A Maca Negra élettani hatása

A Maca Negra, az Andokban termő zöldséggyökér, amelynek gyökerei három színskálán pompáznak. Ez a csodanövény tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal, antioxidánsokkal. Egy SUPERFOOD, ami rendkívüli hatással van az egészségre és a jó közérzetre.

Röviden a növényről 

A Maca, vagyis Lepidium meyenii a dél-amerikai Andokban őshonos zöldség, amit élelmiszerként is fogyasztanak, valamint készítenek belőle étrendkiegészítőket is. Egészségvédő és energizáló hatásai miatt már az inkák is központi szerepet tulajdonítottak neki, mivel felismerték, hogy növeli a szervezet energiaszintjét, az állóképességet, de alkalmazták gyógyhatásai miatt is.

A Maca gyökerei három színskálán teremnek, a sárga, piros és a fekete, ebből a legritkább a fekete, vagyis a maca negra. A 90-es évek óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a Maca iránt a világ számos területén, a Peruból történő kivitele hatalmasat nőtt.

A maca gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas, foszfor, cink, magnézium), szterolokban, esszenciális zsírsavakban, tartalmaz lipideket, rostokat, szénhidrátokat, fehérjéket és aminosavakat. Ennek köszönhetően számos jótékony hatása van a szervezetre, energizál, erősíti az immunrendszert, adaptogén, vagyis javítja a szervezet stressztűrő képességét, növeli az ellenállóképességet, javítja az agyi működést és a memóriát, támogatja az endokrin rendszert és a nemi egészséget.

Kimutatták, hogy hormonális problémák esetén kiválóan hasznosul, ezért alkalmazzák a premenstruációs tünetek és a menopauza okozta tünetek kezelésére. Pozitív hatással van a termékenységre, a libidóra és a szexuális funkciókat is javítja.

A Maca támogatja az endokrin rendszert

Az endokrin rendszer olyan mirigyeknek az összessége, amelyek a normál testi funkciókhoz nélkülözhetetlen hormonokat termelnek. A mindennapos stressz hatására a szervezetben folyamatosan emelkedik a kortizol szint, vagyis a stresszhormon, ami blokkolja az agyalapit mirigyet az LH hormon felszabadításában, amelyre a szervezetnek szüksége lenne a nőknél az ovulációhoz, a férfiaknál pedig a tesztoszteron termeléshez. Ezen kívül a stressz hatására a női hormonok (ösztrogén, progeszteron, prolaktin) termelődése jelentősen felborul, és ez is a kortizolszint emelkedéséhez vezet. Ez a nőknél rendszertelen ciklusokat eredményez, a férfiaknál pedig csökkenti a spermiumszámot, ami termékenységi problémákat okoz.

Az endokrin rendszer olyan mirigyeknek az összessége, amelyek a normál testi funkciókhoz nélkülözhetetlen hormonokat termelnek. A mindennapos stressz hatására a szervezetben folyamatosan emelkedik a kortizol szint, vagyis a stresszhormon, ami blokkolja az agyalapi mirigyet az LH hormon felszabadításában, amelyre a szervezetnek szüksége lenne a nőknél az ovulációhoz, a férfiaknál pedig a tesztoszteron termeléshez.

 

A stressz hatására a női hormonok (ösztrogén, progeszteron, prolaktin) termelődése jelentősen felborul, és ez is a kortizolszint emelkedéséhez vezet. Ez a nőknél rendszertelen ciklusokat eredményez, a férfiaknál pedig csökkenti a spermiumszámot, ami termékenységi problémákat okoz.

 

Hogyan hat a Maca Negra az endokrin rendszerre

Ahogy fentebb említettük a maca egy adaptogén növény, ami mind fiziológiailag, mind érzelmileg erősíti a szervezetet és ellenállóbbá teszi a stresszel szemben. Mivel adaptogén, táplálja a mellékvesét és csökkenti a szervezet kortizol szintjét, ami segít a megfelelő mennyiségű hormon kiválasztásában. Egy perui biológus úgy magyarázta a maca működését, hogy a hipotalamusz és az agyalapi mirigy stimulálásával fejti ki hatását, vagyis a szervezet hormontermelésének menedzsereként működik. Az agyalapi mirigy és a hipotalamusz stimulálásával segít egyensúlyban tartani az endokrin rendszert.

A Maca Negra szedése pozitív hatással van a férfiak termékenységére és növeli a libidót is. Hatással van a spermatermelésére, szedésével javul a spermakoncentráció, ami szorosan összefügg termékenységére gyakorolt hatásával is. A macával 2009-ben a perui egyetemen végeztek egy kutatást, ami szerint a fekete maca kiválóan hat a spermatermelésre, a spermák mozgékonyságának és mennyiségének növelésére.

 

A maca negra a női hormonok egyensúlyhiányára is kiváló hatással van. Hormonális egyensúly hiánya esetén segít a menstruációs ciklus természetes helyreállításában, pozitívan hat a termékenységre, illetve prolaktin felszabadításával az anyatejtermelésre is.

A menopauza a női menstruációs ciklus végét jelenti. Az ösztrogén természetes csökkenésével számos tünet jelentkezhet, amik igen kellemetlenné is válhatnak. Ilyenek például a hőhullámok, hangulatváltozások, alvászavar, ingerlékenység, hüvelyszárazság. A maca jótékony hatást gyakorol a menopauzás nők körében, mivel segít a tünetek enyhítésében.

 

 

Természetes étrendkiegészítő

Rendkívül magas tápanyagtartalma miatt úgy tartják, hogy a Maca a világ legjobb természetes étrendkiegészítője, szinte egy multivitamin készítménynek megfelelő, ezért is minősítették Superfood-nak. Szedése biztonságos, nem okoz függőséget és már alkalmazásának megkezdése után 5-8 héttel érezhetjük pozitív hatásait. Általában kapható por, kivonat, folyadék és kapszula formájában.

A Tenmag Perui Maca Negra egy kapszula formában kapható étrend-kiegészítő, ajánlott napi adagja 2X1 kapszula. A hormonháztartásra gyakorolt kiemelkedő hatása miatt, illetve energizáló és stresszcsökkentő hatásai miatt is érdemes alkalmazni mindkét nem esetében, kortól függetlenül.

 

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/