Megfelelő hidratáció, a folyadékpótlás jelentősége

Amikor az egészséges,

kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, az élelmiszerek mellett a folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni. A szükséges tápanyagok bevitele mellett a vízfogyasztásnak is kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy a szervezet egészségesen működjön.

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához.

A víz és az emberi szervezet

Az emberi szervezet számára a víz nélkülözhetetlen. A víz a sejtek legfőbb alkotóeleme, befolyásolja az egészségi állapotot, a teljesítményt, a közérzetet. Az emberi test nagy része víz, egy felnőtt ember 50-70%-a, egy újszülött testének 80%-a víz. Ebből is látszik, hogy az élettani működés egyik legfontosabb hozzávalója, amit folyamatosan pótolni kell. Élettani szerepe sokrétű, hiszen a legtöbb létfontosságú folyamat vizes környezetben megy végbe. A szervezet hidratáltsága fontos, mert a víz:

- a sejtek fő alkotórésze
- biokémiai folyamatok kiindulási és végterméke
- fenntartja a vérmennyiséget
- befolyásolja a vér összetételét
- segít a test hőmérsékletének szabályozásában
- segít az optimális vérnyomás fenntartásában
- segít a sav-bázis egyensúly megtartásában
- emésztési, felszívódási folyamatokban és a salakanyag                 kiválasztásban is fontos szerepet játszik
- csökkenti a stresszt
- energizál
- segíti a fogyást
- rugalmassá teszi a bőrt
- pozitív hatással van a koleszterin- és vércukorszintre
- kipárnázza az ízületeket

A szervezet hidratáltságáról a vizelet azonnal visszajelzést ad, így segít megállapítani, hogy elegendő-e a napi folyadékbevitel.

Nemcsak gyakorisága, hanem színe is lényeges: a sötétebb vizelet arra utal, hogy a szervezet dehidratált, ha világos, vagy átlátszó akkor viszont megfelelően hidratált.

Vízleadás és folyadékforrások

A test naponta nagyjából 1,5-2,5 liter vizet veszít az élettani folyamatok során. Vízleadás történik a vizelettel, széklettel, izzadással, sőt a légzéssel is. Amikor a szervezet megfelelően működik, a vízleadás és vízfelvétel egyensúlyban van, azonban vannak olyan tényezők
amelyek ezt az egyensúlyt felboríthatják. Ilyen például a láz, más megbetegedések, mint a hányás, hasmenés, vagy külső hőmérséklet, fizikai aktivitás, várandósság, szoptatás, stb. Ezekben az esetekben fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, mivel könnyen kiszáradáshoz vezethetnek.

A folyadékpótlásra a szervezet szomjúságérzettel figyelmeztet, de ha ennek ellenére sem elegendő a vízfelvétel, akkor enyhébb tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, dekoncentráció, fáradtság, szédülés. Súlyosabb esetekben krónikus dehidratáltság alakul ki. Ilyenkor a szervezetben nincs elegendő folyadék, és ez komoly egészségügyi problémákkal járhat, mint a vesekő, légzési nehézségek, romló kognitív funkciók, mentális problémák, szájüregi megbetegedések. Ha valaki észleli magán, hogy szája, bőre száraz,ráncai elmélyülnek, szemei karikásak, akkor azonnal hidratálni kell a szervezetet. A test számára több folyadékpótló forrás is létezik: a vízfogyasztás, az ételek víztartalma, illetve az anyagcsere folyamatok során keletkező úgynevezett oxidációs víz. A vízháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében tehát nem csak a vízivásra érdemes figyelni, hanem az ételek víztartalmára is, amik a napi folyadékpótlás 20-30%-át is kiteszik.

Mennyi folyadékra van szüksége a szervezetnek?

Legalább napi 1,5-2,5 liter folyadékot minden felnőtt embernek pótolnia kell. Ez könnyen kivitelezhető, az ajánlások szerint ezt nagyjából 8 pohár vízzel, levesekkel, magas víztartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel. Figyelembe kell venni azonban az életkort, a testtömeget, és a
fizikai aktivitást is.

