást produkált. A tanulmány alapján tehát elmondható, hogy a Rhodiola is segíthet a depresszió kezelésében, mivel az antidepresszánsokhoz hasonlóan pozitív hatással van a hangulatra és az érzelmekre.

 

Javítja az agy működését 

A krónikus stressz folyamatos negatív hatásai az agyban olyan dominóhatást hozhat létre, aminek következtében a mentális funkciók károsodása akár állandósulhat is. A Rhodiola segít csökkenteni az agyban okozott károsodást, amivel hozzájárul az egészségesen tartásához és javítja a test stressz okozta reakcióját is. Kutatások során arra a következtetésre jutottak, hogy a Rhodiolaból készült kivonatok alkalmazása segít az idegsejtek regenerációjában és ösztönzi az ép idegsejtek fejlődését is.

 

 

Javítja a fizikai teljesítményt 

A Rhodiola nem csak a mentális állapotra lehet hatással, hanem a fizikai teljesítményt is fokozhatja. Ezért alkalmazása hasznos a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak. Alkalmazásával erősödik a test, és ellenállóbbá válik a fizikai megterhelés negatív hatásaival szemben. Kutatások szerint szerepe van a biológiai rendszerek helyreállításában, így csökkentheti a korosodással járó káros hatásokat. Megvédi a sejteket az idő előtti öregedéstől, megőrzi az öregedő bőrsejtek reproduktív képességét, aminek köszönhetően a bőr egészségesebbé és élettel telibbé válik.

Étrendkiegészítő használata

 

A Rhodiola rosea kivonatából készítenek teákat, tablettákat és kapszulákat is. A Rhodiolat legjobb éhgyomorra bevenni, és nem ajánlott közvetlenül lefekvés előtt alkalmazni, mivel stimuláló hatása lehet. A kutatási eredmények szerint biztonsággal használhatóak, optimálisan egy adagja 200-600 mg között van.

 

Az étrendkiegészítők között azonban könnyű elveszni, vajon melyik a legjobb termék, melyik a legjobb választás? Ilyenkor több szempontot is figyelembe vesz egy vásárló, mint az ár, a gyártó és a hatóanyag. Kiemelten fontos vásárlás előtt meggyőződni róla, hogy a kiszemelt termék tartalmazza-e a megfelelő mennyiségű hatóanyagot.

A Tenmag Rhodiola Premium 500 mg tartalmú kapszula, Rhodiolife alapanyagból készül, ami világviszonylatban az egyik legjobb Rhodiola kivonatnak számít. A Premium név is tükrözi különlegességét, ami a megfelelő hatóanyagtartalom, - 3% rosavins, 1% salidroside-, a várt hatás biztosítása érdekében. Összegezve, termékünk háromszor annyi hatóanyagot tartalmaz, mint sok piaci társa, ezáltal védelmet nyújt önnek a mindennapi stressz ellen, javítja életminőségét.