A Noni hatása

NONI – az évezredek óta ismert indiai eperfa, aminek a gyümölcse a hawaii nép által egyszerűen a Noni elnevezést kapta. Egy cserje, aminek termése egy kisebb méretű zöldes-sárga gyümölcs, eszméletlenül sok vitaminnal, aminosavval, ásványi anyaggal a belsejében, amit a hawaii, maláj, tahiti és perui népek is nagy becsben tartottak. A népi gyógyászatban nem csak egészségügyi problémák, betegségek kezelésére, hanem egészségmegőrzésre is használták. Igaz illata és íze miatt nem vált volna híressé, de mivel rendkívül tápláló, és elképesztő mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, igazi sztár lett.

 

A Noni származása 

Tudományos neve Morinda citrifolia, de nevezik egyszerűen csak nonifának is, a Morinda nemzetségből és búzérfélék családjából származik. Egy örökzöld, folyton termő növény, ami a környezeti viszonyokkal szemben rendkívül toleráns, megél savas és lúgos talajban is, tengerparton és erdőkben is. Honos Peruban, Polinéziában, Malajziában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában, ahol régóta központi szerepet kapott az egészségmegőrzés terén.

A növény termésének íze és illata kellemetlen, körülbelül tyúktojás nagyságú, göröngyös felületű gyümölcs, ami éretlen állapotában fehér, éretten sárgás-zöld színű. Habár kellemetlen ízű, teljes mértékben ehető gyümölcs, rendkívül tápláló és könnyen emészthető, tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat, rostokat és áványi anyagokat.

Noni a népi gyógyászatban 

A noni a növényvilág egyik titkos csodafegyvere, aminek felhasználása közel sem újkeletű. Már 2000 éve is alkalmazták a népi gyógyászatban a szervezetre gyakorolt hatásai miatt. Mindenhol más miatt használták, például Indiában vitalizálásra és vágyfokozásra, Afrikában méregtelenítésre, Ausztráliában és Közép-Amerikában pedig az egészségmegőrző hatásai miatt.

A népi gyógyászatban generációkon át adták át egymásnak felhasználásának lehetőségeit, így maradt fenn a modern világ számára is, és 1990-ben az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően elkezdődött a Noni tudományos felfedezése is.

 

Hatóanyagai

A növény hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ez teszi igazán egyedülállóvá. 18 féle aminosavat tartalmaz, amik a fehérjék építőkövei. Magas ásványi anyag tartalmának (pl.: nátrium, kálium, mangán, magnézium, vas) köszönhetően hozzájárul a szervezet ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez is.

A felsorolásnak ezzel még nincs vége, mivel tartalmaz enzimeket, és antioxidánsokat, így segíti a sejtek védelmét és a véd a szabad gyökök károsító hatásaitól. A gyümölcs legfontosabb összetevője a proxeronin. Az ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz, ami a xeronin működéséhez szükséges enzimeket aktivizálja, és segíti a vitaminok, ásványi agyagok felszívódását.

 

A xeronin nagyon fontos a sejtek normál működéséhez, illetve regenerálja a sérült sejteket, és jótékonyan hat a szív-és keringési rendszerre.

 

A Noni jótékony hatásai

Eddig száznál is több bioaktív hatóanyagát azonosították, vitaminokat, enzimeket, antioxidánsokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, flavonoidot és telítetlen zsírsavakat. Ezek együttese teszi a nonit igazán hatékonnyá és páratlanná a növényvilágban.

 

-  Magas C vitamin tartalmának köszönhetően elősegíti a bőr és az immunrendszer egészségének megőrzését, illetve benne található ásványi anyagoknak hála, - mint a vas, mangán, nátrium, kálium, magnézium, - napi bevitelével fedezhetjük a szervezet ásványi anyag szükségleteit.

-  Antioxidáns tartalma azért fontos, mert az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, amivel egyensúlyt teremtenek és segítik az test egészségének megőrzését. Különösen igaz ez a dohányfüst okozta sejtkárosodásra, mivel dohányzás veszélyes mennyiségű szabad gyököt szabadíthat fel a szervezetben, ami oxidatív stresszhez vezethet. Így fogyasztásával a noni csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség vagy szív és érrendszeri megbetegedések. Az antioxidánsoknak köszönhetően a noni javítja a fizikai állóképességet, és edzés közben mérsékeli az izomszövetek károsodását.

-  Gazdag flavonoidban, ami gátolja az allergiás reakciókat kiváltó hisztamin felszabadulását, illetve csökkenti az ödémaképződést a nyálkahártyákon.

-  A nonifa ismert úgy is, mint fájdalomcsillapító fa, hiszen nagyon hatásos nyak, izom és idegfájdalmak esetén, az ízületi megbetegedésben, és migrénes fejfájásban szenvedőknél is.

Legnagyobb különlegességét, azonban a proxeronin tartalma jelenti. A proxeronin a létfontosságú xeronin előanyaga, amit testünk azért termel, hogy a szervezet megfelelő működéséhez szükséges enzimeket aktiválja, növeli az energiaszintet és szabályozza a szervezet működését. Jelenleg nincs olyan ismert táplálék a világon, ami a Noninál gazdagabb lenne proxeronin tartalmát tekintve. A noni fogyasztásával a proxeronin a májba jut, ahol xeronin termelődik belőle. A xeronin hatással van a szervezet gyulladást megelőző mechanizmusára, antibakteriális, vírus és gombaölő hatása is van. Hatását molekuláris szinten fejti ki, így képes helyreállítani a sérült sejteket. Az égési sebekre is kiváló, hiszen a xeronin fehérjeemésztő enzimeket aktivizál, aminek köszönhetően azok eltávolítják az elhalt sejteket a megégett területről. A xeronin serkenti az endorfin (boldogsághormon) termelődését, tehát kedélyjavító is és segíti a kiegyensúlyozott alvást és a lelki harmóniát.

 

A xeronin serkenti az endorfin (boldogsághormon) termelődését, tehát kedélyjavító is és segíti a kiegyensúlyozott alvást és a lelki harmóniát.

 

A noni alkalmazásának legjobb formája a friss gyümölcs elfogyasztása lenne, azonban annak rossz íze miatt sokkal inkább szeretik a gyümölcsből készül termékek alkalmazását. A noni használatával támogatjuk szervezetünket és immunrendszerünket. Tapasztalatok alapján fogyasztásával energikusabbak, aktívabbak lehetünk, illetve a betegségekből is sokkal gyorsabban kigyógyulhatunk.

Ha Ön is szeretné felerősíteni immunrendszerét és aktívabbá tenni mindennapjait, ha sportol, ha ízületi fájdalmai vannak, ha szeretne gyógyulni vagy épp szeretné megelőzni a betegségeket, vagy ha csak szeretné kicsit megerősíteni az immunrendszerét, válassza a Tenmag Perui Noni kapszulát, ami a SUPERFOOD ranglistán is kimagasló helyezést ért el.