A prevenció jelentősége az egészségmegőrzésben

A prevenció, vagyis a megelőzés egyre fontosabb a modern ember számára.

Rendkívül fontos szerepe van a betegségek korai felismerésében és azok gyógyításában. A modern társadalomban az egészségtudatos életmód egyre elterjedtebb és ennek szerves része a prevenció is, aminek része az egészségtudatos magatartás, a megelőzés, szűrővizsgálatokra járás.

A prevenciós szemlélet, a megelőzés szakaszai

Sajnos a prevenciós szemlélet Magyarországon még mindig alacsony, az egészség sokszor akkor kerül fókuszba, amikor valamilyen megbetegedés bekövetkezik. Ezért is fontos, hogy az egészségtudatos életmód és ezen belül a prevenció minél inkább fókuszba kerüljön, és a gyerekek nevelésében aktív szerepet játsszon egy egészségesebb felnövekvő generáció érdekében.

A prevenció szakaszai

- Elsődleges prevencióhoz tartoznak: az egészséges életmód, étrend, mozgás, elegendő folyadék fogyasztás és alvás, a kockázatnövelő tényezők csökkentése.

 - Másodlagos prevenció a szűrővizsgálatok, a rizikófaktorok, illetve a korai stádiumban lévő betegségek felismerésének fázisa. A szűrővizsgálatokkal, esetleg genetikai vizsgálatokkal már évekkel, sőt évtizedekkel korábban kimutatható, hogy valaki hajlamos-e valamilyen megbetegedésre, így annak elkerülése érdekében megelőző lépéseket tehet. A szűrővizsgálatokon feltárásra került korai stádiumú betegségek kezelése is ide tartozik, amikor a kezelést korán megkezdhetik, ezáltal elkerülhetőek a szövődmények, vagy a beteg állapotának súlyosbodása.

 - Harmadlagos prevenció a már feltárt megbetegedések további, súlyos következményeinek megelőzése, a már kialakult károsodások mérséklése, illetve rehabilitáció.

Ismerje egészségi állapotát

Ismerje meg teste működési elveit és környezetét is, azért, hogy felismerhesse a káros hatásokat, azokat mérsékelje, ezáltal a megbetegedések kockázatai is csökkenhetnek. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját egészségügyi állapotával, ennek érdekében érdemes minden évben legalább egy labor vizsgálatot kérni háziorvosától, illetve rendszeresen járni szűrővizsgálatokra.

Káros szenvedélyek hatásai

A dohányzás és az alkoholfogyasztás hozzájárulnak az egészség romlásához. Korábban is írtunk már róla, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás milyen negatív hatással van a szervezetre és mennyire növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben a káros szenvedélyeit elhagyja, már napokon, heteken belül érezheti a változást.

A túlsúly, mint kockázati tényező

A súlyfelesleggel rendelkezők száma viszonylag magasnak mondható Magyarországon. Ez azonban nem csak lelki nehézségeket okozhat, hanem a túlsúlyos emberek körében megnő bizonyos megbetegedések kockázata, mint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, ízületi fájdalmak. Minél nagyobb súly nehezedik valakire, annál nagyobb az esélye ezen betegségek kialakulására. A súly leadásával, prevencióval, ezen betegségek kockázatát csökkenthetik, így tehetnek egy könnyebb, egészségesebb jövőért, és korábbi negatív értékei is javulhatnak. A rendszeres mozgás beiktatásával is sokat tehet egészsége érdekében, például elkerülheti a későbbi vérnyomás problémákat.

A nélkülözhetetlen folyadékpótlás

Az emberi szervezet nagy része víz, ezért is hallhatja sokszor azt a felhívást, hogy igyon megfelelő mennyiségű folyadékot. Mivel a test napi 1,5-2 liter vizet veszít, azt a szervezet optimális működése miatt pótolni szükséges. Ez történhet lédús élelmiszerek fogyasztásával, teával, de a legfontosabb a vízfogyasztás. Ha valaki nem pótolja a folyadékot, szervezete dehidratálttá válik, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, például vesekő, légzési nehézségek, memória romlás és egyéb kognitív zavarok, szájüregi megbetegedések.

Testi-lelki egyensúly fenntartása

Az egészséges mentális állapot megőrzése is fontos szerepet játszik az egészségmegőrzés területén. A mindennapos stressz levezetésére ajánlott heti több alkalommal sportolni, illetve bármilyen stresszlevezető tréningen részt venni. Ma már tudjuk, hogy a testi és a lelki egészség megőrzése és az összhang megteremtése nagyon fontos, annak fenntartásával csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata.

A természet kincsei, a gyógynövények

A stressz oldására, regenerációra, vitaminpótlásra és az egészség megőrzése céljából számos alternatív módszert alkalmazhat. A természetes gyógymódok, a gyógynövények nem csak a betegségek kezelésében, de a megelőzésben is segítségére lehetnek. Számos étrend-kiegészítő készítmény és gyógytea készül a természet patikájának segítségével. A gyógynövények felhasználásával a Tenmag polcaira is kiváló termékek kerülnek, amelyek segíthetnek a megelőzésben és a betegségek kezelésében egyaránt.  

Az egészségtudatos életmódra váltás bármely életszakaszban jó döntés, de érdemes minél hamarabb váltani, ezáltal egy egészségesebb jövő, hosszabb élet állhat Ön előtt. Sőt az egészségvédelem, a sportos életmód tanítása már egészen kicsi kortól ajánlott. Tapasztalatok alapján egyre több szülő számára fontos az egészséges életmódra nevelés, így az egészségtudatosság természetessé válhat a felnövekvő generáció számára.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/