A Maca Negra élettani hatása

A Maca Negra, az Andokban termő zöldséggyökér, amelynek gyökerei három színskálán pompáznak. Ez a csodanövény tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal, antioxidánsokkal. Egy SUPERFOOD, ami rendkívüli hatással van az egészségre és a jó közérzetre.

Röviden a növényről 

A Maca, vagyis Lepidium meyenii a dél-amerikai Andokban őshonos zöldség, amit élelmiszerként is fogyasztanak, valamint készítenek belőle étrendkiegészítőket is. Egészségvédő és energizáló hatásai miatt már az inkák is központi szerepet tulajdonítottak neki, mivel felismerték, hogy növeli a szervezet energiaszintjét, az állóképességet, de alkalmazták gyógyhatásai miatt is.

A Maca gyökerei három színskálán teremnek, a sárga, piros és a fekete, ebből a legritkább a fekete, vagyis a maca negra. A 90-es évek óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a Maca iránt a világ számos területén, a Peruból történő kivitele hatalmasat nőtt.

A maca gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas, foszfor, cink, magnézium), szterolokban, esszenciális zsírsavakban, tartalmaz lipideket, rostokat, szénhidrátokat, fehérjéket és aminosavakat. Ennek köszönhetően számos jótékony hatása van a szervezetre, energizál, erősíti az immunrendszert, adaptogén, vagyis javítja a szervezet stressztűrő képességét, növeli az ellenállóképességet, javítja az agyi működést és a memóriát, támogatja az endokrin rendszert és a nemi egészséget.

Kimutatták, hogy hormonális problémák esetén kiválóan hasznosul, ezért alkalmazzák a premenstruációs tünetek és a menopauza okozta tünetek kezelésére. Pozitív hatással van a termékenységre, a libidóra és a szexuális funkciókat is javítja.

A Maca támogatja az endokrin rendszert

Az endokrin rendszer olyan mirigyeknek az összessége, amelyek a normál testi funkciókhoz nélkülözhetetlen hormonokat termelnek. A mindennapos stressz hatására a szervezetben folyamatosan emelkedik a kortizol szint, vagyis a stresszhormon, ami blokkolja az agyalapit mirigyet az LH hormon felszabadításában, amelyre a szervezetnek szüksége lenne a nőknél az ovulációhoz, a férfiaknál pedig a tesztoszteron termeléshez. Ezen kívül a stressz hatására a női hormonok (ösztrogén, progeszteron, prolaktin) termelődése jelentősen felborul, és ez is a kortizolszint emelkedéséhez vezet. Ez a nőknél rendszertelen ciklusokat eredményez, a férfiaknál pedig csökkenti a spermiumszámot, ami termékenységi problémákat okoz.

Az endokrin rendszer olyan mirigyeknek az összessége, amelyek a normál testi funkciókhoz nélkülözhetetlen hormonokat termelnek. A mindennapos stressz hatására a szervezetben folyamatosan emelkedik a kortizol szint, vagyis a stresszhormon, ami blokkolja az agyalapi mirigyet az LH hormon felszabadításában, amelyre a szervezetnek szüksége lenne a nőknél az ovulációhoz, a férfiaknál pedig a tesztoszteron termeléshez.

 

A stressz hatására a női hormonok (ösztrogén, progeszteron, prolaktin) termelődése jelentősen felborul, és ez is a kortizolszint emelkedéséhez vezet. Ez a nőknél rendszertelen ciklusokat eredményez, a férfiaknál pedig csökkenti a spermiumszámot, ami termékenységi problémákat okoz.

 

Hogyan hat a Maca Negra az endokrin rendszerre

Ahogy fentebb említettük a maca egy adaptogén növény, ami mind fiziológiailag, mind érzelmileg erősíti a szervezetet és ellenállóbbá teszi a stresszel szemben. Mivel adaptogén, táplálja a mellékvesét és csökkenti a szervezet kortizol szintjét, ami segít a megfelelő mennyiségű hormon kiválasztásában. Egy perui biológus úgy magyarázta a maca működését, hogy a hipotalamusz és az agyalapi mirigy stimulálásával fejti ki hatását, vagyis a szervezet hormontermelésének menedzsereként működik. Az agyalapi mirigy és a hipotalamusz stimulálásával segít egyensúlyban tartani az endokrin rendszert.

A Maca Negra szedése pozitív hatással van a férfiak termékenységére és növeli a libidót is. Hatással van a spermatermelésére, szedésével javul a spermakoncentráció, ami szorosan összefügg termékenységére gyakorolt hatásával is. A macával 2009-ben a perui egyetemen végeztek egy kutatást, ami szerint a fekete maca kiválóan hat a spermatermelésre, a spermák mozgékonyságának és mennyiségének növelésére.

 

A maca negra a női hormonok egyensúlyhiányára is kiváló hatással van. Hormonális egyensúly hiánya esetén segít a menstruációs ciklus természetes helyreállításában, pozitívan hat a termékenységre, illetve prolaktin felszabadításával az anyatejtermelésre is.

A menopauza a női menstruációs ciklus végét jelenti. Az ösztrogén természetes csökkenésével számos tünet jelentkezhet, amik igen kellemetlenné is válhatnak. Ilyenek például a hőhullámok, hangulatváltozások, alvászavar, ingerlékenység, hüvelyszárazság. A maca jótékony hatást gyakorol a menopauzás nők körében, mivel segít a tünetek enyhítésében.

 

 

Természetes étrendkiegészítő

Rendkívül magas tápanyagtartalma miatt úgy tartják, hogy a Maca a világ legjobb természetes étrendkiegészítője, szinte egy multivitamin készítménynek megfelelő, ezért is minősítették Superfood-nak. Szedése biztonságos, nem okoz függőséget és már alkalmazásának megkezdése után 5-8 héttel érezhetjük pozitív hatásait. Általában kapható por, kivonat, folyadék és kapszula formájában.

A Tenmag Perui Maca Negra egy kapszula formában kapható étrend-kiegészítő, ajánlott napi adagja 2X1 kapszula. A hormonháztartásra gyakorolt kiemelkedő hatása miatt, illetve energizáló és stresszcsökkentő hatásai miatt is érdemes alkalmazni mindkét nem esetében, kortól függetlenül.