A Nattokinase és a vérrögök

Ahogy világszerte mindenhol, hazánkban is nagyon sokan szenvednek valamilyen keringési rendellenességben, élnek szív és érrendszeri megbetegedéssel, veszélyeztetettek trombózis, vagy stroke miatt. Az étrend- kiegészítők piacán ugyan számos olyan terméket találunk, ami antioxidánsokban gazdag és jótékony hatással lehetnek a szív és érrendszeri megbetegedések kapcsán, de ezeknek a termékeknek fő hatóanyaga nem ezt a problémát hivatott gyógyítani vagy megelőzni.

A Tenmag Nattokinase számos pozitívuma mellett a legfontosabb, hogy rendkívüli befolyással van az érrendszer egészséges működésére.

A fibrinolitikus enzim - a Nattokinase 

A fibrinolitikus enzimek valamilyen mikroorganizmusból származnak, mint például a bacillus nemzetség, ami a hagyományos fermentált ételekben találhatóak meg. Ilyen a nattokináz is, a natto szójababból kivont enzim, ami a Bacillus subtilis baktériummal fermentált, jellemzően reggeli japán étel. A nattokináz enzim a legmagasabb véralvadásgátló aktivitással rendelkezik a többi enzim között, ezért is nagyon ígéretes a szív és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők kezelésében. A nattokináz enzim a szerin proteáz enzimek csoportjába tartozik, amik más fehérjék lebontásában játszanak fontos szerepet.

 

A Natto szójabab 

A Natto egy hagyományos japán étel, amit évezredek óta fogyasztanak, rendszerint reggeli ételként, az elmúlt időszakban pedig hús helyett is sokan fogyasztják, akár rizzsel is. Magas fehérjetartalmú, tápláló étel, amit az egészségre gyakorolt hatásai miatt is nagyra tartanak. Speciális fermentációs eljárással állítják elő, amivel jellegzetes illatúvá és állagúvá válik. Maga a natto egy nyers szójabab, amin egy baktériumfaj tenyészik, ez a Bacillus Subtilis, vagy más néven Bacillus natto. A baktérium megpuhítja a szójababot és bevonja egy nyúlós és ragadós szövettel. Illata jellegzetes és némileg kellemetlen, ennek ellenére is egy kedvelt ételnek számít Japánban, sőt hazájában a nattonak napja is van, ami július 10-re datálódik.

 

A Nattokinase enzim 

A Nattokinase a Natto szójababból kivont enzim, a nattot az teszi különlegessé, hogy más szójaételekből a nattokináz nem vonható ki. A Nattokinase enzim a Natto erjedése során jön létre, ebből következik tehát, hogy a natto fermentálása közben kivont enzim, vagyis fehérje, ami felgyorsítja a biokémiai reakciókat. Fogyasztása nagyon sok egészségügyi előnyhöz vezethet, mivel vérrögoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tartalma miatt pedig segít megszabadítani a véráramot a szabad gyököktől. A natto felhasználása a népi gyógyászatban több száz évre nyúlik vissza, a szív és érrendszeri megbetegedések gyógymódjaként.

A nattokinase vegyi anyagot a Chicagói Egyetem egy kutatója tanulmányozta, Dr. Hiroyuki Sumi, aki kimutatta, hogy a nattokináz hasonlít a véralvadásgátló gyógyszerekre, feloldja a mesterséges fibrint, ami a vérrögképződésben részt vevő oldhatatlan fehérje. Emiatt az elmúlt időszakban mind nagyobb figyelmet kap ez a természetes enzim.

Hogyan hat a Nattokinase és mire használják?

A nattokinase vegyületet főleg szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére használják, mint a szívbetegség, magas vérnyomás, mélyvénás trombózis, visszér, aranyér, keringési problémák, szélütés. A nattokináz csökkenti a vér alvadását, vagyis vérhigítóként viselkedik, ami megakadályozza a vérrögök kialakulását és a vérrögök által okozott problémákat, mint például a szívroham, vagy stroke. Segít feloldani a fibrin nevű anyagot, ami a vérrögök alkotóeleme, szerepet játszik a koleszterinszint normál fenntartásában, valamint segít a vérkeringés megfelelő működésében.

A nattokináz a sejtvizsgálatokban 

Kutatások alapján a nattokináz enzim közvetlenül a sejtekben a következőképpen viselkedik:

közvetlenül oldja a térhálós fibrint, ami egy vérrögképző fehérje

növeli a fibrint lebontó szöveti plazminogén aktivátor felszabadulását a sejtekből

hatására megnövekszik a vér plazmin szintje, ami felelős a fibrin lebontásáért

akadályozza a vérlemezke-aggregációt a tromboxán gátlásával, vagyis azt az anyagot, ami a véralvadást és a véredények összehúzódását okozza

Fibrinolitikus aktivitásának köszönhetően a szervezet vérkeringését javítja, ami nagyon fontos a véráramlás szempontjából. Segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket, a vérrögök kialakulását és a csökkenti a lerakódásokat. Nagy előnyének számít, hogy szájon át bevehető kivonat, amiből étrend-kiegészítő kapszulát, tablettát készítenek, de Japánban por formájában is fogyasztják.

A Tenmag Nattokinase enzim alapvetően egy biztonsággal alkalmazható étrend-kiegészítő, jól tolerálható készítmény, aminek alkalmazásával pozitívan befolyásolható a vérkeringés és csökkenhetnek az érrendszeri megbetegedések kockázatai. Fontos azonban megemlíteni, hogy más vérhigítókkal nem ajánlott alkalmazni, kezelőorvosával érdemes egyeztetni, illetve ne alkalmazzák gyermekek, terhesek és szoptató édesanyák.