A Noni, mint immunerősítő

A Noni, mint immunerősítő

A noni a Morinda citrifolia, kicsi és közepes méretű fa általános neve. Bár a gyümölcs ehető, íze a rossz sajthoz hasonló. A hagyományos tahiti gyógyítók úgy vélik, hogy a noni növény nagyon hasznos, javíthatja az ízületek egészségét, növelheti a fizikai állóképességet és az immuntevékenységet. Ez a növény volt a legfontosabb és legszélesebb körben használt polinéziai gyógynövény, mielőtt az európaiak megérkeztek a tahiti gyógyítókhoz, akik számos gyógymódban alkalmazták. Újabban a gyümölcsöt étrend-kiegészítők előállítására használják.

A noni gyümölcsben nagy mennyiségben vannak olyan hatóanyagok, melyek elengedhetetlenek a sejtjeink helyes működéséhez. Ezek az összetevők gyógyítják a sérült sejteket, molekuláris szinten hatnak. Sejtszinten rengeteg mindent elháríthatunk, ha szervezetünkben elég ilyen hatóanyag (xeronin) található.

A noni gyümölcs trópusi eredetű szuperélelmiszer, amely több mint 165 féle hasznos vegyületet tartalmaz nyers formában.

Íme néhány vegyület, ami a noniban megtalálható és előnyös az egészségünkre nézve.

A kvercetin egy flavonoid, amely fontos természetes gyulladáscsökkentő és szerves antioxidáns, és egyben fontos szerepet játszik az immunrendszer káros ingerekre adott válaszának szabályozásában a sejtek megfelelő működéséhez szükséges jelátviteli utakon keresztül.

A salétrom-oxid az egyik olyan tényező, amely szabályozza a vérnyomást a szervezetben azáltal, hogy értágító. A noni serkenti a szervezet nitrogén-monoxid termelési képességét. Ez segíthet a vérnyomást a normál tartományban tartani.

A noni hatása a tobozmirigyre

A noni a szerotoninnal és a melatoninnal együttműködve javítja az alvási ciklust, növeli az energiaszintet, és szabályozza a kedélyállapotot, valamint a testhőmérsékletet. A noni tartalmazza a tobozmirigy által termelt hormonok előhormonjait, amelyekből a tobozmirigy könnyen épít hormonokat. Ezáltal a noni hatással van a tobozmirigyre. A tobozmirigy működése fontos ahhoz, hogy helyreállítsa az agyban a károsodott sejteket.

Immunerősítő hatás

A noni a tobozmirigy működésének serkentésén keresztül hatással van a csecsemőmirigyre, mely a T-limfociták termelődését hajtja végre. A csecsemőmirigy neve latinul „thymus”. Ennek a szónak a kezdő betűjéből ered a T-limfocita nevében a T betű. Mivel a noni serkenti a T-limfociták termelődését, melyek immunrendszerünk egyik legfontosabb szereplői, így a noninak komoly immunerősítő hatása van.

A noni befolyásolja az immunfunkciót, amely túlmutat az adaptív immunrendszerben résztvevő sejtek védelmén. A noni antioxidáns tulajdonságai valószínűleg hozzájárulnak immunmodulációs aktivitáshoz, mivel kapcsolat van az oxidatív folyamatok és az immunrendszer között. A reaktív oxigénfajok (ROS) részt vesznek az immunfunkció modulálásában, és másodlagos hírvivőként szolgálnak a sejtjelek átvitelében. Több tanulmány is kimutatta, hogy az antioxidánsok – beleértve a gyümölcsökből származókat – is képesek módosítani az immunválaszokat.