Az ajánlott folyadékbevitel életkor szerint:

A folyadékpótlás legideálisabb forrása a víz. A víz könnyen elérhető, energiamentes, így a szükséges folyadékpótlás hatékonyan megoldható. Fontos, hogy a folyadékbevitel nagy része vízzel valósuljon meg, nem cukros italok, gyümölcslevek, koffeintartalmú italok által. Természetesen a napi, heti étrendbe beilleszthetőek ezek mérsékelt fogyasztása, azonban ezek tápanyagtartalmát is fontos figyelembe venni. A cukor tartalmú italok nagy mennyiségben történő fogyasztása elhízáshoz, dehidratáltsághoz, megbetegedésekhez vezethet.

A folyadékpótlás is ízesíthető egészségesen:

- citromos vízzel
- friss gyümölccsel a vízben
- zöldség, gyümölcs turmixok fogyasztásával
- tej, vagy folyékony tejtermékek fogyasztásával

Lássunk néhány tippet a megfelelő folyadékbevitel biztosításához:

- Mindig legyen kéznél pohár, palack amiből inni tudunk
- Minden indulás előtt, érkezés után igyunk egy pohár vizet
- Minden étkezés előtt 15-20 perccel igyunk egy pohár vizet
- Gondoskodjunk róla, hogy gyerekek és idősek számára legyen könnyen elérhető folyadék
- Gyerekeket, időseket figyelmeztessük a vízivásra
- Vegyük figyelembe a gyógyszerek mellékhatásait
- Figyeljünk a lakás/ház hőmérsékletére: ne legyen túl magas, mert az fokozza a folyadékvesztést
- Állítsunk be emlékeztetőt, töltsünk le vízivásra emlékeztető applikációt
- Tanítsuk meg a gyermekeket is, hogy figyeljenek a vizeletürítésre, figyeljék meg színét és mondjuk el nekik, hogy miért fontos a folyadékpótlás (teljesítmény, fizikai aktivitás).
Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően hidratált legyen,

a vízháztartás egyensúlyára kell törekedni. Ehhez érdemes szokásokat kialakítani és tudatosan figyelni azok betartására. Ezek a szokások idővel természetessé és tarthatóvá válnak, illetve könnyen alakíthatók lesznek bizonyos életszakaszokhoz, fizikai aktivitáshoz mérten is.

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bakopa kivonat használata?

A Bakopa az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, hanem javítja a kognitív (megértési) képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Mi is az a Bakopa?

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Monnieri egy ayurvédikus gyógynövény, amelyet Indiában évszázadok óta használnak természetes agyserkentőként és memóriajavítóként és aktív vegyülete, a bakozidok segítik az új neuronok növekedését az agyban, miközben egyidejűleg védik a meglévő neuronokat a károsodástól.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami a Bacoside névre hallgat, ez a kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek. A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnöveli a kináz termelését, így még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriáért felel. Azzal, hogy megsokszorozza a jelek aktivitását a Bakopa elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár a régen nem emlegetett témákra.

Ami még külön érdekesség, hogy a Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem megkönnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti, emellett még rendelkezik szorongásgátló tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat, mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy meghosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihentebben ébredhetünk.

Tudta-e? A Tenmag Bakopa kivonat javítja az agy különböző régiói közötti kommunikációt, ami a mentális tisztánlátás és a döntéshozatali képességek javulásához vezethet.

Kinek érdemes használni?

A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni a tanórából, mint nélküle. Az idősebb korosztálynak pedig a memória romlása ellen tökéletes étrend-kiegészítő.

Összegzés:

Összességében úgy tűnik, hogy a Bakopa hatékony kiegészítő a kognitív funkciók javítására, mivel képes fokozni a neuronális kommunikációt, valamint csökkenti a gyulladást az agysejtekben. - így ideális azok számára, akik feledékenységgel vagy bármely neurológiai rendellenességekkel, például demenciával vagy a kognitív hanyatlás más formáival küzdenek. Ha hatékony módot keres memóriája és általános kognitív egészsége javítására, ne habozzon még ma rendelje meg a Tenmag Bakopa kivonatát!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/

Milyen előnyökkel jár a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol használata?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével mindenki élvezheti az optimális sejtenergia elérésének és fenntartásának előnyeit. Ennek az étrend-kiegészítőnek a használatával a mindennapi tevékenységek könnyebben kezelhetővé és elvégezhetővé válnak az energizált lökésnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárulhat az életminőség javulásához. 

