A prevenció jelentősége az egészségmegőrzésben

A prevenció, vagyis a megelőzés egyre fontosabb a modern ember számára.

Rendkívül fontos szerepe van a betegségek korai felismerésében és azok gyógyításában. A modern társadalomban az egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb és ennek szerves része a prevenció is, aminek része az egészségtudatos magatartás, a megelőzés, szűrővizsgálatokra járás.

A prevenciós szemlélet, a megelőzés szakaszai

Sajnos a prevenciós szemlélet Magyarországon még mindig alacsony, az egészség sokszor akkor kerül fókuszba, amikor valamilyen megbetegedés bekövetkezik. Ezért is fontos, hogy az egészségtudatos életmód és ezen belül a prevenció minél inkább fókuszba kerüljön, és a gyerekek nevelésében aktív szerepet játsszon egy egészségesebb felnövekvő generáció érdekében.

A prevenció szakaszai

- Elsődleges prevencióhoz tartoznak: az egészséges életmód, étrend, mozgás, elegendő folyadék fogyasztás és alvás, a kockázatnövelő tényezők csökkentése.

 - Másodlagos prevenció a szűrővizsgálatok, a rizikófaktorok, illetve a korai stádiumban lévő betegségek felismerésének fázisa. A szűrővizsgálatokkal, esetleg genetikai vizsgálatokkal már évekkel, sőt évtizedekkel korábban kimutatható, hogy valaki hajlamos-e valamilyen megbetegedésre, így annak elkerülése érdekében megelőző lépéseket tehet. A szűrővizsgálatokon feltárásra került korai stádiumú betegségek kezelése is ide tartozik, amikor a kezelést korán megkezdhetik, ezáltal elkerülhetőek a szövődmények, vagy a beteg állapotának súlyosbodása.

 - Harmadlagos prevenció a már feltárt megbetegedések további, súlyos következményeinek megelőzése, a már kialakult károsodások mérséklése, illetve rehabilitáció.

Ismerje egészségi állapotát

Ismerje meg teste működési elveit és környezetét is, azért, hogy felismerhesse a káros hatásokat, azokat mérsékelje, ezáltal a megbetegedések kockázatai is csökkenhetnek. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját egészségügyi állapotával, ennek érdekében érdemes minden évben legalább egy labor vizsgálatot kérni háziorvosától, illetve rendszeresen járni szűrővizsgálatokra.

Káros szenvedélyek hatásai

A dohányzás és az alkoholfogyasztás hozzájárulnak az egészség romlásához. Korábban is írtunk már róla, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás milyen negatív hatással van a szervezetre és mennyire növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben a káros szenvedélyeit elhagyja, már napokon, heteken belül érezheti a változást.

A túlsúly, mint kockázati tényező

A súlyfelesleggel rendelkezők száma viszonylag magasnak mondható Magyarországon. Ez azonban nem csak lelki nehézségeket okozhat, hanem a túlsúlyos emberek körében megnő bizonyos megbetegedések kockázata, mint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, ízületi fájdalmak. Minél nagyobb súly nehezedik valakire, annál nagyobb az esélye ezen betegségek kialakulására. A súly leadásával, prevencióval, ezen betegségek kockázatát csökkenthetik, így tehetnek egy könnyebb, egészségesebb jövőért, és korábbi negatív értékei is javulhatnak. A rendszeres mozgás beiktatásával is sokat tehet egészsége érdekében, például elkerülheti a későbbi vérnyomás problémákat.

A nélkülözhetetlen folyadékpótlás

Az emberi szervezet nagy része víz, ezért is hallhatja sokszor azt a felhívást, hogy igyon megfelelő mennyiségű folyadékot. Mivel a test napi 1,5-2 liter vizet veszít, azt a szervezet optimális működése miatt pótolni szükséges. Ez történhet lédús élelmiszerek fogyasztásával, teával, de a legfontosabb a vízfogyasztás. Ha valaki nem pótolja a folyadékot, szervezete dehidratálttá válik, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, például vesekő, légzési nehézségek, memória romlás és egyéb kognitív zavarok, szájüregi megbetegedések.

Testi-lelki egyensúly fenntartása

Az egészséges mentális állapot megőrzése is fontos szerepet játszik az egészségmegőrzés területén. A mindennapos stressz levezetésére ajánlott heti több alkalommal sportolni, illetve bármilyen stresszlevezető tréningen részt venni. Ma már tudjuk, hogy a testi és a lelki egészség megőrzése és az összhang megteremtése nagyon fontos, annak fenntartásával csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata.

A természet kincsei, a gyógynövények

A stressz oldására, regenerációra, vitaminpótlásra és az egészség megőrzése céljából számos alternatív módszert alkalmazhat. A természetes gyógymódok, a gyógynövények nem csak a betegségek kezelésében, de a megelőzésben is segítségére lehetnek. Számos étrend-kiegészítő készítmény és gyógytea készül a természet patikájának segítségével. A gyógynövények felhasználásával a Tenmag polcaira is kiváló termékek kerülnek, amelyek segíthetnek a megelőzésben és a betegségek kezelésében egyaránt.  

Az egészségtudatos életmódra váltás bármely életszakaszban jó döntés, de érdemes minél hamarabb váltani, ezáltal egy egészségesebb jövő, hosszabb élet állhat Ön előtt. Sőt az egészségvédelem, a sportos életmód tanítása már egészen kicsi kortól ajánlott. Tapasztalatok alapján egyre több szülő számára fontos az egészséges életmódra nevelés, így az egészségtudatosság természetessé válhat a felnövekvő generáció számára.