A Noni hatása

NONI – az évezredek óta ismert indiai eperfa, aminek a gyümölcse a hawaii nép által egyszerűen a Noni elnevezést kapta. Egy cserje, aminek termése egy kisebb méretű zöldes-sárga gyümölcs, eszméletlenül sok vitaminnal, aminosavval, ásványi anyaggal a belsejében, amit a hawaii, maláj, tahiti és perui népek is nagy becsben tartottak. A népi gyógyászatban nem csak egészségügyi problémák, betegségek kezelésére, hanem egészségmegőrzésre is használták. Igaz illata és íze miatt nem vált volna híressé, de mivel rendkívül tápláló, és elképesztő mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, igazi sztár lett.

 

A Noni származása 

Tudományos neve Morinda citrifolia, de nevezik egyszerűen csak nonifának is, a Morinda nemzetségből és búzérfélék családjából származik. Egy örökzöld, folyton termő növény, ami a környezeti viszonyokkal szemben rendkívül toleráns, megél savas és lúgos talajban is, tengerparton és erdőkben is. Honos Peruban, Polinéziában, Malajziában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában, ahol régóta központi szerepet kapott az egészségmegőrzés terén.

A növény termésének íze és illata kellemetlen, körülbelül tyúktojás nagyságú, göröngyös felületű gyümölcs, ami éretlen állapotában fehér, éretten sárgás-zöld színű. Habár kellemetlen ízű, teljes mértékben ehető gyümölcs, rendkívül tápláló és könnyen emészthető, tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat, rostokat és áványi anyagokat.

Noni a népi gyógyászatban 

A noni a növényvilág egyik titkos csodafegyvere, aminek felhasználása közel sem újkeletű. Már 2000 éve is alkalmazták a népi gyógyászatban a szervezetre gyakorolt hatásai miatt. Mindenhol más miatt használták, például Indiában vitalizálásra és vágyfokozásra, Afrikában méregtelenítésre, Ausztráliában és Közép-Amerikában pedig az egészségmegőrző hatásai miatt.

A népi gyógyászatban generációkon át adták át egymásnak felhasználásának lehetőségeit, így maradt fenn a modern világ számára is, és 1990-ben az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően elkezdődött a Noni tudományos felfedezése is.

 

Hatóanyagai

A növény hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ez teszi igazán egyedülállóvá. 18 féle aminosavat tartalmaz, amik a fehérjék építőkövei. Magas ásványi anyag tartalmának (pl.: nátrium, kálium, mangán, magnézium, vas) köszönhetően hozzájárul a szervezet ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez is.

A felsorolásnak ezzel még nincs vége, mivel tartalmaz enzimeket, és antioxidánsokat, így segíti a sejtek védelmét és a véd a szabad gyökök károsító hatásaitól. A gyümölcs legfontosabb összetevője a proxeronin. Az ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz, ami a xeronin működéséhez szükséges enzimeket aktivizálja, és segíti a vitaminok, ásványi agyagok felszívódását.

 

A xeronin nagyon fontos a sejtek normál működéséhez, illetve regenerálja a sérült sejteket, és jótékonyan hat a szív-és keringési rendszerre.

 

A Noni jótékony hatásai

Eddig száznál is több bioaktív hatóanyagát azonosították, vitaminokat, enzimeket, antioxidánsokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, flavonoidot és telítetlen zsírsavakat. Ezek együttese teszi a nonit igazán hatékonnyá és páratlanná a növényvilágban.

 

-  Magas C vitamin tartalmának köszönhetően elősegíti a bőr és az immunrendszer egészségének megőrzését, illetve benne található ásványi anyagoknak hála, - mint a vas, mangán, nátrium, kálium, magnézium, - napi bevitelével fedezhetjük a szervezet ásványi anyag szükségleteit.

-  Antioxidáns tartalma azért fontos, mert az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, amivel egyensúlyt teremtenek és segítik az test egészségének megőrzését. Különösen igaz ez a dohányfüst okozta sejtkárosodásra, mivel dohányzás veszélyes mennyiségű szabad gyököt szabadíthat fel a szervezetben, ami oxidatív stresszhez vezethet. Így fogyasztásával a noni csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség vagy szív és érrendszeri megbetegedések. Az antioxidánsoknak köszönhetően a noni javítja a fizikai állóképességet, és edzés közben mérsékeli az izomszövetek károsodását.

-  Gazdag flavonoidban, ami gátolja az allergiás reakciókat kiváltó hisztamin felszabadulását, illetve csökkenti az ödémaképződést a nyálkahártyákon.

-  A nonifa ismert úgy is, mint fájdalomcsillapító fa, hiszen nagyon hatásos nyak, izom és idegfájdalmak esetén, az ízületi megbetegedésben, és migrénes fejfájásban szenvedőknél is.

Legnagyobb különlegességét, azonban a proxeronin tartalma jelenti. A proxeronin a létfontosságú xeronin előanyaga, amit testünk azért termel, hogy a szervezet megfelelő működéséhez szükséges enzimeket aktiválja, növeli az energiaszintet és szabályozza a szervezet működését. Jelenleg nincs olyan ismert táplálék a világon, ami a Noninál gazdagabb lenne proxeronin tartalmát tekintve. A noni fogyasztásával a proxeronin a májba jut, ahol xeronin termelődik belőle. A xeronin hatással van a szervezet gyulladást megelőző mechanizmusára, antibakteriális, vírus és gombaölő hatása is van. Hatását molekuláris szinten fejti ki, így képes helyreállítani a sérült sejteket. Az égési sebekre is kiváló, hiszen a xeronin fehérjeemésztő enzimeket aktivizál, aminek köszönhetően azok eltávolítják az elhalt sejteket a megégett területről. A xeronin serkenti az endorfin (boldogsághormon) termelődését, tehát kedélyjavító is és segíti a kiegyensúlyozott alvást és a lelki harmóniát.

 

A xeronin serkenti az endorfin (boldogsághormon) termelődését, tehát kedélyjavító is és segíti a kiegyensúlyozott alvást és a lelki harmóniát.

 

A noni alkalmazásának legjobb formája a friss gyümölcs elfogyasztása lenne, azonban annak rossz íze miatt sokkal inkább szeretik a gyümölcsből készül termékek alkalmazását. A noni használatával támogatjuk szervezetünket és immunrendszerünket. Tapasztalatok alapján fogyasztásával energikusabbak, aktívabbak lehetünk, illetve a betegségekből is sokkal gyorsabban kigyógyulhatunk.

Ha Ön is szeretné felerősíteni immunrendszerét és aktívabbá tenni mindennapjait, ha sportol, ha ízületi fájdalmai vannak, ha szeretne gyógyulni vagy épp szeretné megelőzni a betegségeket, vagy ha csak szeretné kicsit megerősíteni az immunrendszerét, válassza a Tenmag Perui Noni kapszulát, ami a SUPERFOOD ranglistán is kimagasló helyezést ért el.

 

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/