Mi is az a Bioaktív Q10 Ubiquinol?

A Bioaktív Q10-et a világon kizárólag a japán KANEKA® cég állítja elő, természetes úton, élesztő fermentáció útján. A Kaneka ubiquinolja a világ első és egyetlen bioaktív Q10-koenzimje, ami étrend-kiegészítőben elérhető, védi számos szabadalom.

A Kaneka japán cég egyedülálló módon biológiailag aktív formában tudja a Q10-et biztosítani, mely élettani szempontból sokkal eredményesebb, gyorsabb Q10 visszapótlást tesz lehetővé. Az ubiquinol a hagyományos Q10-hez képest nemcsak gyorsabban és jobban képes kifejteni a hatását, hanem hosszabban is, mert a vérplazmában is jóval tovább tartózkodik.

 
Hogyan fejti ki a hatását?

A Tenmag Bioactive Q10 Ubiquinol egy olyan táplálékkiegészítő, amely a sejtek mitokondriumaiban természetesen megtalálható antioxidánsból, a koenzim Q10-ből (CoQ10) áll. A CoQ10 fontos szerepet játszik az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításában, amely az elsődleges energiaforrás, amely a sejtjeinket táplálja. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb CoQ10-et termel, ezért a Bioactive Q10 Ubiquinol kiegészítése segíthet pótolni a CoQ10 csökkenő szintjét és helyreállítani sejtjeink egészségét. Tiszta sejtenergiával látja el az emberi szervezet minden egyes sejtjét, hogy szerveink a legnagyobb hatékonysággal tudják ellátni élettani funkcióikat. 

Testünk fittsége, immunrendszerünk erőssége sejtjeink energiaellátásától függenek. Minden sejtünkben mitokondriumok százai-ezrei termelik az energiát, vagyis az ATP molekulát. A Q10 Ubiquinol rendkívül fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (sejtrészecskék) energiatermelésében. Katalizátorként működik közre az ATP molekula termelésében, ami az emberi test "energiahordozója”. Az emberi testben termelődő energia 95%-ban ezáltal jön létre.

Tudta-e? A Bioaktív Q10 Ubiquinol a CoQ10 egyetlen olyan formája, amely klinikailag bizonyítottan gyorsan növeli és fenntartja a CoQ10 sejtszintjét a szervezetben. Az is ismert, hogy nyolcszor jobban felszívódik, mint a CoQ10 más formái.

Kinek érdemes használni?

A Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol úgy működik, hogy feltölti szervezetünket CoQ10-zel, segít helyreállítani az energiatermelés optimális szintjét a sejtjeinkben. Ez különösen előnyös a 40 év feletti emberek számára, akik természetes módon szeretnék növelni energiaszintjüket és javítani sejtjeik általános egészségét. Hasznos lehet a sportolók számára is, akik szeretnék maximalizálni a teljesítményüket, vagy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők számára, akiknek extra segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a napjaikat. 

Összegzés:

Ha Önnek vagy egy ismerősének szüksége van segítségre a sejtek energiájának fenntartásában a mindennapokban, akkor ez a tökéletes megoldás. Soha többé nem kell lomhának éreznie magát; növelje a sejtek energiaszintjét még ma a Tenmag Bioaktív Q10 Ubiquinol segítségével. Ez a könnyen használható étremd-kiegészítő rendkívül megbízható, és legfőbb előnyeivel bizonyítja értékét, függetlenül attól, hogy milyen az életmódja! Ne habozzon; kezdje el most, és mondjon búcsút a fáradtságnak és az alacsony energiának a Tenmag Bioakttív Q10 Ubiquinol segítségével - már ma elkezdheti szedését!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9449413/