A hialuronsav hatásai

Ahogy arról már korábban is írtunk a hialuronsav (más néven hyaluronic acid vagy hyaluronan) egy magyar tudós, Balázs Endre nevéhez kötődik, aki mintegy 50 évig kutatta a molekula tulajdonságait. Ez az anyag ma már nélkülözhetetlen a gyógyászatban, számos területen alkalmazzák gyógyító és jótékony hatásai miatt. Bár nevében benne van, hogy sav, valójában mégsem egy savról van szó, hanem egy természetesen előforduló, nagy, ismétlődő egységekből álló (polimer), hidratáló cukormolekuláról.

Általánosságban a hialuronsavról 

A hilauronsav a testben természetesen is megtalálható molekula, rendkívüli szerepe van a szervezet működésében. Sajátos szerkezetének köszönhetően magához vonzza a vizet és a nedvességet. Vízzel elegyedve egy zselés anyaggá válik, ezáltal pedig kenőanyagként viselkedik. Átlagosan az emberi testben 15 g hialuron található, elosztva a szövetekben, azonban mintegy 50%-a bőrben található. A 15 g hialuron egyharmada naponta kicserélődik, vagyis lebomlik és szintetizálódik.

Fontos a hialuron molekula nagysága is, mivel tömege befolyásolja felszívódási képességét. Kutatások szerint a kisebb tömegű molekulák képesek leginkább bejutni a sejtekbe, a nagyobbak pedig nagyobb valószínűséggel maradnak a felszínen. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak a kisebb tömegű hialuron lehet hatásos, mivel méretétől függően máshogy fejti ki hatását és ezért más-más előnyökkel rendelkezhet. Míg a nagyobb molekulák képesek több vizet megtartani, addig a kisebbek előnye a nagyobb felszívódás és hatékonyabb hidratálás, a közepeseké pedig például a bőr extra védelme.

A hialuronsav természetes szövetségesünk, a szervezetben mindenhol kifejti jótékony tulajdonságait. A kor előrehaladásával, a hormonok változásával egyre jobban csökken a testünkben megtalálható mennyisége, így érdemes pótolni. Mindenekelőtt lássuk, hogy hol milyen hatással bír ez a különlegesen fontos molekula, miért érdemes pótolni:

Jótékony hatásai 

Tesz az egészséges és hidratált bőrért

Sokan nem tekintenek a bőrre úgy, mint egy szervre, de ha jobban belegondolunk, egy igen nagy felületű emberi szervről van szó. Az egészséges bőr megőrzésében hihetetlen szerepet tölt be a hialuronsav, a vízhez kötve segít védeni és megtartani annak nedvességét, hidratáltságát. A bőrt nagyon sok külső benyomás éri, ezért nagyon fontos a környezeti hatásoktól védeni, és annak káros hatásait csökkenteni. Bár a ráncok megjelenését nem akadályozza meg, a bőr hidratálásával segít azok elfedésében, csökkentésében.

Természetesen számtalan jótékony hatású bőrápolási termék van a piacon, azonban érdemes tájékozódni a táplálékkiegészítők között is, mivel kutatások kimutatták, hogy napi 120-140 mg hialuronsav bevitelével egy hónap után jelentősen növekszik a bőr nedvességtartalma.

 

 

Csökkenti a szemszárazságot, segíti a szem gyógyulását

A szemszárazságban szenvedők körében kimutatták, hogy a hialuronsavat tartalmazó szemcseppek csökkentik a tüneteket, sőt javítják is a szem egészségét. Gyakran alkalmazzák szemműtétek után, ezzel elősegítve a szem gyógyulását és gyulladásának csökkentését.

 

Segíti a gyors sebgyógyulást

Nem meglepő, hogy a hialuronsavnak a seb gyógyulásában is kulcsfontosságú szerepe van. Mivel természetesen jelen van a bőrben, annak sérülésekor megnő a koncentrációja, ezzel elősegítve a gyorsabb gyógyulást, mi több antibakteriális szerepe is van. A hialuronsav sebre felhordva csökkenti a fertőzés kockázatát, segít csökkenteni a seb méretét, csökkenti a fájdalmat.

 

Jó hatással van az ízületi problémákra

A hialuronsav megtalálható az ízületekben is, ahol kenőanyagként viselkedik, a csontok közötti teret tartja karban. Az ízületi betegségekben szenvedőknél nagyon sokat segíthet a hialuronsav pótlása, napi 80-200 mg hialuronsav bevitele jelentősen csökkenti fájdalmukat.

A savas reflux tüneteinek csökkentése 

A savas reflux jelentősen roncsolhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és bár meglepő lehet a hialuronsav itt is képes kifejteni jótékony hatását. Jelenleg is kutatások vizsgálják a betegség káros hatásainak csökkentésében betöltött szerepét. Kimutatták, hogy a torokszövetre való felvitele segítette annak gyógyulását, mi több savcsökkentővel való szedése sokkal jobban csökkentette a reflux tüneteit, mint a gyógyszer önmagában való alkalmazása.

A Tenmag Hialuronsav az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú termék a piacon (250 mg).

 
 

Mikor ne használjuk?

A hialuronsav nagyon biztonságos, kevés mellékhatással jár a szájon át történő, és a bőrön helyileg való alkalmazása során is. Mivel szervezetünkben természeten is megtalálható molekula, így alkalmazása során csak nagyon ritkán fordulnak elő allergiás reakciók.

Érdemes azonban meggondolnunk, hogy minden esetben jó-e alkalmazni? A tudománynak és kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy daganatos megbetegedések során a sejtek érzékenyek a hialuronsavra, ezért inkább azok, akik ilyen megbetegedésben szenvednek, vagy kórtörténetükben már szerepel a betegség, azok ne alkalmazzák táplálékkiegészítőként.

A hialuronsav terhesség és szoptatás alatti hatásait sem vizsgálták még alaposan, ezért ilyenkor is érdemes kellő óvatossággal eljárni.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hialuronsav a szervezetre egy fantasztikus hatással bíró molekula, amelynek alkalmazása nagyon biztonságos. A hialuronsavat sokféleképp lehet pótolni, mint például szérumok, cseppek, injekciók, táplálékkiegészítők. A webáruházunkban található Tenmag Hialuronsav Forte kivonat (250 mg) magas hatóanyag tartalmú étrendkiegészítő, érdemes kipróbálni és élvezni jótékony hatásait.

 

Megtekintem a terméket

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/