A mandulaolaj jótékony hatásai


A magyar mandula szó a latin-olasz eredetű mandorla szóból származik. A reneszánsz idején Magyarországon a mandulát még dísznövényként ültették. Janus Pannonius latin nyelven írt egy allegorikus költeményt, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról.

Magyarországon a mandulát mint gyümölcsöt a 19. század végén kezdtél el termeszteni, mert ezek a fajták már hazánkban is megteremnek.

A mandulaolaj
Kétféle mandulaolaj létezik, az édes és a keserű. Az édes mandulaolaj az a fajta, amely jobban megfelel a bőrnek és amely étkezési célokra is használható. A keserű mandulaolajat csak gyógyászati célokra alkalmazzák. Az édes mandulaolajban található a négy legfontosabb tápanyag, mint az E-vitamin, az A-vitamin, az omega-3 zsírsavak és a cink.


 

A mandulaolaj egészségügyi előnyei:

A mandulaolaj egészségügyi előnyei széles körben ismertek mind belsőleg, mind külsőleg az egészséges étrend mellett.

1. Fokozott szív egészség:

A szívünk keményen dolgozik, hogy az oxigént és a megfelelő tápanyagokat eljutassa a véráramon keresztül. Szívünk állapota közvetlenül befolyásolja a testünk hatékony működését. Szerencsére a mandulaolaj fogyasztása a szív egészségéhez is hozzájárulhat. A szív egészségére ható tényezők lehetnek a telítetlen zsírsavak. Bizonyos típusú zsírok - például a telített és a transz-zsírok -  negatívan befolyásolják általános egészségi állapotukat . Az egyszeresen telítetlen zsír azonban jó zsírnak számít, amely mérsékelt mennyiségben pozitívan befolyásolja az egészségét. A mandulaolaj zsírjának többsége egyszeresen telítetlen zsír, vagyis jót tesz a szívünknek.

2. Az E-vitamin forrás

Testünknek különféle vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a mindennapi feladatok elvégzéséhez, beleérte az E-vitamint, amely antioxidáns tulajdonságú és zsírban oldódó. Antioxidánsként az E-vitamin a „szabad gyökök” elleni küzdelem révén molekuláris szinten védi sejtjeinket. Egy evőkanál mandulaolaj tartalmazza a napi E-vitamin bevitel 27 százalékát.

3. Vércukorszint-szabályozás

A „vércukor” kifejezés a véráramban lévő glükózra utal, amely segíti az energiaellátást a sejtjeinkben. A vércukorszint ellenőrzése elengedhetetlen a test megfelelő működésének elősegítéséhez. A mandula alacsony glikémiás indexű étel, magas rost tartalma, telítetlen zsír- és alacsony szénhidrát tartalma. Ezenkívül növeli a jóllakottság érzését csökkenthetia szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és csökkentheti az étkezés utáni glikémiát és mérsékelheti az oxidatív károsodást.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042001/

4. Egészséges testsúly fenntartása

Ami a fogyást illeti, ellentmondásosnak tűnik a zsírok hozzáadása az étrendhez, bár igaz, hogy a sok egészségtelen zsírtartalmú étrend a súlygyarapodáshoz kapcsolódik, az egészséges zsírok viszont ellenkező hatást fejtenek ki. A magas egyszeresen telítetlen zsírtartalmú étrend elősegíti a fogyást. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például a mandulaolaj, számos fontos funkciót támogatnak, többek között - Az energiaellátás a testünk számára - A rendkívül fontos zsírsavak biztosítása, amelyeket a szervezet nem képes egymagában előállítani - Segíti az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódását a szervezetünkben.