A hialuronsav hatásai

Ahogy arról már korábban is írtunk a hialuronsav (más néven hyaluronic acid vagy hyaluronan) egy magyar tudós, Balázs Endre nevéhez kötődik, aki mintegy 50 évig kutatta a molekula tulajdonságait. Ez az anyag ma már nélkülözhetetlen a gyógyászatban, számos területen alkalmazzák gyógyító és jótékony hatásai miatt. Bár nevében benne van, hogy sav, valójában mégsem egy savról van szó, hanem egy természetesen előforduló, nagy, ismétlődő egységekből álló (polimer), hidratáló cukormolekuláról.

Általánosságban a hialuronsavról 

A hilauronsav a testben természetesen is megtalálható molekula, rendkívüli szerepe van a szervezet működésében. Sajátos szerkezetének köszönhetően magához vonzza a vizet és a nedvességet. Vízzel elegyedve egy zselés anyaggá válik, ezáltal pedig kenőanyagként viselkedik. Átlagosan az emberi testben 15 g hialuron található, elosztva a szövetekben, azonban mintegy 50%-a bőrben található. A 15 g hialuron egyharmada naponta kicserélődik, vagyis lebomlik és szintetizálódik.

Fontos a hialuron molekula nagysága is, mivel tömege befolyásolja felszívódási képességét. Kutatások szerint a kisebb tömegű molekulák képesek leginkább bejutni a sejtekbe, a nagyobbak pedig nagyobb valószínűséggel maradnak a felszínen. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak a kisebb tömegű hialuron lehet hatásos, mivel méretétől függően máshogy fejti ki hatását és ezért más-más előnyökkel rendelkezhet. Míg a nagyobb molekulák képesek több vizet megtartani, addig a kisebbek előnye a nagyobb felszívódás és hatékonyabb hidratálás, a közepeseké pedig például a bőr extra védelme.

A hialuronsav természetes szövetségesünk, a szervezetben mindenhol kifejti jótékony tulajdonságait. A kor előrehaladásával, a hormonok változásával egyre jobban csökken a testünkben megtalálható mennyisége, így érdemes pótolni. Mindenekelőtt lássuk, hogy hol milyen hatással bír ez a különlegesen fontos molekula, miért érdemes pótolni:

Jótékony hatásai 

Tesz az egészséges és hidratált bőrért

Sokan nem tekintenek a bőrre úgy, mint egy szervre, de ha jobban belegondolunk, egy igen nagy felületű emberi szervről van szó. Az egészséges bőr megőrzésében hihetetlen szerepet tölt be a hialuronsav, a vízhez kötve segít védeni és megtartani annak nedvességét, hidratáltságát. A bőrt nagyon sok külső benyomás éri, ezért nagyon fontos a környezeti hatásoktól védeni, és annak káros hatásait csökkenteni. Bár a ráncok megjelenését nem akadályozza meg, a bőr hidratálásával segít azok elfedésében, csökkentésében.

Természetesen számtalan jótékony hatású bőrápolási termék van a piacon, azonban érdemes tájékozódni a táplálékkiegészítők között is, mivel kutatások kimutatták, hogy napi 120-140 mg hialuronsav bevitelével egy hónap után jelentősen növekszik a bőr nedvességtartalma.

 

 

Csökkenti a szemszárazságot, segíti a szem gyógyulását

A szemszárazságban szenvedők körében kimutatták, hogy a hialuronsavat tartalmazó szemcseppek csökkentik a tüneteket, sőt javítják is a szem egészségét. Gyakran alkalmazzák szemműtétek után, ezzel elősegítve a szem gyógyulását és gyulladásának csökkentését.

 

Segíti a gyors sebgyógyulást

Nem meglepő, hogy a hialuronsavnak a seb gyógyulásában is kulcsfontosságú szerepe van. Mivel természetesen jelen van a bőrben, annak sérülésekor megnő a koncentrációja, ezzel elősegítve a gyorsabb gyógyulást, mi több antibakteriális szerepe is van. A hialuronsav sebre felhordva csökkenti a fertőzés kockázatát, segít csökkenteni a seb méretét, csökkenti a fájdalmat.

 

Jó hatással van az ízületi problémákra

A hialuronsav megtalálható az ízületekben is, ahol kenőanyagként viselkedik, a csontok közötti teret tartja karban. Az ízületi betegségekben szenvedőknél nagyon sokat segíthet a hialuronsav pótlása, napi 80-200 mg hialuronsav bevitele jelentősen csökkenti fájdalmukat.

A savas reflux tüneteinek csökkentése 

A savas reflux jelentősen roncsolhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és bár meglepő lehet a hialuronsav itt is képes kifejteni jótékony hatását. Jelenleg is kutatások vizsgálják a betegség káros hatásainak csökkentésében betöltött szerepét. Kimutatták, hogy a torokszövetre való felvitele segítette annak gyógyulását, mi több savcsökkentővel való szedése sokkal jobban csökkentette a reflux tüneteit, mint a gyógyszer önmagában való alkalmazása.

A Tenmag Hialuronsav az egyik legnagyobb hatóanyag tartalmú termék a piacon (250 mg).

 
 

Mikor ne használjuk?

A hialuronsav nagyon biztonságos, kevés mellékhatással jár a szájon át történő, és a bőrön helyileg való alkalmazása során is. Mivel szervezetünkben természeten is megtalálható molekula, így alkalmazása során csak nagyon ritkán fordulnak elő allergiás reakciók.

Érdemes azonban meggondolnunk, hogy minden esetben jó-e alkalmazni? A tudománynak és kutatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy daganatos megbetegedések során a sejtek érzékenyek a hialuronsavra, ezért inkább azok, akik ilyen megbetegedésben szenvednek, vagy kórtörténetükben már szerepel a betegség, azok ne alkalmazzák táplálékkiegészítőként.

A hialuronsav terhesség és szoptatás alatti hatásait sem vizsgálták még alaposan, ezért ilyenkor is érdemes kellő óvatossággal eljárni.

Összességében elmondhatjuk, hogy a hialuronsav a szervezetre egy fantasztikus hatással bíró molekula, amelynek alkalmazása nagyon biztonságos. A hialuronsavat sokféleképp lehet pótolni, mint például szérumok, cseppek, injekciók, táplálékkiegészítők. A webáruházunkban található Tenmag Hialuronsav Forte kivonat (250 mg) magas hatóanyag tartalmú étrendkiegészítő, érdemes kipróbálni és élvezni jótékony hatásait.

 

Megtekintem a terméket